Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Býčí žlázy patří mezi vnitřnosti, které nemá spousta lidí rádo. Kančí žlázy jako ingredienci využívala soutěžící Terka v posledním dílu soutěže Masterchef Česko 2022. Kančí žlázy jsou hůř dostupné, ale už naše babičky připravovaly ty býčí. Když se dodrží postup, chutnají znamenitě!


Strašidelný MasterChef

Po minulém hororovém dílu na téma Halloween pokračovala soutěž MasterChef Česko 2022 dalším hororovým soupeřením. Děsuplné, alespoň pro některé, byly tentokrát suroviny. Soutěžící museli připravovat například kachní žaludky, drůbeží pařátky, kančí varlata, hlavu mečouna anebo celé malé selátko. 

Vnitřnosti na talíři obecně u některých lidí představují problém a tato část útrob se může stát pořádnou výzvou na přípravu i konzumaci. Soutěžící Terka z týmu Růžových se přemohla a zvolila smažené kančí žlázy, majonézu s pečeným česnekem a bramborové sufflé. Sklidila za tuhle kombinaci pochvalu, byť nakonec se jí tento díl stal osudným. Nicméně, varlata neboli žlázy, bývaly odjakživa součástí kuchyně našich předků. Pojďme si tedy dnes připomenout, jak je dělávaly už naše babičky. 

Co jsou býčí žlázy

Býčí žlázy jsou velmi jemným druhem masa. Jedná se vlastně o varlata a lidově se jim říká býčí koule. Získávají se při kleštění mladých býčků, případně po porážce býků. Tato potravina kdysi byla v našich krajích velmi oblíbená. Často se dochucovala česnekem a majoránkou. Na tradiční surovinu se časem pozapomnělo. Mimochodem, připravují se také suroviny z varlat koňů, beranů, telat, buvolů, jehňat, beranů, ale také kohoutů a krocanů. Mladší žlázy bývají chuťově jemnější.

Jak chutnají býčí žlázy?

Pokud nejste citliví a na tento pokrm si troufnete, nejspíš budete příjemně překvapeni. Tento jemný libový druh masa chutí trochu připomíná vepřové ledvinky. Příprava býčích žláz není těžká a můžete si z nich připravit různé dobroty. Smažené býčí koule jsou jednou z nich. Můžete je využít k nejrůznějším omáčkám, do polévek.

Jak odblanit býčí žlázy?

Práce se žlázami není úplně snadná. Dobře očistit, několikrát spařit, aby se to dalo sníst, aby to bylo dobře připravené, není úplně jednoduché," podotkl porotce soutěže MasterChef Česko 2022 Jan Punčochář. Právě důkladné odblanění a alespoň jedno spaření je pro přípravu býčích žláz nezbytné. V případě kančích bylo pro lepší konzumovatelnost nutné několikeré spaření.

Býčí žlázy vám řezník může svléknout a odblanit. Pokud je kupujete přes internet, bude je potřeba nejdříve spařit, a poté odblanit. Pak je v polovině podélně rozřízněte a vyndejte vnitřní žlázu s nitkami. Žlázy pak dobře operte a dejte do mléka, kde je ideálně nechte přes noc v chladu (stačí ale i 20 minut) v lednici.

Masterchef Česko

MasterChef Česko je česká verze britského pořadu MasterChef, ve které soutěží amatérští kuchaři. Jaký je koncept pořadu MasterChef Česko? V první části je produkcí vybrán určitý počet soutěžících,…

Jak připravit smažené býčí žlázy

Na přípravu smažených býčích žláz budete potřebovat 750 g opracovaných býčích žláz, 2-3 vejce (podle velikosti), strouhanku a hladkou mouku dle potřeby, řepkový olej na smažení a sůl.

Jak na to? Žlázy vyndejte z mléka a nakrájejte je na plátky. Obalte je v mouce, pak je vložte do směsi z rozšlahných vajíček se solí. Nakonec obalte plátky ve strouhance. Ve velké pánvi rozpalte hlubší vrstvu oleje a do něj vložte obalené žlázy. Usmažte je z obou stran dozlatova. To, že jsou hotové poznáte tak, že budou uvnitř bílé.

Pokud byste si rádi trochu tyto řízečky vyšperkovali, máte několik možností. Můžete strouhanku při přípravě rozmixovat s nasekanou petrželkou a majoránkou, získáte tak bylinkovou obálku. Jinou variantou je obalení býčích žláz v zázvoru a sušeném česneku podle tohoto receptu. Zkrátka, podle vaší chuti. 

Z býčích žláz se také dá připravovta guláš, dělávají se zadělávané žlázy i plněné. Ale to už je opravdu pro fajnšmekry. 

Výše zmíněné soutěžící Tereze se příprava povedla, ale jak už jsme psali, tento díl se jí stal osudným. Nepoužila svůj odznáček imunity a soutěž MasterChef Česko pro ni dneškem skončila. Podívejte se s námi na 10 finalistů a připomeňte si, kdo bojoval a kdo stále bojuje o titul: 

Fotogalerie - 10 finalistů MasterChef Česko

Ukázat 11 fotografií

Zdroje informací:
https://regiony.rozhlas.cz
https://www.vitalia.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si