Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kachna s dušeným červeným zelím
Zdroj: Toprecepty

Dušené zelí je oblíbenou přílohou obzvláště na podzim. Červené zelí a kachna k tomuto chladnému počasí patří více, než kdy jindy. Přečtěte si, čím dochutit tuto skvělou zeleninu.


Proč a k čemu se hodí červené zelí

Ať už si vyberete bílé nebo červené zelí, připravuje se stejným způsobem. Jedno je ale vizuálně líbivější a jí se přece i očima. Červené zelí je také bohatší nutričně, co se týká obsahu vitamínu C, což je plus. Obzvlášť, když se "céčko" částečně tepelnou úpravou ztrácí. Kromě toho v zelí nechybí vláknina, vitamin E, kyselina listová a vitaminy skupiny B. Z minerálů pak hlavně vápník a hořčík. Červené zelí se tradičně připravuje tmavému masu, jako je husa, kachna, nebo zvěřina. Velmi dobře ho můžete kombinovat s kyselými ovocnými tóny.

Jak správně připravit dušené červené zelí

Tradiční moravská příprava zelí je velmi snadná. Na rozdíl od toho českého je trochu chuťově výraznější a více zahuštěné. V české variantě je zelí pouze zaprášené moukou. Na přípravu moravského zelí potřebujete 1 kg červeného zelí, plátek slaniny, 1 cibuli, červené víno, ocet, cukr, sůl, 1 jablko (volitelné), 2 lžíce oleje a 2 lžíce hladké mouky.

Jak na to? Zelí očistěte, odstraňte vrchní špatné listy a košťál. Pak ho nakrouhejte na nudličky. Očištěnou cibuli nakrájejte na kostky, slaninu také a dohromady je orestujte ve větším kastrolu dozlatova. Vložte nakrájené zelí, zakápněte červeným vínem, podlijte vodou a duste asi 20 minut, dokud nebude zelí poloměkké na skus. Přidejte trošku světlé jíšky. Tu připravte tak, že do rozpáleného tuku vhodíte hladkou mouku a necháte ji jen zpěnit. Hotovou jíšku přidejte k zelí a dobře vše promíchejte a duste. Zelí se nesmí připalovat, případně mírně podlijte vodou. Dochuťte octem, cukrem a solí, přidejte na kostičky nakrájená jablka, která v teple změknou.

Při využití slaniny radí foodblogerka Jana Florentýna Zatloukalová tuto přípravu. Pokrájenou slaninu pomalu zahřejte v kastrůlku a počkejte, až povolí a pustí sádlo. Pak ji opečte a vyndejte. Na výsledném tuku opečte cibuli a slaninu vraťte, až když je cibule upečená. Nebude suchá a tuhá, ale krásně šťavnatá. 

Zelí

Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané,…

Jak dochutit dušené červené zelí

Sladkost dodá nejen cukr, ale také med. Sladkost, chuť a vůni dodají povidla, hřebíček a skořice. Pokud nechcete zahušťovat moukou, stejně poslouží i najemno nastrouhaná brambora. Kyselost můžete regulovat kromě octu i citrónovou šťávou. Zajímavý švih dodají brusinky. K základní verzi i bez jablek můžete přidat vlašské ořechy, které, vedle výborné chuti, zajisti i krásnou křupavost.

A letošním hitem je mezi šéfkuchaři ještě jedna surovina. Jak nám prozradil Hynek Vávra z restaurace Hliněná bašta, do červeného zelí přidávají také červenou řepu. V chuti řepu nepoznáte, ale celkově dodá zelí příjemnou sladkost i svěžest zároveň. 

Náš tip: Připravte si lahodné dušené hlávkové zelí podle tohoto videoreceptu:

Zdroje informací:
https://www.nzip.cz
https://olomouc.rozhlas.cz
https://www.kucharkaprodceru.cz

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více