Holka u plotny radí: Jak na jablka v roztrhaném županu s povidly a oříšky? Jednoduchý postup zvládne každý
8. 11. 2022 Vaření
Máte rádi štrúdl, nebo klasická jablka v županu? Pak zkuste pro tentokrát něco jiného. Jablka v roztrhaném županu, nadívaná povidly s ořechy a zdobená mandlemi vás budou bavit. Příprava je snadná a pomoci mohou i děti!
Pečená jablíčka
Jablka v županu patří mezi klasické a oblíbené recepty. Jablka se mohou se "do županu", neboli do těsta, balit celá a pak péct v troubě, v některých starších kuchařkách jsou ale jako jablka v županu uvedeny také jablka, nakrájená na plátky, namáčená do těstíčka, podobného tomu na palačinky, a poté usmažená. Obě variace jsou skvělé, ale obě mají jedno společné. Jablka jsou v nich zcela schovaná. Já se naopak rozhodla je ukázat!
Tahle variace počítá s menším množstvím těsta na porci, ale zato s krásně plnou chutí jablíčka i náplně, kterou do něj vložíte. Klasicky se do jablek v županu používá směs oříšků, piškotů, zavařeniny, rozinek a podobně. Ale je to na vás. Zvolte takovou náplň, která vám bude chutnat, můj recept berte jako inspiraci.
Mohlo by vás zajímat
Jablka v roztrhaném županu
Proč roztrhaný župan? Jednak jablíčka mezerami vykukují ven, jednak jsem zvolila pro krájení proužků těsta vroubkované rádýlko, takže proužky tak trochu připomínají cáry. Zároveň jsem chtěla zachovat něco z původního názvu. Proto "župan" a proto "roztrhaný".
Co budete potřebovat: 1 balení rozváleného listového těsta, 2 jablka, hrst piškotů, několik vlašských ořechů, 1 lžíci povidel, trochu rumu (není nutné), trochu koření na jablečný závin nebo trochu skořice, mandle a kandovanou pomerančovou kůru na zdobení a 1 vejce na potření těsta.
Jak na to: Listové těsto vyndejte půl hodinky předem z lednice. Troubu rozpalte na 200 stupňů.Piškoty, koření a ořechy rozmixujte. Povidla smíchejte s částí sypké směsi tak, aby vznikla přiměřeně hustá nádivka. Záleží na hustotě povidel. Já jsem měla povidla docela řídká, proto jsem je doplnila piškotovou směsí.
Jablka omyjte, osušte, nakrájejte na silnější plátky a z těch vykrojte jádřinec. Jablka zlehka obalte v sypké směsi.
Z listového těsta vykrojte kolečka a pomocí rádýlka také vroubkované proužky. Pak na plech vyložený pečicím papírem dávejte vždy několik proužků přes sebe, jako byste kreslili hvězdičku (fotky v galerii). Prostředek potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte na něj vykrojené kolečko z těsta. Na kolečko posaďte plátek jablka a do otvoru po jádřinci dejte nádivku z povidel a piškotů.
Přiklopte jednotlivými proužky těsta, potřete vajíčkem a nakonec ještě dozdobte mandlemi. Doprostřed dejte kousek kandované kůry. Pečte dozlatova asi 25 minut.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dušený špenát může být pochoutkou: Stačí přidat správné množství česneku a cibule a dochutit slaninou
Holka u plotny radí: Jak na jablka v roztrhaném županu s povidly a oříšky? Jednoduchý postup zvládne každý
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzské řízečky
Přidáno před 4 hodinami
Palačinkové rolky
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnové kari s květákem, cuketou a rajčátky
Přidáno před 7 hodinami
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 17 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno 17. 4. 2024 10:02
Květáková fritáta
Přidáno 17. 4. 2024 09:54
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Retro jablečný dort s pudinkem a piškoty nedá moc práce, ale chutná skvěle. Recept je jednoduchý
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Komentáře
23. 11. 2022 16:31