Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uvařte si chumlaninu z vajec, krupice a špeku podle původního receptu. Taková bude chutnat jako od slovácké babičky
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Chumlanina je jednou z mnoha staročeských pochoutek. Tato patří k těm méně známým, každého ale jistě zaujme zajímavým názvem, který v nás vzbuzuje dojem, že se určitě bude hodit do chladného počasí. Dřív se tento slovácký pokrm jedl ale spíš na jaře, když nejvíc nesly slepice. Dnes si jej ale můžete uvařit kdykoliv.


Chumlanina je ideální rychlá večeře

Chumlanina je vynikající pokrm na večeři, když nemáte moc času. Chumlanina tak trochu připomíná obyčejná míchaná vajíčka, kterým se na Moravě říká vaječina, a ta jsou opravdu jejím základem. Vzhledem k tomu, že jsou vajíčka ještě dochucená špekem, jde o vylepšenou verzi pokrmu známého jako škvařečina.

Jde tak vlastně o jakousi slanou kaši z míchaných vajec nastavenou mlékem a krupicí. Bývala oblíbenou večeří, když se lidé pracující na poli vraceli pozdě večer domů a nebyl čas vyvářet. A i když na poli již nepracujeme, takovou rychlovku oceníme i dnes po návratu z práce.

Slovácká specialita

Chumlanina pochází ze Slovácka a recept se často pojí s Vlčnovem. Podobný pokrm se ovšem často připravoval i na Valašsku. Dnes jej tam ale mnoho lidí nevaří, což je škoda. Chumlanina je totiž takovou sytější verzí míchaných vajíček. Ta byla kdysi velice vzácná a šetřilo se s nimi. Lidé je raději nosili na trh, aby si trochu přivydělali. Když jich ale byl dostatek, připravovala se chumlanina. Tato vaječná dobrota ochucená špekem se vařila hlavně pro děti, ale nasytila i chlapy po práci na poli nebo si ji rovnou nosili s sebou jako svačinku nebo prostý oběd. A když měli přece jen hlad, ještě si k ní ukrojili krajíc chleba.

Chumlanina dokonale zasytí i ty největší jedlíky

Chumlanina je však díky krupici vydatné jídlo sama o sobě. Krupičkou se totiž vaječina nastavovala, aby jí bylo víc. V chalupě bylo spousta dětí a vajec by se na vaječinu muselo použít opravdu hodně. Když se ale přidala krupička a mléko, uvařilo se hned tolik jídla, že se najedla bez problémů celá početná rodina. Navíc s krupičkou děti takovou kaši mnohem víc milovaly. Protože šlo o pokrm primárně pro děti, a to i ty nejmenší, chumlanina se obvykle dochucovala jen solí, pepř nebo jiné koření se nepřidávalo. Nakonec se ale zdobila čerstvými bylinkami – petrželkou či pažitkou.

Jak na pravou slováckou chumlaninu?

Vzhledem k tomu, že vajíčka jsou v poslední době drahá, začínáme podobné recepty našich babiček doceňovat. Pokud vás chumlanina zaujala, můžete si ji zkusit udělat podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 50 g špeku nebo slaniny, 100 -150 ml mléka, 1 lžíci krupice, 3 vejce, sůl a bylinky na ozdobu.

Postup: Špek nebo slaninu nakrájejte hodně nadrobno, aby nebyly v pokrmu moc výrazné, jen jej lehce dochutily. Pak jej nechte vyškvařit na pánvi a po vyškvaření přilijte na pánev mléko. Nechte mléko spojit se slaninou a prohřát. Pak přisypejte krupičku a míchejte, dokud krupice nezačne houstnout a nezíská typickou kašovitou konzistenci. Do husté krupice pak postupně přidávejte vejce a promíchejte, aby měl pokrm konzistenci míchaných vajíček. Důležité je, aby vejce nebyla moc sražená, ale přitom stále trochu tekutá. Nakonec chumlaninu dosolte, dozdobte bylinkami a můžete podávat.

Zdroje informací:
Slovackakucharka.cz
Slovackemuzeum.cz

Slovacko.cz
Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty Více