Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zahřívací potraviny
Zdroj: Freepik, pvproductions

Některé potraviny mají dle tradiční čínské medicíny zahřívací efekt bez ohledu na to, zda jsou tepelně upraveny. Termoregulační vliv, tedy schopnost vyvolat v organismu pocit tepla, v chladných podzimních a zimních dnech, ocení nejen děti.


Tisíce let prověřený vliv jídelníčku na zdraví

Tradiční čínská medicína se skladbou jídelníčku a vlivem potravin na lidské zdraví zabývá již celá tisíciletí. O schopnosti jednotlivých potravin navodit specifický pocit v těle se tedy ví už hodně dlouho a každý z nás tyto poznatky může v libovolné míře aplikovat do každodenního života. To nejmenší, co můžeme udělat pro pohodlí našich blízkých, je pokusit se jídelníček přizpůsobit aktuálnímu ročnímu období a venkovním teplotám.

Podle TČM zahřívací a ochlazující účinky nesouvisí s tím, zda je daná potravina horká či studená. Klíčová je její energie působící zevnitř.

Zahřívací potraviny

Zahřívací potraviny s převládající mužskou energií jang se připravují delším vařením, dušením nebo pečením.

  • Zelenina: dýně, cibule, pórek, česnek, batáty, růžičková kapusta, paprika
  • Ovoce: meruňky, třešně, brusinky, švestky, sušené ovoce
  • Přílohy: kulatozrnná rýže, jáhly
  • Maso: kuřecí, hovězí, vepřové, zvěřina, jehněčí, uzené, ryby
  • Mléčné výrobky: máslo
  • Luštěniny: hnědá čočka, fazole
  • Koření a ochucovadla: zázvor, skořice, chilli, pepř, anýz
  • Ořechy: vlašské, pistácie, kešu
  • Nápoje: káva, černý a zázvorový čaj

Příklad „zahřívacího“ jídelníčku pro děti na týden

PONDĚLÍ

Nápoj na celý den: zázvorový čaj s medem
Snídaně: pečivo s máslem a šunkou, paprika
Svačina: meruňkový kompot
Oběd: pstruh s batátovou kaší
Svačina: ořechové sušenky se skořicí
Večeře: rizoto s hovězím masem

ÚTERÝ

Nápoj na celý den: brusinkový džus
Snídaně: mléčná rýže s brusinkami
Svačina: švestkový koláč
Oběd: zapečená dýně s bramborami
Svačina: tuňáková pomazánka
Večeře: kuřecí polévka

STŘEDA

Nápoj na celý den: černý čaj s medem
Snídaně: pečivo s pórkovou pomazánkou
Svačina: zeleninové smoothie
Oběd: hovězí plátek s rýží
Svačina: dýňový chlebíček
Večeře: zapečená růžičková kapusta

ČTVRTEK

Nápoj na celý den: zázvorová limonáda
Snídaně: ořechová bábovka
Svačina: paprika
Oběd: čočka s uzeným masem
Svačina: pečivo s česnekovou pomazánkou
Večeře: dýňová polévka

PÁTEK

Nápoj na celý den: dýňový džus
Snídaně: jáhlová kaše s ovocem
Svačina: pečivo s fazolovou pomazánkou
Oběd: kuřecí plátek s batátovou kaší
Svačina: mrkvovo-ořechový dortík
Večeře: pečená dýně s bramborami

SOBOTA

Nápoj na celý den: černý čaj s medem
Snídaně: pečivo s máslem, sušené ovoce
Svačina: třešňový kompot
Oběd: pečený losos se zeleninou
Svačina: pečivo s kuřecí pomazánkou
Večeře: palačinky s meruňkovou marmeládou

NEDĚLE

Nápoj na celý den: zázvorový čaj s medem
Snídaně: dýňový muffin
Svačina: pečivo s rybí pomazánkou
Oběd: jáhlové rizoto
Svačina: paprika
Večeře: pečené kuře se zeleninou

Ochlazující a neutrální potraviny

Potraviny, u nichž převládá ženská energie jin, mají ochlazující efekt a konzumují se nejlépe syrové, nebo upravené krátkých vařením, dušením či vařením na páře. K ochlazujícím potravinám patří například listová zelenina, rajčata, okurky, citrusy, ananas, quinoa, těstoviny, červená čočka nebo jogurty. Z masa do této skupiny řadíme králičí a krůtí, z nápojů minerálky nebo mátový a zelený čaj.

Potraviny řadící se mezi neutrální mají zanedbatelný nebo žádný termoregulační účinek. Patří k nim například bobuloviny, hrášek, semínka, kořenová zelenina, telecí maso, voda či med.

Zdroje informací:
asianfoodnetwork.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si