Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Světlé a nadýchané pšenično-žitné bagety, které si zamilujete na první zakousnutí
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Světlé bagety z pšenično-žitného těsta s přídavkem trochy lněného semínka, které při jídle sem tam křupne v zubech... Jsou upečené s omládkem, díky kterému mají větší objem i delší trvanlivost.


Když pekařka promluví...

Poměrně hodně nadýchané bagety jsou upečeny z těsta s převahou pšeničné mouky. Použitá mouka žitná jim přidá na chuti, kterou navíc  podpoří i použití omládku - ten už znáte z mnoha jiných receptů. Bagetky jsou vhodné jako přílohové, ale moc dobré jsou plněné.

Co budeme na bagety potřebovat? Na omládek: 100 g vody, 130 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí, 1 lžičku sladěnky (nebo včelího medu) Dále potřebujeme: 170-190 g vody, 30 g oleje, 1 lžíci lněného semínka, 150 g žitné chlebové mouky, 220 g hladké mouky, 2 rovné lžičky soli

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Suroviny na omládek spolu dobře promícháme v malé misce, beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a tam necháme 45 minut kynout. K vykynutému omládku přidáme do formy všechny zbylé suroviny (nejprve tekuté, pak sypké) a použijeme program na uhnětení těsta, bez předehřevu. Po uhnětení pekárnu vypneme a těsto v ní necháme asi 35-45 minut kynout..

Ručně nebo robotem: Suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho asi 45 minut nakynout.

Vykynuté těsto vyškrábneme na stůl, dobře ho propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme bulku. Po několikaminutovém odpočinku je rozválíme do menšího oválu, který pak svineme do bagety.
Každou bagetu ještě lehce poválíme, aby se utužily vrstvy. Necháme nakynout na plechu, pak potřeme nebo postříkáme vodou, posypeme semínky (kdo má rád) a upečeme (230 °C / 18-25 minut).

Drobečky z ošatky

  • Těsto je výborné nejen na bagety, ale můžete z něj vytvarovat rohlíky, housky nebo kousky jen vytvarovat a upéct jako bulky.
  • Pokud budete bagetky před pečením sypat semínky, zkuste je postříkat vodou dvakrát. Postříkat bagety, posypat semínky a znovu postříkat vodou - teprve pak dát upéct. Připadá mi, že tak semínka na pečivu lépe drží.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat