Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Druhy masa
Zdroj: Unsplash, Mike Tinnion

Dochází vám nápady na recepty s masem, na kterých si všichni pochutnají a zároveň na nich ušetříte co nejvíce? Začněte se soustředit na druhy masa, které vyjdou finančně nejlépe, a také na způsob přípravy, jímž můžete znásobit počet porcí a ušetřit ještě více. Přesvědčíme vás, že nejlevnější z daleka neznamená nejhorší.


Drůbeží maso

Kuřecí, krůtí nebo kachní maso patří mezi ty levnější, neplatí to ovšem pro všechny jejich části, obzvlášť ty v bio kvalitě. U drůbeže je ovšem na rozdíl od ostatních druhů masa ta výhoda, že lze ušetřit zakoupením celého kusu a rozbouráním na jednotlivé části, ze kterých se dá připravit spousta pokrmů.

Nejdražší částí drůbeže prodávané samostatně jsou již připravené medailonky nebo nudličky z prsou. Zde platíte nejen druhou nejdražší část – drůbeží prsa, ale také práci navíc při jejich zpracování. To samé platí i o mletém masu. Celý kus drůbeže je přitom až o polovinu levnější, než samotná prsa a naděláte s ním daleko víc parády. Ze skeletu bude skvělý vývar, prsa se dají využít jak na minutky, tak do omáčky, díky které znásobíte počet porcí, stehna a křídla upečete, vnitřnosti zužitkujete do vynikajícího kaldounu.

Nemáte čas ani chuť zpracovávat celou drůbež? Pak se vám budou hodit tipy na nejlevnější samostatné díly:

  • Z kuřete nejvíce ušetříte na vnitřnostech, křídlech a spodních stehnech. Z poslední zmíněné části se dá s málem uvařit třeba plný hrnec kuřete na paprice. Nemáte-li nic proti kuřecím srdíčkům a žaludkům, zužitkujte je například do guláše, který připravíte stejně jako klasický hovězí nebo vepřový. Levný kuřecí skelet se hodí nejen na polévku, ale po uvaření z něj oberete maso do pomazánky, těstovinového salátu nebo jednoduchého rizota.
  • S krůtou se to má po finanční stránce velmi podobně. Kromě vnitřností, které jsou nejlevnější částí u většiny zvířat, se u krůty zaměřte na křídla, spodní a horní stehna, která jsou vhodná na pečení, např. na kořenové zelenině. Přečtěte si také: Jak zužitkovat celou krůtu.
  • Kachna se obvykle neprodává po jednotlivých částech, běžně seženete buď celou, nebo prsa a čtvrtky. Kachní prsa s kůží a tukovou částí jsou velmi nákladným kusem, jelikož se jedná o gurmánskou specialitu. Chcete-li si tedy pochutnat na kachně a nečekáte na oběd celou rodinu, vyplatí se upéct kachní čtvrtky.

Tip: Máte-li ve svém okolí zdroj drůbeže z farmy, obvykle zde seženete drůbeží ořezy za pár korun, ze kterých lze získat jak části na vydatnou polévku, tak i zbytky masa použitelné do nejrůznějších směsí.

Vepřové maso

Už jste ochutnali vepřová játra na cibulce, s přírodní šťávou, nebo se smetanovou omáčkou ala svíčková? Právě játra jsou z vepře to nejlevnější, z čeho uvaříte opravdové delikatesy. Rovněž pečená vepřová žebra nejsou z hlediska nákladů velkou položkou, a navíc je po obrání můžete použít do vepřového vývaru. To však neplatí pro uzená žebra, která jsou zpravidla podstatně dražší než syrová. Z masa se vyplatí dát šanci vepřové pleci nebo kýtě. Plecko je vhodné na pečení, dušení a rolády, z kýty budou skvělé řízky nebo přírodní plátky. Naopak nejdražší částí vepře je panenská svíčková neboli panenka.

Hovězí maso

Kromě již zmiňovaných cenově nejpříznivějších vnitřností se u hovězího masa zaměřte na kližku, která se hodí nejen na guláš, ale je z ní i skvělá pečeně, na kterou většina lidí používá dražší zadní hovězí. V případě domácího vývaru se vyplatí koupit hovězí žebra nebo směs na polévku oproti dražšímu přednímu hovězímu s kostí. Z žeber oberete dost masa do polévky a u směsí bývá také morková kost, která dodá vývaru skvělou chuť.

Jehněčí maso

Jehněčí není zrovna levná záležitost, ale hledáte-li to cenově nejdostupnější z něj, jedná se o krk, žebra a bok. Mnohonásobně více zaplatíte za nejdražší jehněčí hřbet nebo tzv. hřebínek.

Zvěřina

K nejlevnějším částem zvěřiny patří jelení kližka a plec, kýta a plec z divočáka, muflona, daňka nebo srnce. Jedná se převážně o části vhodné k dušení či pečení. Nejdražším kusem je i u zvěřiny standardně svíčková.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si