Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pomazánka z červené řepy
Zdroj: Toprecepty, Bahula

Červená řepa je báječnou podzimní potravinou. Nádherně ladí s barevným podzimem, skvěle se kombinuje s dalšími ingrediencemi a je velmi zdravá. Připravte si z ní jídla podle našich tipů.


Pokrmy z červené řepy

Jídla z červené řepy mají jedno společné. Nádherně vypadají. Tady platí pravda, že se jí i očima a vínová barva této vynikající zeleniny je zkrátka božská. Je dobré si řepou stravu zpestřit, ale ani v tomto případě se nemá nic přehánět. Na řepu by si měly dávat pozor osoby s ledvinovými kameny a dalšími problémy s ledvinami. Z cenných látek v této sladké kořenové zelenině najdete třeba antioxidanty, dále vlákninu, folát, důležitý pro zdraví buněk a vitamín B6. Z minerálních látek je to vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, měď a zinek. Z řepy se dá připravit množství různorodých jídel. Využijete ji v syrovém, vařeném, nakládaném, i pečeném stavu.

Mohlo by vás zajímat

Polévka z červené řepy

Typickou polévkou z červené řepy je boršč, jenž je součástí ruské a ukrajinské kuchyně. Jeho základem je vývar, ideálně z morkových kostí a masa. Nechybí v něm červená řepa, součástí bývají brambory a řada další zeleniny jako jsou brambory, zelí, mrkev nebo cibule. Osmažená zelenina se kombinuje s vývarem a masem, kyselí se octem a díky cukru získává kysele-sladký nádech.

Tuto polévku najdete v různých variantách i ve Finsku, Polsku, Pobaltí a dokonce i v Bulharsku. Zajímavé je, že tradičně se v ukrajinské podobě využívala i kvašená řepa. Boršč si můžete připravit podle našeho receptu. Když ale nemáte tuto podobu polévky rádi, můžete zvolit jinou, z celé řady výborných polévek s červenou řepou. Tato zelenina se výborně kombinuje s brambory, rajčaty, skvělou ingrediencí,  která hezky ladí, je i slanina. Lahodná polévka je třeba z červené řepy, brambor, pórku, slaniny a vajec

Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu krémovou polévku s červenou řepou

Pomazánka z červené řepy

Červená řepa je skvělá i syrová. S lučinou vytváří výborný výsledek. Pro výraznou svěží barvu této pomazánky se hodí i na jednohubky a projasní každý sváteční stůl. Na přípravu budete potřebovat 1 malou červenou řepu, 200 g lučiny, 100 g nastrouhaného eidamu, 2 stroužky česneku (množství hlídejte podle chuti), pepř a sůl. Syrovou řepu oloupejte a nastrouhejte, česnek utřete se solí. Přidejte lučinu, eidam a pepř a dobře promíchejte. Výborně chutná na celozrnném pečivu. Na pomazánce si pochutnají i ti, kteří jinak červenou řepu obcházejí obloukem. Pokud si chcete s chutí pohrát, můžete přidat trochu zakysané smetany, dát méně česneku, zato dochutit pár kapkami citronové šťávy. Jako ozdoba se hodí červená cibule nakrájená na tenká kolečka, ale i pažitka, petrželka, nebo třeba rukola.

Kvašená řepa

Z řepy je skvělé také přichystat kvašenou zeleninu. Můžete vyzkoušet třeba populární pickles v kombinaci zelí, řepy, křenu a soli. Vznikne úžasná vitamínová bomba, kterou se vyplatí dávkovat po malém množství po celou chladnou sezónu. Pickles si můžete připravit podle tohoto receptu. Kdo má raději sladkokyselý nádech, může přidat trochu medu a citronu nebo limetky.

Pečená řepa

Nevýhodou pečené řepy je její delší doba přípravy. Koupit si ale můžete i předvařenou. Pečená řepa je úžasná záležitost, kterou si můžete vychutnat jako přílohu, ale také si z ní připravit vizuálně velmi přitažlivý salát. Vůni dodává tymián a kopr, příjemnou tečkou je balzamikový ocet. Jako posypku můžete využít nasucho opražená dýňová semínka.

Karbanátky z červené řepy

Karbanátky nemusí být vždy masové. Zeleninová podoba je také velmi chutná a jedná se o příjemnou změnu. Řepové karbanátky si můžete přichystat na různé způsoby. Připravují se ze syrové řepy. Mezi výbornou variantu patří zdravá kombinace s luštěninami, v tomto případě s čočkou. Karbanátky jsou velmi pikantní a voňavé, připravit si je můžete podle tohoto receptu. 

Zdroje informací:
wikipedia.org
https://www.vitalia.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si