Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V současnosti jezdíme za vínem na Moravu, případně na Mělnicko. Možná vás ale překvapí, že vinice jsou i v Praze a nejenže tu hrozny pěstují, ale vlastní vína i vyrábějí. Navíc se jejich vznik datuje již do dávných dob. Vinice totiž v metropoli zakládal ve velkém už samotný Karel IV.


Vinice již z dob Karla IV.

Dnes by to už asi nikdo neřekl, v dobách našeho nejslavnějšího panovníka byla Praha dokonce hlavním městem vína. Karel IV. měl na pěstování vinné révy v českých zemích velký vliv a vůbec se zasloužil o počátky vinařství u nás. Jako velký milovník vína si nechal převážně z Francie, Porýní a rakouských zemí dovézt sazenice vinné révy a nařídil je vysázet v okruhu 3 českých mil (tedy asi 23 km) od centra města. Vinice sahaly ale mnohem dál a i na Moravě byla jejich rozloha větší. Na Moravě rostla vinná réva až k Olomouci a vinice byly dokonce i ve Slezsku. Pro pěstování vinné révy tehdy byly výborné podmínky, hlavně díky slunným podzimům.

Pozůstatky vinic můžete nejen v okolí Prahy, ale i přímo v centru spatřit i dnes. Rozkládaly se hlavně pod Pražským hradem, ale byly i na jiných místech metropole. I když některé vinice slouží jen pro okrasu, na dalších se víno dosud pěstuje a třeba i několik odrůd, z nichž se pak vyrábí samotný nápoj. Vinná réva sice v Praze dozrává později než na Moravě, ale i místní vzorky stojí za vyzkoušení. A kde tedy můžete víno z pražských vinic ochutnat?

Vinice v Grébovce

K nejznámějším pražským vinicím patří ty v Grébovce neboli Havlíčkových sadech na Vinohradech. Vždyť samotná čtvrť dostala jméno podle rozsáhlých vinic sahajících až k nynějšímu Václavskému náměstí. Romantický park známý jako Grébovka založil pražský průmyslník Moritz Gröbe. Celý vybudoval ve stylu italské renesance a kromě velké neorenesanční vily a jeskyně Grotta tu nechal postavit dva dřevěné pavilony – Pavilon Grébovka a Viniční altán. Kromě toho je tu i Sklep Grébovka, kde můžete ochutnat i vína z místní produkce. Pěstují se tu odrůdy Rýnský ryzlink, Müller Thurgau, Rulandské modré a šedé nebo na Modrý Portugal, Hibernal, Dornfelder nebo Sauvignier Gris.

Svatováclavská vinice

Tato vinice, kterou najdete, když půjdete na Hrad po Starých zámeckých schodech, je jednou z nejstarších vinic v Čechách. Révu tu pěstoval již kníže Václav v 10. století. Původně se vinice jmenovala Na Opyši, dnes ji zkrášluje neoklasicistní Richterova vila. Pěstují se zde odrůdy Rulandské modré a Ryzlink rýnský, které tu rovnou můžete ochutnat na Pergole přímo uprostřed vinice. Jako bonus dostanete překrásný výhled na Prahu.

Vinice sv. Kláry

Nedaleko pražské zoologické zahrady v Troji najdete další rozlehlou vinici, která je součástí Botanické zahrady. Vinice tu existovala již v dobách vlády Václava II., nejprve patřila klášteru sv. Jiří, posléze Trojskému zámku. Pěstují se tu bílé moštové odrůdy Ryzlink rýnský, Müller-Thurgau, Sauvignon, Muškát moravský, Tramín červený, Rulandské šedé. Z červených moštových odrůd je zde Modrý Portugal a Rulandské modré. Kromě odrůd sloužících k výrobě vína, je zde i ukázková část vinice, kde rostou moštové i stolní odrůdy vinné révy. Uprostřed vinice stojí unikátní viniční stavba barokní viniční domek, kde se nacházela Vinotéka sv. Kláry. Ten se nyní rekonstruuje, místní víno ale lze ochutnat ve vinotéce v Ornamentální zahradě. Pořádají se tu i řízené degustace, podívat se můžete na expozici výroby vína nebo je možné si projít vinařskou naučnou stezkou. Velkou novinkou jsou výborná jakostní šumivá vína ze sv. Kláry.

Vinici Salabka

Nedaleko vinice sv. Kláry se nachází další významná trojská vinice – Salabka ležící hned vedle skleníku Fata Morgana. Poloha vinice na jihozápadním prosluněném svahu je pro pěstování přímo ideální, není divu, že první zmínky o ní pocházejí již ze 13. století. Jméno získala podle statkáře Salaby, který si tu postavil v 16. století usedlost se zájezdním hostincem. Restaurace je tu dodnes a dosud se tu dochovalo i několik řádek původních keřů Ryzlinku rýnského. Patří k nejstarším keřům vinné révy u nás a dodnes se z nich vyrábí výborné víno. Velmi ceněné je i místní likérové víno Neronet 2015.

Náš tip: Pokud vám nejde přímo o ochutnávky, můžete se zajít podívat i na další pražské vinice, kde se sice víno pěstuje, ale vyrobí tu jen velmi malé množství lahví, které není množné běžně zakoupit. Jde třeba o Arcibiskupskou vinici v Modřanech, Svatojánská na Malé straně, Máchalku ve Vysočanech, Babu v Dejvicích, vinici Albertov nebo vinici u Starého purkrabství na Vyšehradě.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více