Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milan Demeter sice ze soutěže MasterChef Česko vypadl mezi prvními, ale tento skromný soutěžící přesto dostal svou velkou šanci, pro kterou si do soutěže přišel. Radek Kašpárek mu nabídl stáž ve své nové restauraci, kterou za nedlouho otevře. Připravuje se už Milan nějak? Trénuje kuchařské dovednosti? A co nyní dělá?


Skromný kluk

V televizní soutěži zaujal svou skromností a taky trochu tím, že neznal některé suroviny. Vzhledem k tomu, že prakticky celý svůj život prožil v dětském domově a nyní pracuje ve školní jídelně, tak se tomu nelze divit. Na druhou stranu však prokázal neuvěřitelnou houževnatost a pevné nervy, když se nesesypal z kritiky porotců a naopak se vybičoval ke svým nejlepším výkonům. Má sen, jednou si pořídit domek, kde bude děti z dětských domovů učit vařit a motivovat je, aby si šly za svými sny.

Milane, soutěž pro vás skončila, ale vaření jistě ne. Jak se vám nyní daří?
Jsem spokojený. Momentálně se věnuji svojí práci, ale navázal jsem několik slibných spoluprací, ale nezlobte se, nebudu o nich zatím mluvit.

Nevadí, chápu. Pojďme ale ještě zpět k soutěži. Jak na vaši účast v Masterchefovi reagovalo vaše okolí, lidé, kteří o tom před tím nevěděli?
Po odvysílání 1. epizody mi přišlo mnoho krásných zpráv a reakcí. Všichni mi psali, že mi drží palce a moc mě podporovali, Moc si toho samozřejmě vážím. Pravda, zahlédl jsem i negativní reakce, třeba některé komentáře na mém instagramu, ale nic si z toho nedělám. Snažím se brát si ze všeho jen to lepší, konstruktivní kritika mě posouvá dál, takže si ji rád poslechnu nebo přečtu.

Jak reagují děti ve škole? Změnil se nějak jejich přístup k vám? 
Jejich reakce jsou velice kladné, fandí mi, ale nemyslím si, že by se nějak změnil jejich přístup ke mně.

Jak jste se vlastně na Masterchefa vůbec připravoval? 
Masterchefa sleduji už od dětství, ale podíval jsem se na nějaké staré díly a některé zajímavé recepty jsem se snažil připravit. Často pro mě byly novinkou a poznával jsem neznámé suroviny. Zkoušel jsem taky vařit na čas, abych se naučil pracovat pod časovým tlakem.

Zajímavé. Kde vaříte teď? Vrátil jste se do dětského domova?
Nene. Do dětského domova jsem se nevrátil. Teď jsem ve fázi osamostatňování se. Dětský domov mi ale poskytl startovací byt, kde zatím žiji, ale ten zanedlouho opustím a postavím se na vlastní nohy. Nevím, kde se vzalo to, že bych vařil v dětském domově. Já pomáhám ve školní jídelně. 

Změnilo se už něco po Masterchefovi?
Určité změny pociťuji, ale zatím nejsou nějak razantní. Například jsem dostal několik nabídek ohledně vaření v lepších restauracích. V práci mě pouští k vaření. Občas mě venku někdo pozná a požádá o fotku nebo si chce jen popovídat. Občas mi někdo nabídne pomoc při plnění mých profesních snů a podobně.

Díky Masterchefovi se mi už ozvalo několik báječných lidí, s kterými teď připravujeme několik krásných věcí, bohužel zatím nemohu prozradit, o co se jedná.

Hledání inspirace

V soutěži jste sice skončil, ale vídáte se s někým ze soutěžících pravidelněji? Kdo vám nejvíc přirostl k srdci? 
S několika lidmi jsem se párkrát setkal, ale jmenovat nebudu, nezlobte se. Pravidelně se však s nikým nevídám. My jsme byli fakt skvělá parta. Sedli jsme si, takže mi chybí určitě velká část soupeřů.

Jak jste se vlastně dostal k vaření? Mívali jste v dětském domově „služby“?
K vaření jsem se poprvé dostal v dětském domově, kde jsme měli různé služby. Musím je pochválit. Hodně nás vedli k samostatnosti. Dá se říct, že vařím od malička.

