Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vykrajovátka
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Už začínáte přemýšlet o pečení cukroví? Vykrajovátka jsou častými pomocníky a vyplatí se, když jsou v dobrém stavu. Zjistěte, jak o ně pečovat, ale i jaká si můžete pořídit a k čemu se hodí.


Jak využít vykrajovátka

Vykrajovátka využijete při vánočním pečení na vykrajování těsta, ale také se budou hodit na zdobení různými druhy potahovacích hmot a marcipánu. Mohou mít klasické tvary jako kolečka, čtverečky, ale také typické vánoční i velmi málo obvyklé tvary. Samozřejmě existují i vykrajovátka na jiné sezóny a příležitosti.

Jaké jsou druhy vykrajovátek

Klasická kovová vykrajovátka bývají nejčastěji vyrobena z ocele. Některé druhy mají navíc vytlačovač, což je velice šikovné, protože díky němu těsto hezky vypadne. Tato praktická věc bývá u vykrajovátek na tvary s různými otvory uprostřed. Mnohem snadněji se těsto odloupne. Nejčastěji se pomocí nich připravuje linecké cukroví.

Později se objevila plastová, které i pro jejich barevnost rády používají děti. Existují vykrajovátka samostatná (jednotlivé tvary), ale také celý plát se spoustou stejných, nebo různých tvarů. V této podobě najdete třeba vykrajovací formu na vanilkové rohlíčky, ale také formu s rozdílnými tvary. Tyto formy/pláty jsou sice rychlejší, vizuálně hezčí a praktičtější, ale nezažijete s nimi tolik zábavy. Pokud pro vás pečení cukroví je spíše o radosti z upečeného, než o pečení samotném, případně o rodinné tradici a rituálu, jsou tyto pomocníci k nezaplacení.

Setkat se můžete i s takzvanými pístovými vypichovači, což jsou šikovná udělátka, která slouží na zdobení cukroví potahovací hmotou a marcipánem. Tak trochu vypadají jako ploché formičky. Neplní se hmotou, ale vykrajujete z ní. Mezi další užitečné pomocníky patří i razítka s různými obrázky, které vytlačíte do vyváleného těsta. Pro tato razítka se hodí druhy těst, která nekynou. Jinak by se totiž těsto slilo a obrázek by nebyl vidět.

Jak pečovat o vykrajovátka

O vykrajovátka je třeba se postarat co nejdříve po upečení cukroví. S kovovými se pracuje velmi dobře, mají ostrý „řez“. Po vykrájení cukroví je rozhodně nedávejte do myčky. Poničili byste totiž jejich ochrannou vrstvu a tím i odolnost. Umyjte je jemnou houbičkou v teplé vodě. Pak hlavně vykrajovátka dobře usušte a můžete je nechat doschnout na topení. Po skončení je uložte na suché a zakryté místo, ideálně do krabice.

S plastovými vykrajovátky je ještě méně práce. Nemusíte se bát ani delšího kontaktu s vodou. Ne, že by to bylo nezbytné. Strčte plast do nádoby s teplou vodou a houbičkou umyjte. Opět pozor na myčku, zdaleka ne všechny plasty do ní mohou přijít. Umytá vykrajovátka nechte dobře proschnout a uložte do krabice. 

 

Témata

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat