Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

granola
Zdroj: Toprecepty, dvevtroube

Milujete granolu? Tak to si připravte tu domácí, výbornou a voňavou, s ingrediencemi, které v ní chcete mít. Můžete si ji přichystat v několika variantách a třeba tak připravit i pro někoho lahodný dárek.


Co je granola

Granola je směs, ve které jsou většinou základem ovesné vločky, ořechy, jsou oslazené třeba medem a doplněné tukem. Vše se peče v troubě dozlatova. Výsledkem je pak sypká a mírně spečená (nepřipálená) verze snídaňových, nebo svačinových cereálií. Mezi velmi oblíbené patří hlavně oříšková granola a čokoládová granola.

Jaký je rozdíl mezi granolou a müsli?

Ačkoliv vypadají na první pohled stejně, mezi těmito cereáliemi je rozdíl hlavně v konzistenci. Müsli většinou bývá sypané, zatímco granola se peče a v jejím výsledku najdete i spečené křupavoučké kousky. Ty vznikají spojením tuku a sladkých ingrediencí vlivem tepla. A křupavost je právě důvodem pro to, proč je granola tolik oblíbená.

Co obsahuje granola

V granole nesmí chybět vločky. Mohou být nejen ovesné, ale i pšeničné, špaldové nebo pohankové. Z oříšků můžete využít nejen vlašské ořechy, ale i lískové, dále mandle či pekanové ořechy. Ke křupavosti přispívají také různá semínka, jako například slunečnicová semínka, hnědý a zlatý len, dále třeba bílý a černý sezam, semínka tykve a také chia semínka.

Jako sladidlo můžete použít med, hnědý cukr, sirupy (hlavně čekankový, ale i agávový, javorový apod.). Chuť můžete zpestřit plátky kokosu. Pokud budete chtít zvýraznit kokosovou chuť, použijte jako tuk kokosový olej. Z tuků jinak můžete zvolit i kousky másla. Na ochucení se hodí i rozinky, brusinky, datle, jablka nastrouhaná na malé slzičky, nasekané kousky čokolády, kakao. Vůni a chuť zvýrazníte třeba skořicí i kardamomem.

Jak připravit granolu: postup krok za krokem

Granolu můžete také někomu dát jako jedlý dárek. Blíží se svátky a takováhle dobrota se bude hodit vám i blízkým. Na přípravu kokosové granoly budete potřebovat: 300 g vloček, 80 g vlašských ořechů, 60 g lískových ořechů, 60 g spařených (oloupaných) mandlí, 50 g slunečnicových semínek, 30 g kokosových plátků, 2 velké lžíce kokosového oleje, 2 velké lžíce medu, 1 lžička skořice, ½ lžičky kardamomu (volitelné) a velkou špetku soli.

Jak na to? Postup je naprosto jednoduchý. Troubu předehřejte na 150 °C. Do mísy dejte ovesné vločky, nahrubo nasekané ořechy a mandle (ty předem spařte a oloupejte), přidejte semínka, med, skořici, kardamom a kokosový olej a trochu osolte. Dodá to směsi zajímavou chuť. Vše dobře promíchejte. Připravte si pekáč, vyložte ho pečicím papírem a směs na něj rovnoměrně rozprostřete. Pekáč dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 20-30 minut.

Během pečení je důležité zhruba jednou až dvakrát směs promíchat. Pokud máte radši slepenější podobu, tak ji tolik nemíchejte. Díky míchání bude granola hezky propečená a křupavá ze všech stran. Jak poznáte, že je granola hotová? Granolu vyndejte z trouby, když začne trošku šustit, ale stále je trošku vlhká. Chladnutím se zpevní. Nechte ji pořádně vychladnout a pak ji dejte do dobře uzavíratelné nádoby. Připravte si třeba i tuto oříškovou granolu

Snídaně

Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…

Jak si vychutnat granolu

Skvělá je s jogurtem, báječně chutná třeba s tím řeckým. Přidat do něj můžete čerstvé ovoce, jako třeba banán. Hodí se ale i k tvarohu, mléku, o zmrzlině ani nemluvě.

Jak zabalit granolu jako dárek 

Stačí k tomu obyčejná zavařovací sklenice a fix na sklo. Dokonale vychladlou a suchou granolu nasypte do čisté, suché a nálepek zbavené sklenice. Zavíčkujte a fixem popište. Stačí třeba napsat: Domácí granola pro maminku. Jednoduchý dárek vás nebude stát moc peněz, ale obdarovaného jistě velice potěší.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat