Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máte rádi štrúdl, nebo klasická jablka v županu? Pak zkuste pro tentokrát něco jiného. Jablka v roztrhaném županu, nadívaná povidly s ořechy a zdobená mandlemi vás budou bavit. Příprava je snadná a pomoci mohou i děti!


Pečená jablíčka 

Jablka v županu patří mezi klasické a oblíbené recepty. Jablka se mohou se "do županu", neboli do těsta, balit celá a pak péct v troubě, v některých starších kuchařkách jsou ale jako jablka v županu uvedeny také jablka, nakrájená na plátky, namáčená do těstíčka, podobného tomu na palačinky, a poté usmažená. Obě variace jsou skvělé, ale obě mají jedno společné. Jablka jsou v nich zcela schovaná. Já se naopak rozhodla je ukázat! 

Tahle variace počítá s menším množstvím těsta na porci, ale zato s krásně plnou chutí jablíčka i náplně, kterou do něj vložíte. Klasicky se do jablek v županu používá směs oříšků, piškotů, zavařeniny, rozinek a podobně. Ale je to na vás. Zvolte takovou náplň, která vám bude chutnat, můj recept berte jako inspiraci. 

Jablka v roztrhaném županu 

Proč roztrhaný župan? Jednak jablíčka mezerami vykukují ven, jednak jsem zvolila pro krájení proužků těsta vroubkované rádýlko, takže proužky tak trochu připomínají cáry. Zároveň jsem chtěla zachovat něco z původního názvu. Proto "župan" a proto "roztrhaný". 

Co budete potřebovat: 1 balení rozváleného listového těsta, 2 jablka, hrst piškotů, několik vlašských ořechů, 1 lžíci povidel, trochu rumu (není nutné), trochu koření na jablečný závin nebo trochu skořice, mandle a kandovanou pomerančovou kůru na zdobení a 1 vejce na potření těsta. 

Jak na to: Listové těsto vyndejte půl hodinky předem z lednice. Troubu rozpalte na 200 stupňů.Piškoty, koření a ořechy rozmixujte. Povidla smíchejte s částí sypké směsi tak, aby vznikla přiměřeně hustá nádivka. Záleží na hustotě povidel. Já jsem měla povidla docela řídká, proto jsem je doplnila piškotovou směsí. 

Jablka omyjte, osušte, nakrájejte na silnější plátky a z těch vykrojte jádřinec. Jablka zlehka obalte v sypké směsi. 

Z listového těsta vykrojte kolečka a pomocí rádýlka také vroubkované proužky. Pak na plech vyložený pečicím papírem dávejte vždy několik proužků přes sebe, jako byste kreslili hvězdičku (fotky v galerii). Prostředek potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte na něj vykrojené kolečko z těsta. Na kolečko posaďte plátek jablka a do otvoru po jádřinci dejte nádivku z povidel a piškotů. 

Fotogalerie - Jablka v roztrhaném županu

Ukázat 9 fotografií

Přiklopte jednotlivými proužky těsta, potřete vajíčkem a nakonec ještě dozdobte mandlemi. Doprostřed dejte kousek kandované kůry. Pečte dozlatova asi 25 minut. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

generalisimus

23. 11. 2022 16:31

Zaujal mne netradicni postup- vyzkousim a pak doporucim dceri, ktera jablka v zupanu miluje

Přidat komentář

Přečtěte si