Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Před pár lety se rozvedla a přišla úplně o všechno. Z nuly začínala znova. Dnes ve Werichově vile provozuje noblesní cukrárnu a minulý týden pokřtila novou sladkou knížku Vše Sváteční. Byli jsme u toho a prozradíme, co v knížce i cukrárně najdete.


Návrat do Werichovy vily

Původně pracovala v kanceláři, život jí změnila kulinářská show Na nože, po níž se rozhodla definitivně obléct cukrářskou zástěru a začít se věnovat tomu, co ji nejvíc baví - cukrařině. Dnes je to skoro 10 let, co si Iveta v roce 2013 otevřela první cukrárnu IF Café v Belgické ulici v Praze. Později k IF Café přibyly ještě kavárna na Tylově náměstí a ve Werichově vile.

Iveta se stávala stále více a více slavnou, pekla, psala kuchařky a byznys jí šlapal jako po vanilkovém krému. Nastartovaná hvězdná kariéra ale v roce 2020 najednou zhasla, když kvůli rozvodu přišla o všechno. Přesněji řečeno, o všechny své provozovny. 

Stejně si o tom už vrabci na střechách povídají, a tak je čas se k celému dění vyjádřit, než se začnou zbytečně šířit všechny mylné informace. Posledních deset let jsem tvrdě pracovala na tom, abych měla nejlepší cukrárnu v této zemi. Abych díky své práci, kterou miluji, dělala radost i vám. Bohužel jsem při svém snu zapomněla, abych v něm byla šťastná. Byla jsem nucena stávající prostory, zhruba před měsícem, opustit,“ napsala Iveta Fabešová v říjnu 2020 na svůj facebookový profil. 

V nelehké "covidové době" musela začít úplně od nuly. Naštěstí se mezi lidmi zvedla obrovská vlna solidarity a Iveta v sobě zároveň dokázala vzkřísit zbytky energie. Když začala budovat byznys znova v online prostoru, věrní zákazníci ji podpořili a její zákusky kupovali. Zároveň se za ni postavila i Nadace Jana a Medy Mládkových, která ctila původní dohodu, že ve vile má být jen značka IV, a loni cukrářce podnik "vrátila". 

V červenci 2021 tak Iveta Fabešová na staronové adrese v pražské Werichově vile otevřela opět svoji kavárnu a minulý týden tamtéž pokřtila svoji další kuchařskou knížku s názvem Vše Sváteční.  

Cukrem křtěná kuchařka

Medové kytičky, zázvorky, vanilkové koblížky, pracny, kočičí tlapky, vaječný likér, ořechy a mnohé další ryze sváteční, vánoční recepty najdete v knížce Vše Sváteční. Při její přípravě se Iveta inspirovala recepty prvorepublikové kuchařky a cukrářky Marie-Janků Sandtnerové. Přistupovala k nim s pokorou, ale jak sama přiznává, některé musela pozměnit.  "Když bylo potřeba, přidala jsem mouku. Někdy i cukr, protože dřívější receptury měly cukru méně. Dříve se totiž méně sladilo," řekla na místě Iveta pro Toprecepty.cz a dodala, že recepty musela sama několikrát zkoušet, až doladila výslednou podobu. 

Zásahy byly také v popisu receptur, jež dříve bývaly velmi strohé. Oproti tomu Iveta v knížce vše popsala natolik srozumitelně, aby mohl cukroví, případně i dorty nebo vánočku upéct každý. Pokud tedy chcete péct podle Sandtnerky, ale s modenrím šmrncem, vsaďte na novou Ivetinu kuchařku. Tu minulý týden pomáhala pokřtít i herečka Michaela Maurerová. Ta dokonce prozradila, že si na drahé šperky a luxusní dárky nepotrpí, a partner ji spíš uctí zákuskem od Ivety!

Knížku, která byla symbolicky pokřtěna cukrem, si můžete zajít prohlédnout i do Ivetiny kavárny. V galerii se podívejte nejen na to, jak vypadal křest, ale i na to, co sladkého vás v kavárně čeká. 

Fotogalerie - Křest knížky Ivety Fabešové

Ukázat 11 fotografií

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat