Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

müsli tyčky
Zdroj: Toprecepty

Müsli tyčinky jsou skvělou svačinkou. Ale vždy záleží na tom, co obsahují. U těch kupovaných je někdy nemilým překvapením, když se podíváte na složení. Připravte si jablkové müsli tyčinky doma tak, aby chutnaly a byly zdravé.


Proč si připravit tyčinky doma

Müsli tyčky si nejen děti často kupují a mají pocit, že třeba dělají něco pro své zdraví. Je to přece to skvělé müsli! Ale když se pak podíváte do složení, začnete se divit. Najdete zbytečné složky, které v tyčkách vůbec být nemusí. To se týká i zbytečného doslazování, když si můžete poradit díky přirozeně sladkému ovoci. Ideální je tedy si müsli tyčinku nakombinovat a přichystat doma

Z čeho připravit jablkové müsli tyčinky

Jablko je ideální ingrediencí. Pokud je kyselé, dodá nejen krásnou šťavnatost, ale i jemnou nakyslost a zároveň přispěje ke sladkosti tyčinky. Dalším sladidlem jsou rozinky, nebo také brusinky. Obojí můžete zakoupit nedoslazované a nesířené. Ze sušeného ovoce můžete využít i meruňky, švestky. Šťavnatost dodá i kokos, ideálně ten strouhaný, ne moučka.

Všechny tyto složky mají v sobě množství vitamínů, minerálů a dalších skvělých látek. K jablkům se výborně hodí i vlašské ořechy, lískové ořechy i mandle. Směs müsli je také možné doplnit o malé množství semínek, jako jsou dýňová, konopná, sezamová, nebo například chia semínka. I s vločkami se dá kouzlit.

Můžete použít ovesné vločky, ale také pšeničné vločky, ječné vločky, k sehnání jsou i žitné vločky a sladové vločky. Zvolit můžete jeden druh, ale také je různě nakombinovat, což se vždy projeví na chuti. Vůni zajistí skořice, přidat můžete vanilkovou esenci i kardamom.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jak připravit jablkové müsli tyčinky

Tyto tyčky nejen výborně chutnají, ale také doplní energii a poslouží jako svačinka. Na přípravu budete potřebovat: 2 jablka, 1 banán, 1 hrnek ovesných vloček, 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů, 1/2 hrnku brusinek, 1/2 hrnku strouhaného kokosu a 1 lžičku skořice.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Oloupaná jablka pokrájejte na kostky a duste pod pokličkou, dokud nebudou měkká. Pak je rozmačkejte vidličkou a nechte bokem. Ořechy nasekejte na menší kousky, spojte je s vločkami a na pánvičce je nasucho opražte. Budou pak voňavější.

Banán rozmačkejte vidličkou, přidejte k němu vločky s oříšky, jablka, brusinky, kokos a skořici. Vše dobře promíchejte. Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Přesuňte směs na plech, rovnoměrně ji rozetřete a pečte zhruba půl hodiny. Směs by měla být zapečená dozlatova. Po upečení ji nechte vychladnout, a pak ostrým nožem nakrájejte musli tyčinky.

Tyčinky můžete skladovat. Při pokojové teplotě vydrží několik dnů, když je dáte do lednice, budete si je moci odebírat i pár týdnů. Vždy je zabalte a skladujte v dobře uzavíratelné nádobě.

Tato podoba müsli tyčinek je poměrně výživná. Pro změnu můžete některé kousky i třeba ze spodní části namočit do čokolády, která má přes 50% podílu kakaa. Výborná je ale i medová varianta, zkuste například tyto voňavé jablečné müsli tyčinky

Náš tip: Pokud vás honí mlsná, zkuste i tento nepečený jablečný dort. 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si