Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak využít slupky z jablek: Připravíme z nich jablečný čaj, křupavé chipsy, jemné smoothie i fantastický kořeněný drink
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Říká se, že pod slupkou je prý nejvíc vitaminů, a neplatí to jen u jablek. Když si ale připravujeme jablka na koláč nebo do závinu, jablečné slupky většinou končí v koši. Pokud je vám jich líto a rádi byste je ještě nějak využili, můžete se inspirovat našimi tipy.


I slupky z jablek se dají využít

Jedním z trendů poslední doby je vařit bez odpadu. Angličtina má pro tento životní styl dokonce vlastní název zero waste a netýká se jen vaření. Cílem je vytvořit co nejméně odpadu, což v oblasti gastronomie znamená nic zbytečně nevyhazovat a využít například z ovoce a zeleniny vše, co se dá, tedy třeba i slupky nebo natě. Slupky z jablek jsou k tomuto účelu ideální, jsou krásně křupavé, sladké, svěží a zrovna v jejich případě by byla škoda, aby skončily na kompostu. Připravit se z nich dá ještě spousta dobrot.

1. Chipsy z jablečných slupek

Tato křupavá pochoutka je přímo úžasnou možností, jak s jablečnými slupkami naložit a je skoro i lepší a křupavější než chipsy ze samotných jablek nebo křížaly. Jsou zdravé, krásně voní skořicí a hotové je budete mít za chviličku. Na přípravu vám budou stačit slupky z osmi jablek, 3 lžíce cukru a 1 lžička skořice. Předehřejte troubu na 150 °C. Jablečné slupky položte na plech vyložený pečicím papírem. V malé misce smíchejte cukr a skořici a posypte jimi slupky. Dobře promíchejte, aby se všechny slupky obalily v cukru. Pečte asi 30 minut, v polovině pečení slupky promíchejte a obraťte. Nechte vychladnout a můžete podávat.

2. Jablečný čaj

Jednou z vdalších variant, jak slupky využít, je i vynikající ovocný čaj, který vás zahřeje v podzimním sychravém počasí. Čajové slupky stačí jen dát do hrnce s vodou, přidat tyčinku skořice, badyán, kardamom nebo hřebíček a vše povařit asi 10 minut. Pak už vše jen slijte a můžete podávat. Čaj je vynikající s medem a citronovou šťávou. Nejlepší jsou na něj slupky z červených jablek, které mu dodají krásný narůžovělý odstín.

3. Smoothie s jablečnými slupkami

Slupky si můžete uchovat i v mrazáku a pak je použít do ranního snídaňového smoothie, které díky nim obohatíte o dostatek vlákniny a vitaminů.

4. Kořeněný jablečný drink

Na vynikající jablečný nápoj nepotřebujete nutně celá jablka, vystačíte si i se slupkami. Jak na to? Slupky z 15 jablek dejte do hrnce a zasypejte cukrem podle chuti. Přidejte 4 tyčinky skořice, 4 hřebíčky, 3 badyány a 2 plátky pomeranče s kůrou. Vše zalijte vodou, aby byly slupky ponořené a vařte na mírném ohni asi hodinu.

Pak vyjměte koření, nechte trochu vychladnout a rozmixujte. Nápoj můžete ještě přecedit přes plátýnko, aby byl úplně jemný. Podávejte jej nejlépe teplý, pokud přidáte kapičku něčeho ostřejšího, vznikne vám vynikající podzimní punč na zahřátí. Zajímavější chuti dosáhnete, když místo tradičního koření přidáte rozmarýn.

5. Jako ozdoba a do koláčů

Jablečné slupky nakrájené na drobné proužky mohou posloužit i jako ozdoba salátů, třeba do salátu Waldorf s ořechy a celerem. Nadrobno nakrájené slupky lze vmíchat i do těsta na lívance či muffiny. Dodají moučníkům příjemnou jablečnou chuť a obohatí je o vlákninu. 

6. Jablečný ocet

Slupky nebo i jádřince se rovněž báječně hodí na výrobu domácího jablečného octa, který využijete na dochucení salátů nebo k vytvoření osvěžujícího drinku, který prý pomáhá i při hubnutí. Výroba domácího octa není žádná věda, všechny potřebné ingredience jen stačí dát do sklenice a ocet se vlastně dělá sám.

Připravte si na něj slupky a jádřince z 6 velkých jablek, 2-2 a 1/2 lžíce krystalového cukru a 2-2 a 1/2 šálku vody. Větší sklenici naplňte zbytky jablek maximálně do 3/4. Pak přidejte 2 lžíce krystalového cukru a 2 šálky vody a promíchejte. Slupky by měly být zcela ponořené. Na nezakrytých částech jablek by se totiž mohla vytvořit plíseň. Případně vše zatižte. Pak sklenice zakryjte kouskem plátna nebo nějakou prodyšnou tkaninou a upevněte gumičkou.

Směs nechte 2 týdny stát na teplém a tmavém místě. Po dvou týdnech si možná všimnete šumění nebo bublinek. Vše přeceďte a zbytky jablek vyhoďte. Opět zakryjte a nechte od kvasit při pokojové teplotě po dobu dalších 2-4 týdnů. Během té doby ocet ochutnávejte, pokud se v něm stále tvoří bublinky, ještě kvasí. Jestliže se ocet zakalí, nijak to nevadí. Když máte pocit, že je ocet hotový, můžete proces zastavit uložením sklenice do lednice.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Amavi

27. 2. 2023 23:55

V clanku o vyuziti jablecnych slupek na pripravu caje chybi jedna velmi dulezita informace - ke konzumaci pouzivejte jen slupky z domacich nebo bio jablek!! Uvarila jsem si caj ze slupek kupovanych jablek a pri siti cajicek popijela. Najednou jsem videla jen polovinu siciho stroje, hrnku, byla jsem ledova a nemohla jsem komunikovat. Dopotacela jsem se do postele, tezce dychala a cekala co bude.Usnula jsem a jeste druhy den byla studena a bleda, ale videni bylo normalni. Jablka jsou chemicka osetrena a ta chemie se varenim uvolnila a ja ji vypila. Byl to priserny zazitek a bez oloupani bych uz kupovane jablko ani nesnedla a ani na krizaly nepouzila!

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více