Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

rýžový nákyp
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Patříte-li do generace tzv. Husákových dětí, jistě se vám vybaví rýžový nákyp. Pro jedny voňavá pochoutka od babičky s nadýchanou peřinkou sněhu na povrchu, pro jiné něco, čemu by se rádi vyhnuli. Rýžový nákyp, tak jako každé jídlo, se dá připravit skvěle, nebo taky pořádně zkazit. Ale když dostane patřičnou péči a správné suroviny, je to delikatesa hodná michelinských restaurací.


Rýžový nákyp jako mezinárodní dezert

Tento dezert u nás během spousty let tak zdomácněl, že jej mnozí považují za tuzemský originální recept, ale rýžový nákyp v mnoha obměnách je běžný ve spoustě zemí po celém světě. Ve Velké Británii se připravuje obdoba zvaná rice pudding, Turci mají fırın sütlaç připravovaný v troubě, italské budini di riso voní po pomerančové kůře, v jižní Asii se variace na rýžový nákyp nazývá mango sticky rice a takto bychom mohli pokračovat dále. Téměř každá země, která používá rýži, má totiž recept na svůj vlastní originální rýžový nákyp.

Jak na dokonalý rýžový nákyp?

Fantastický rýžový nákyp, kterému nikdo neodolá, se skládá z jemné, vláčné mléčné rýže, která je krémová díky žloutkům a nadýchaná díky bílkům, dále z čerstvého nebo kompotovaného ovoce a tenké vrstvy dozlatova opečeného sněhu z bílků. Jak na to, aby se tato pochoutka povedla?

Výběr a příprava rýže je zásadní

Na rýžový nákyp, jehož základem je mléčná rýže, se vždy používá rýže kulatozrnná, která obsahuje hodně škrobu. Díky němu skvěle absorbuje tekutinu a po uvaření je měkká, hladká a nadýchaná. Stejná rýže se používá také na pravé italské rizoto či španělskou paellu.

Rýže se vaří v mléce se špetkou soli, nejlépe plnotučném, ale vyplatí se i experiment s kokosovým mlékem, které dodá pokrmu trochu exotiky. Na vaření rýže je ideální použít hrnec s nepřilnavým povrchem a dvojitým dnem kvůli riziku připalování, ale vystačíte si i s běžným nádobím. Jen se připravte na častější míchání, zejména od poloviny doby varu. Hotová rýžová kaše má být hebká, hustá, ale ne rozvařená. Čeká ji totiž ještě pobyt v troubě, tudíž ideální konzistence je al dente (na skus). Doba vaření mléčné rýže bude přibližně 20 minut, ale záleží na použitém mléce i teplotě.

Ovoce do nákypu

Rýžový nákyp bude vždy chutnat s ovocem podle vašich preferencí. Lze ho vyrobit z jablek, broskví, třešní, jahod, lesního ovoce a mnoha dalších druhů. Nejosvědčenější klasikou však zůstávají meruňky a švestky, samozřejmě v sezóně čerstvé a mimo ni kompotované. Hodí se do něj i ovoce sušené, které je ovšem dobré před přípravou namočit pro dospělé do rumu, pro děti do ovocné šťávy.

Slazení a dochucení

Na oslazení rýžového nákypu není třeba použít pouze klasický bílý cukr. Sladit můžete medem, javorovým nebo ovocným sirupem, šťávou z kompotu či směsí třtinového a vanilkového cukru. K dochucení stačí trocha mleté skořice, ale skvěle budou ladit i rozinky, oříšky nebo trocha vanilkového extraktu.

Recept na fantastický švestkový rýžový nákyp

Na 4 - 5 porcí budete potřebovat 150 g kulatozrnné rýže, 500 ml plnotučného mléka, špetku soli, 50 g másla, 80 g krupicového cukru, 5 vajec, 10 celých švestek, ½ lžičky skořice a máslo a mouku na vymazání a vysypání formy. Jak na to?

Rýži propláchněte, vložte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte špetku soli a pozvolna přiveďte k varu. Za častého míchání vařte asi 20 minut, až je rýže tzv. na skus a mléko se všechno vsákne. Do ještě horké mléčné rýže vmíchejte máslo a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Mléčná rýže však nesmí být studená, aby se v ní nesrazily žloutky. Během chladnutí rýže oddělte žloutky od bílků, žloutky vyšlehejte se 40 g cukru do husté pěny a ze 3 bílků a 20 g cukru ušlehejte tuhý sníh.

Žloutky smíchejte s mléčnou rýží a skořicí, opatrně obracením do směsi vmíchejte sníh z bílků. Část směsi rozprostřete do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Na ni přijdou poloviny švestek řeznou stranou dolů a poslední vrstvu bude opět rýžová směs. Rýžový nákyp se peče v troubě vyhřáté na 180-200 °C asi 30 minut. Poté ušlehejte sníh ze zbylých 2 bílků a cukru. Sněhem přikryjte rozpečný nákyp a dopečte dozlatova. Nákyp nechte vychladnout ve vypnuté pootevřené troubě.

Tipy, které se mohou hodit

  • Rýže se při vaření v mléce má tendenci připalovat a může se to stát i při nejnižší teplotě, pokud zapomenete míchat. Přichycenou rýži už nezachráníte, tak se ji nesnažte seškrabat ze dna. Celou várku byste tak znehodnotili. Ihned odeberte vrchní část rýže a dejte vařit do jiného hrnce.
  • Svěží a nezvyklou chuť rýžového nákypu dostanete přidáním šťávy a kůry z poloviny citronu do žloutkové směsi.
  • Velmi pěkně vypadá rýžový nákyp servírovaný v malých zapékacích mističkách, tzv. kokotkách. Menším nádobám je ovšem třeba přizpůsobit dobu pečení.

Zdroje informací:

wikijii.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si