Jaké jídlo jste v dětství miloval? Pamatujete si ještě na první jídlo, které jste uvařil sám?
Nejoblíbenější jídlo jsem v dětství neměl. Kdybyste se mě však zeptali, které jsem nejvíc nesnášel a dodnes nejím, tak odpovím rajskou a koprovou omáčku. Na první jídlo, které jsem uvařil sám, si už nepamatuji.

Radek Kašpárek vám po vypadnutí nabídl práci v nové restauraci? Jste spolu v kontaktu?
S Radkem momentálně v pravidelném kontaktu nejsem. Nedávno mi však napsal zprávu, kde zmínil menší zdržení v termínu otevření restaurace, napsal v ní i, že se sám v pravý čas ozve.

Připravujete se na to nějak? Seznamujete se třeba s některými potravinami, které jste zatím neměl šanci poznat, jak jste několikrát zmínil během natáčení Masterchefa?
To zpoždění vítám. Alespoň mám teď čas zkoušet různé nové recepty a hledat novou inspiraci. A taky samozřejmě trénuji plaiting, občas něco vyfotím i na svůj Instagram a sleduji reakce lidí.

Co vás třeba inspiruje?
Inspiraci čerpám většinou z jídelníčků restaurací, vyberu si vždy nějaké zajímavé jídlo a pokud mě zaujme, snažím se vymyslet nějaký svůj vlastní postup a třeba tam vždy něco přidám. Dále čerpám inspiraci např. od svých kamarádů, kteří mi řeknou, na co mají chuť a já se to snažím uvařit.

Jakým jídlem nadchnete svou přítelkyni? 
Moje přítelkyně je v jídle obecně dost vybíravá, musím však říct, že většinou sní vše, co jí uvařím. Moc si však pochvaluje moje dezerty, často s nimi potěší i své spolužáky ve škole.

Prozradíte našim čtenářům svůj oblíbený recept? Třeba něco z romské kuchyně?
Přiznám se, že romskou kuchyni nevařím. Zastávám však názor, že v jednoduchosti je krása, a i to nejobyčejnější jídlo může nabýt světového formátu, pokud ho dobře uvaříte. Zkuste třeba karlovarský knedlík s paprikovou omáčkou podle mého receptu.

Karlovarský knedlík s paprikovou omáčkou 

Budeme potřebovat: 1 starší veku, 2 vejce, 100 g mouky, 2 dl mléka, hrst petrželky, muškátový květ a sůl. Na omáčku: 3 červené nebo žluté papriky, dva stroužky česneku, 1 cibuli, 1l zeleninového vývaru, 100 g  másla, 250 ml smetany, chilli, sůl a pepř.

Jak na to? Na plotnu dáme vařit hrnec plný vody. Předehřejeme si troubu na 220 stupňů. Petrželku nakrájíme najemno. Na drobné kostičky nakrájíme i papriku a cibuli. Veku si nakrájíme na rovnoměrné kostičky a dáme do předehřáté trouby na 220 stupňů. Pečeme v troubě asi 15 minut.

Cibulku do zlatova orestujeme na másle. Přidáme kostičky papriky, přihodíme česnek a necháme rozvonět. Zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme asi 15 minut. Po uvaření směs rozmixujeme a propasírujeme přes sítko. Do hrnce pomalu přilijeme smetanu a jemně prohřejeme.

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky v míse smícháme s vekou, moukou, mlékem, petrželkou a muškátovým květem. Dobře osolíme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který opatrně promícháme s vaječnou směsí.

Vytvarujeme rovnoměrné šišky, které zabalíme do folie a vložíme do vroucí vody. Vaříme asi 20 minut.

Po uvaření vymotáme knedlík z fólie a necháme vychladnout. Na talíř servírujeme plátky karlovarského knedlíku, které přelijeme paprikovou omáčkou.

Náš tip: Nahlédněte prostřednictvím naší fotogalerie do Milanova života a mrkněte, co a jak vaří: 

Fotogalerie - Milan Demeter život a vaření

Ukázat 12 fotografií

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více