Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Matt Damon nemá rád růžičkovou kapustu a miluje pálivé tacos s hovězím masem
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/NASA/Bill Ingalls, Public Domain, a Negativespace, Tim Sullivan, CC0.

Hlavní hrdina filmu Talentovaný pan Ripley Matt Damon přiznává, že talent na vaření rozhodně nemá. Objevil ale tajemství, jak přimět své čtyři dcery, když ještě byly malé, aby jedly zeleninu.


Dcerám vařil těstoviny s brokolicí

„Vařím těstoviny s máslem a brokolicí v páře,“ řekl před několika lety populární herec pro people.com. Podle Matta je třeba se zdravým jídlem začít brzy. „Se ženou [Lucianou] jsme jim to dávali od malička a ony prostě neznají nic jiného,“ přiznává. „Naštěstí jsem zjistil, že všechny tři mé nejmladší dívky milují brokolici. Jsou chvíle, kdy je nemůžeme přimět, aby jedly maso nebo si daly malý kousek ryby, protože se zbláznily do brokolice. Často jsou to ony, kdo mě nutí, abych jedl víc zeleniny.“

A to obzvlášť, když má na talíři růžičkovou kapustu – tu Damon nemá rád stejně jako květák. Zato musí mít ke každému jídlu čerstvý salát, protože jeho maminka ho tak podávala a jemu to připadá samozřejmé.

Má rád indickou kuchyni a tacos

Hollywoodskému herci učarovala indická kuchyně. Indii navštívil v rámci své nadace Water, která lidem žijícím v chudobě pomáhá získávat přístup k nezávadné vodě. Zachutnala mu místní indická jídla. Miluji všechno s kari,“ svěřil se webu timesofindia.indiatimes.com. „Také mám rád koření a trochu pálivé pokrmy.“

Matt Damon nikdy neodolá mexickým tacos. Na to je sice mnoho receptů, ale Matt dává přednost mletému hovězímu masu v malé křupavé kukuřičné placce.

Tacos s hovězím masem

Co budete potřebovat?

  • na kukuřičné placky
  • 170 g kukuřičné mouky hladké
  • 110 g pšeničné mouky hladké
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje (olivový nebo slunečnicový)
  • cca 200 ml teplé vody
  • trochu soli

na masovou náplň

  • rostlinný olej
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 2 středně velké cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 paprička jalapeño nakájená nadrobno
  • 1 plechovka konzervovaných oloupaných a nakrájených  rajčat (400 g)
  • čerstvý koriandr podle chuti
  • sůl, pepř

A jak na to? Nejdřív si připravte kukuřičné placky. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sůl a promíchejte. Přidejte slunečnicový olej a za postupného přilévání teplé vody vypracujte měkké a hladké těsto, které se nelepí na ruce, ale zároveň není příliš suché.

Těsto rozdělte na 24  stejně velkých částí, ze kterých vytvarujte kuličky. Vytvořené kuličky ihned přikrývejte potravinářskou fólii nebo utěrkou.

Každou uličku těsta rozválejte mezi dvěma vrstvami igelitového sáčku na tenkou placku. Na pánvi rozpalte olej a každou placku opékejte z obou stran (1–2 minuty), dokud se placka nenafoukne a nebude mít zlatavou barvu.

Upečené placky ihned zakryjte utěrkou. Jedině tak nevyschnou, zůstanou měkké a bude možné je rolovat a plnit.

Pokud chcete, aby placky měly svůj specifický přehnutý tvar, naskládejte je do pekáčku vedle sebe a dejte na 8 minut zapéct do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušnou na 170 °C).

Na rozpáleném oleji osmahněte najemno nasekanou cibulku a nasekaný česnek. Přidejte mleté hovězí maso a za stálého míchání opékejte. Pak přidejte semínek zbavenou a jemně nakrájenou papričku jalapeño, konzervu rajčat a cca 10 minut povařte. Osolte, opepřete a dochuťte koriandrem.

Dochucení podle Matta

Matt Damon podle svých slov dává do placek ještě horké maso, které zasype nastrouhaným čedarem„Všechno je o vrstvení,“  nechal se slyšet (hungryforever.com).„Maso musí být horké, aby se sýr rozpustil. Na to dejte plátek čerstvého rajčete, plátek hlávkového salátu, avokádo a zakysanou smetanu. Přidejte hodně choluly (pálivá mexická omáčka – pozn. aut.) a navrch vymačkejte limetku.“

Podle našeho videreceptu můžete vyzkoušet mexickou tortillu plněnou pro změnu kuřecím masem.

Mexická tortilla s kuřecím masem

Zdroje informací: hungryforever.com, people.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si