Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Depresivní dort je ideální moučník do časů krize. Bez vajec i másla, přesto chutná naprosto úžasně
Zdroj: Freepik, jcmop

I když by se mohlo zdát, že depresivní dort je sladkost, která vám pomůže, když se cítíte pod psa, ve skutečnosti s naší náladou nemá nic společného. Pojmenován je totiž podle deprese, která nastala po první světové válce. Sladký je ale dostatečně, takže i na splín zabírá výborně.


Koláč z dob krize a války

Depresivní koláč je přesně ten pravý moučník do hubených let, které nám v současnosti nastávají. Původně ale vznikl v časech jiné krize, tedy Velké hospodářské krize, která panovala v USA po první světové válce a označována je rovněž slovem deprese. Tehdy byla nouze o suroviny, spousta ingrediencí na pečení stála hodně, nebo se nedaly sehnat a sladkosti se staly nedostupným luxusem.

Hospodyňky si musely poradit, jak se jen dalo, a různě experimentovaly, aby drahé suroviny nahradily. Místo másla používaly ztužený tuk, mléko nahrazovaly vodou a vejce práškem do pečiva. Oblíbeným moučníkem té doby se tak stal dort, jenž obsahoval buď žádné nebo jen velmi málo mléka, másla, cukru nebo vajec

Místo toho se do něj používalo ovoce (obvykle jablka a hrušky), dále rozinky, sušené švestky, ořechy a pak už jen mouka, a hlavně voňavé koření jako skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, které mělo zamaskovat nedobrou chuť podřadných tuků. Moučníku se tak občas říkalo i rozinkový, bezmléčný, bezvaječný nebo také válečný dort.

Podobné dorty se totiž pekly již za války, a to dokonce již za americké občanské války, známé jako válka Jihu proti Severu, kdy bylo nutné šetřit drahé suroviny pro vojáky. Občas byl označován i jako vařený dort, což odkazovalo k vaření rozinek s cukrem a kořením, až vznikl kořeněný sirup, který dortu dodával chuť. A známý je rovněž i jako bláznivý dort, vždyť udělat dort bez vajec tak trochu bláznivé je.

I na dortu můžete ušetřit

První recept na takový dort se objevil v knize War Economy in Food, posléze se začal šířit hlavně díky rozhlasovým pořadům a různým ženským časopisům, které radily hospodyňkám, jak v čase krize ušetřit. Dort si lidé velice oblíbili a v Americe se peče dodnes, i když se už recept na něj trochu pozměnil, stále však jde o nouzovku. V současné době, kdy jsou vajíčka a máslo drahé, pak recept na takový moučník přijde vhod.

Jak se dělá dort bez vajec a másla?

I přestože moučník neobsahuje klasické dortové suroviny, tedy máslo a vejce, je díky oleji, jenž nahrazuje máslo, krásně měkký a lehký. Místo vajec je v něm použita kombinace octa a jedlé sody, jež zajišťuje, že je moučník nádherně nadýchaný. Jde vlastně o obyčejné lité těsto, ovšem krásně vláčné, které díky kakau zažene každou depresi. Navíc je příprava dortu neuvěřitelně snadná a zvládne jej i kuchařský začátečník. Kromě toho si na něm mohou pochutnat alergici, kteří nemohou vejce nebo mléčné výrobky.

Snadný recept na současný depresivní dort nebo koláč

A jak tedy tento dort na deprese nebo do depresivních dob připravit? Je to hračka.

Budete potřebovat: 1 a 1/2 šálku hladké mouky, 1 šálek cukru, 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku, 1/2 lžičky soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička octa, 1/3 šálku rostlinného oleje a 1 šálek vody. Na polevu si připravte: 2 lžíce másla, 1/4 šálku neslazeného kakaového prášku, 1 šálek moučkového cukru, 1 lžíce mléka (nebo smetany) a 1/4 lžičky vanilkového extraktu.

Postup: V míse smíchejte mouku, cukr, kakaový prášek, sůl a jedlou sodu. V další míse smíchejte vanilku, ocet, olej a vodu. Mokré přísady přidejte k suchým a míchejte, dokud se zcela nespojí a nezůstanou žádné hrudky. Těsto nalijte do vymazané formy. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 30-35 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Upečený koláč nechte zcela vychladnout. Na polevu v malém hrnci rozpusťte máslo a do něj vmíchejte kakaový prášek, směs vytvoří hustou hmotu. Čokoládovou směs přelijte do mísy. Při nízkých otáčkách mixéru přidejte moučkový cukr, mléko a vanilku. Jakmile se ingredience spojí, přepněte mixér na středně vysoké otáčky a šlehejte asi 5 minut, dokud nebude poleva hladká a krémová. Rozetřete ji na povrch vychladlého dortu.

Pokud nemáte rádi hodně sladké polevy, polevu vynechejte a dort po vychladnutí jen poprašte moučkovým cukrem. Vynikající je rovněž s kopečkem vanilkové zmrzliny. Místo vody můžete do dortu použít i černou kávu. Díky ní bude mít dort krásně tmavou barvu a výraznější chuť..A pokud netoužíte po dortu, klidně upečte těsto ve formičkách na muffiny.

Zdroje informací: 
Iambaker.net
Budgetbytes.com
United States Food Administration. War Economy in Food

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

havlae

12. 11. 2022 10:47

Měl by se asi spíš jmenovat Antidepresivní dort (= proti depresi)...

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více