Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers

Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud upřednostňujete spíš sladké dobroty, možná vás zaujmou jablečné chipsy. Máte-li doma přebytek jablek, je tato pochoutka přímo výbornou možností, jak je využít, když nemáte náladu na pečení. A navíc vám uskladněné v dóze i nějakou dobu vydrží.


Zdravé jablečné mlsání

Chipsy z jablek jsou přímo dokonalou podzimní chuťovkou, jíž zdravější formou zaženete chuť na sladké. Při pečení či smažení vám vůně jablek nádherně provoní byt a na jejich přípravu budou stačit pouhé tři ingredience. Jablečné chipsy jsou navíc ideální možností, jak dostat třeba dětem do jídelníčku víc ovoce, když to čerstvé odmítají. O část vitaminů sice jablka tepelnou úpravou přijdou, ale stále z nich získáte dostatek živin a vlákniny.

Chipsy mohou být i z jablek

Křupavé lupínky si většinou kupujeme v obchodě, už jste si je ale někdy zkoušeli připravit doma? Pokud ano, tak pravděpodobně to byly spíš bramborové. V poslední době si čím dál tím větší popularitu získávají i chipsy z různých druhů zeleniny, nejčastěji z řepy, mrkve, celeru nebo třeba pastináku. Stejně tak jednoduše ale můžete udělat chipsy i z ovoce, nejčastěji z jablek nebo hrušek.

Jde vlastně o takovou křupavější a o trochu lepší variantu sušeného ovoce známého jako křížaly. Na chipsy můžete použít jakákoliv jablka, nejvhodnější však jsou křupavější odrůdy, např. Honeycrisp, Granny Smith nebo Pink Lady. Vyhněte se měkčím a moučnatým jablkům.

Dokonale křupavé chipsy

Jablečné chipsy se dají připravit dvěma způsoby – v troubě nebo ve friťáku. Ty pečené jsou zdravější, ty smažené se ale chutí víc podobají bramborovým chipsům a i když nejsou tak dietní, co si budeme povídat, chutnají přímo báječně. Jakýmsi kompromisem je horkovzdušná fritéza, v níž připravíte dokonale křehkou pochoutku, a to dokonce rychleji než v troubě, navíc úplně bez tuku. Vše se v ní totiž smaží nebo peče pouze horkým vzduchem. Navíc je v ní příprava chipsů i úplně nejjednodušší. Jablka obalená ve skořicovém cukru jen stačí dát do koše fritézy a připravit podle návodu. Hotové jsou za pár minut.

Jak upéct jablečné lupínky v troubě?

Vzhledem k tomu, že horkovzdušná fritéza nepatří k běžným domácím spotřebičům, pečou se nejčastěji chipsy v troubě. Jak na to? Hlavním předpokladem pro dokonalé chipsy je nakrájení jablek na co nejtenčí plátky. Čím tenčí plátek, tím snáze se z něj bude odpařovat voda a chipsy budou víc křupat. Ideální je na to kráječ typu mandolína, jímž vytvoříte krásně tenké a rovnoměrné plátky, ale dá se to zvládnout i obyčejným ostrým nožem.

Jablka můžete nejprve rozpůlit, vyříznout jádřince a pak je nakrájet na plátky nebo vykrojit střed z celého jablka a nakrájet je pak na kroužky. Poté je dejte do mísy a opatrně promíchejte s cukrem a skořicí, aby se plátky nepolámaly. Na 2 jablka použijte asi 2 lžičky cukru a ½ lžičky skořice. Přidat ovšem můžete třeba i muškátový oříšek nebo špetku mletého zázvoru.

Ochucené plátky pak rozložte na plech vyložený pečicím papírem nebo ještě lépe na kovový rošt (pod něj ale umístěte plech) a vložte do trouby předehřáté na cca 90-100 °C a pečte, dokud nebudou lupínky krásně křupavé (trvá to 2-3 hodiny). Průběžně plátky obracejte. Hotové chipsy nechte vychladnout a skladujte je ve vzduchotěsné nádobě, kde vám vydrží asi týden.

Smažená jablka s jogurovým dipem

Pokud dietu úplně neřešíte, můžete vyzkoušet i chipsy smažené. Nejsou sice tak zdravé, ale jednou za čas taková pochutina neuškodí. Připravit si je můžete třeba podle následujícího receptu. S jogurtovým dipem ochuceným javorovým sirupem chutnají báječně.

Budete potřebovat: 2 středně velká až velká křehká jablka (například Granny Smith nebo Crispin), olej na smažení, skořici podle chuti, 120 g bílého jogurtu řeckého typu, 1 lžíci javorového sirupu a 1 lžičku vanilkového extraktu.

Postup: Jablka oloupejte a vyřízněte jádřince. Pomocí mandolíny nakrájejte jablka na tenké plátky a posypejte je skořicí. Do hluboké pánve nalijte asi 1,5 centimetru vysokou vrstvu oleje a zahřejte jej. Po částech v něm smažte plátky jablek, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nejsou na okrajích křupavé. Trvá to asi 1-2 minuty. Pak je otočte je a smažte další minutu z druhé strany. Jablka nechte okapat na papírové utěrce. V malé misce smíchejte jogurt, javorový sirup a vanilku. Dip podávejte společně s jablky.

Náš tip: Jablka zajímavě ochutí i lístky šalvěje, které společně s jablky přidáte do oleje při smažení.

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si