Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Univerzální ořechové těsto: Zvládnete s ním nejen vanilkové rohlíčky, ale i věnečky, kakaová kolečka nebo barevná zvířátka
Zdroj: Toprecepty, majka

Nemáte čas zadělávat před svátky několik těst, ale nechcete se nechat zahanbit před kamarádkami, které se každý rok chlubí, kolik napekly druhů? Máme pro vás řešení v podobě univerzálního těsta, které se dá různými způsoby dochutit, vytvarovat i naplnit. A hned máte několik druhů hotových.


Jak si usnadnit práci při pečení cukroví

Zatímco někteří si na pečení vánočního cukroví přímo zakládají a věnují mu všechen adventní čas, jiní jsou rádi, když stihnou upéct aspoň perníčky, rohlíčky a linecké. Pokud patříte mezi ty, kteří v předvánočním shonu na pečení moc času nemají, určitě oceníte těsto, z něhož snadno uděláte i víc druhů cukroví. Máte-li letos dost ořechů, zkuste právě je využít jako hlavní surovinu. 

Univerzální ořechové těsto

Pokud máte rádi ořechové cukroví, můžete zkusit třeba toto univerzální těsto, z něhož snadno vyrobíte hned několik druhů.

Budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 g mletých ořechů, 250 g moučkového cukru, 250 g másla, 2 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva a 2 lžíce másla.

Postup: Mouku smíchejte s ořechy, cukrem, práškem do pečiva, pak přidejte vejce, změklé máslo a trochu mléka podle potřeby, zamíchejte a vypracujte těsto. To zakryjte alobalem nebo je zabalte do fólie a uložte do chladu, kde je nechte aspoň dvě hodiny odpočívat. Klidně je ale můžete připravit den předem a nechat v lednici přes noc. Druhý se pak. Můžete pustit do pečení. A jaké cukroví z tohoto těsta uděláte?

1. Vanilkové rohlíčky

Ořechové těsto se výborně hodí na vanilkové rohlíčky. Z těsta si jen vytvarujte váleček, který pak nakrájejte na stejně velké díly. Z nich pak na pomoučeném vále tvarujte rohlíčky. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a upečte ve vyhřáté troubě do světležluta. Ještě teplé rohlíčky pak ihned obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru nebo v moučkovém cukru dochuceném vanilkou.

2. Věnečky a esíčka

Těsto je také ideální na tzv. strojkové cukroví. To vytvoříte přímo ve strojku na cukroví doplněném o zdobičky, s jejichž pomocí vytvoříte různé tvary, běžně se ale používá strojek na maso s nástavcem na cukroví. Z těsta vytvarujte třeba věnečky, které nakonec můžete ozdobit kandovaným ovocem. Pokud do části těsta přidáte skořici, můžete vytvarovat i esíčka. Vytlačit lze i jen obyčejné tyčinky, které pak spojíte červenou marmeládou a z poloviny namočíte do čokoládové polevy.

3. Ořechové cukroví s marmeládou

Z těsta vytvarujte kuličky o průměru přibližně jednoho centimetru. Připravte si vlašské ořechy, nasekejte je najemno a dejte do misky. Do druhé dejte lehce prošlehané bílky ze dvou vajec. Každou kuličku namočte do bílků a poté ji obalte ve vlašských ořeších. Kuličky pak přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Do středu každé kuličky vytvořte palcem důlek. Pečte přibližně 13 minut. Cukroví nechte vychladnout a pak důlek každé kuličky naplňte trochou marmelády.

4. Kakaová kolečka

Část těsta můžete obarvit kakaem. Těsto pak vyválejte na pomoučeném vále na silnější plát a vykrájejte z něj kolečka. Kolečka upečte v předehřáté troubě a nechte vychladnout. Hotové cukroví poté přelijte čokoládovou polevou a ozdobte polovinou vlašského ořechu nebo mandle. Můžete je i slepovat třeba čokoládovým nebo ořechovým krémem.

5. Zvířátka s polevou

Těsto je také možné nechat původní, vyválet je na plát a z něj pak vykrájet třeba zvířátka nebo nějaké vánoční tvary. Ty můžete polévat různými polevami nebo je jen obalovat v cukru. Zkuste třeba klasickou citronovou polevu vymíchanou z moučkového cukru, citronové šťávy a trochy horké vody dohladka. Hotové cukroví s polevou nakonec posypejte barevným nebo zlatým či stříbrným cukrovým zdobením.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

takseptam

14. 11. 2022 21:59

Kam dám ty 2 lžíce másla, když už tam jedno celé je? A co znamená "druhý se pak"? ????

Capri12

14. 11. 2022 21:29

Proč nečtu špetka soli, proč tam není citronová kůra, proč tam není vanilka?

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více