Pečeme s Ivou: Udělejte si u vás doma atmosféru voňavých vánočních trhů - upečte si úžasně nadýchané trdelníky!
1. 12. 2022 Vaření
Sladká pochoutka všech vánočních trhů, vonící až za třetí roh. Mnoho lidí si trdelníky zkouší upéct doma, na zavařovacích sklenicích, plechovkách od piva, láhvích od vína... A i když to bez otevřeného ohně, nad kterým se péct správně mají, nikdy nebude úplně ono, jsou i domácí trdelníky výborné.
Když pekařka promluví...
Na internetu najdete hodně prima čtení o těch „zaručeně pravých“ trdelnících, mnoho receptů i postupů, jak na ně, jak (na čem) je tvarovat. Kromě různých sklenic, které jsem uz vzpomínala, jsem viděla maličké domácí trdelniky namotané na formičky na trubičky nebo na koupené větší formy na trdelniky. Můj manžel, který si rád hraje se dřevem, hrdinsky prohlásil, že mi trdla vyrobí. A slib splnil – udělal dvě buková, dlouhá přesně na šířku trouby.
Receptů na trdelníkové těsto najdete hodně. Pokud chcete, vyzkoušejte tohle moje – je příjemně měkounké, tvarovatelné, méně sladké. Po dvou pokusech jsem se dopracovala k určitému poměru surovin. Netvrdím, že je to přesně to pravé trdelníkové těsto, ale trdelníky z něj nám chutnají.
A tak ani nemusíte vytahovat paty z domu, a přesto u vás může vonět "atmosféra vánočních trhů":
Co budeme na klasické trdelníky potřebovat? Na 1 trdelník dlouhý přes celou šířku trouby je třeba: 200 g mouky (100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky), 30 g mléka, 60-70 g vody, 1 žloutek, 30 g cukru, 30 g změklého másla, špetka soli, 8 g čerstveho droždí. Dále: bílek na potření trdelníků před pečením, sekané ořechy nebo skořici a cukr na posyp před pečením
Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.
Ručně nebo robotem: Z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.
Vykynuté těsto: Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomúžeme si při tom nejprve nakrojením těsta (viz fotopostup), které pak už jen doválíme dotenka. Váleček na stole necháme asi 10 minut odpočinout, navineme na máslem pomaštěné trdlo – oba kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačíme, potřeme šástečně rozšlehaným bílkem, obalíme v ořechách a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C. Během několika minut jsou trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychládnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.
A mlsat a mlsat a…mlsat!
Mohlo by vás zajímat
Drobečky z ošatky
- Proč před potíráním těsta našlehávám bílek? Je to jednoduché - poruším tím jeho strukturu a lehce napěněným bílkem těsto velmi snadno potřu. Bílkem, který je vcelku a pouze oddělený od žloutku, by to takto nešlo.
- Nemáte-li doma nic velkého, nač byste těsto namotali, zkuste upéct mini trdelníčky. Těsto namotáte a upečete na trubičkách na kremrole.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma poctivou dršťkovou: Chuť jí vylepší uzená paprika, sádlo a hovězí vývar
Někdo by ji nepozřel ani za nic, jiní si ji… Číst více
Falešná dršťková polévka z hub: Vylepšíte ji netradičními přísadami! Víte, které to jsou?
Vadí vám na dršťkové polévce právě dršťky?… Číst více
Uvařte si indický čočkový dhal. Tohle jídlo voní kořením a zvládnete je připravit snadno doma!
Už jste někdy ochutnali indický pokrm dhal? V… Číst více
Jak uvařit polentu? Při správném postupu může být pochoutkou pro gurmány
Možná jste od někoho slyšeli, že si pochutnával na jídle, kde byla přílohou polenta nebo přímo na polentových plackách či polentovém koláči...? Co to… Číst více
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Jestliže jste polentu ještě nevařili, je načase… Číst více
Jakou kaši uvařit k snídani. Jednoduché, zdravé a vydatné recepty pro začátek nového dne
Rychlá a výživná snídaně Pokud spěcháme, někdy sáhneme po instantních výrobcích, ale uvařit si kaši je docela rychlá záležitost. Vyplatí se to,… Číst více
Jak připravit polentu. Můžeme ji péct, zapékat a dokonce grilovat. Základem je ochucená kukuřičná kaše, kterou připravíme podle návodu
Polenta sama o sobě nemá výraznou chuť, záleží tedy na nás, jak ji ochutíme a čím ji doplníme. Polentu můžeme uvařit buď z kukuřičné krupice nebo… Číst více
Světový den drštěk
Dršťky se někdy neprávem považují na podřadnější vnitřnosti, avšak i z nich lze připravit opravdovou delikatesu! Ke všemu ještě obsahují jen málo… Číst více
Dršťky mají své příznivce, ale i odpůrce. Poradíme vám, jak je připravit a vykouzlit z této suroviny opravdovou lahůdku
Dršťky jsou nakrájené hovězí předžaludky (existují však i vepřové), které snadno koupíme v obchodě s potravinami či v řeznictví. Obsahují málo tuků a… Číst více
Dokonalá červená řepa: Zachutná vám s kozím sýrem, balzamikovým octem i s čokoládou
Červená řepa je přímo ideální podzimní zeleninou.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Náš život s celiakií: Jak jsem pro Áňu pekla makového beránka bez lepku a chutnal nakonec celé rodině
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 8 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové kapsy plněné masovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Prsíčka s pórkem
Přidáno 27. 3. 2024 13:20
Slunečnice se semínky
Přidáno 27. 3. 2024 08:47
Tilapie s asijskou omáčkou a batátovým pyré
Přidáno 27. 3. 2024 08:41
Komentáře
7. 12. 2022 10:46