Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňský bramborový salát
Zdroj: Toprecepty

Vídeňský bramborový salát je vynikající alternativou klasického majonézového salátu pro všechny, kteří se snaží o odlehčení jídelníčku a kterým zdravotní problémy nedovolí užít si tradiční štědrovečerní přílohu naplno. Vídeňská verze je krásně krémová díky speciální zálivce, velmi jednoduchá na přípravu a ještě s ní ušetříte.


Bramborový salát vyladěný k dokonalosti

V čem je tento jednoduchý bramborový salát vyrobený jen z pár ingrediencí unikátní? Dokonalé propojení chutí a specifická konzistence vznikne díky zálivce z horkého vývaru, octa a oleje, která se smísí se škrobem z brambor a vytvoří na každém kousku jemný krémový povrch. Brambory také část zálivky vsáknou do sebe a budou tak ochucené nejen zvnějšku.

Dále do vídeňského bramborového salátu patří červená cibule, která dodá štiplavost, sůl, pepř a pažitka. Tato kombinace snadno dostupných a levných surovin je sama o sobě skvělá, lze ji však ještě ozvláštnit trochou hořčice a nejste-li příznivce kyselejších chutí, cukr přidaný do zálivky kyselost vyrovná.

Výběr ingrediencí na vídeňský salát

Brambory

Do vídeňského salátu patří brambory varného typu A, které zůstávají pevné i po uvaření. I výběr velikosti je důležitý. Brambory by měly být stejně velké, aby se uvařily všechny stejně. V osolené vodě budou hotové za 20 – 25 minut podle velikosti. Aby se brambory nakrájené na asi půlcentimetrové plátky dokonale spojily se zálivkou, musí se s ní smíchat ještě horké. Loupání horkých brambor není zrovna příjemná disciplína, proto se vám budou hodit jednorázové kuchyňské rukavice.

Hovězí vývar

Síla a chuť hovězího vývaru je pro vídeňský bramborový salát klíčová. Ideální je samozřejmě použít domácí vývar, který můžete mít připravený v mrazáku po čtvrtlitrových dávkách. Ty odpovídají množství salátu pro 4 – 5 osob. Je-li vývar hodně slaný, nebude už třeba salát dále solit. Neměl by být příliš tučný, na což byste měli myslet už před zamražením. Po vychladnutí vývaru a krátkém pobytu v lednici jednoduše odstraňte sražený tuk lžící.

Olej

Zvolte méně výrazný rostlinný olej, například slunečnicový nebo řepkový.

Ocet

Do vídeňského salátu patří bílý vinný nebo jablečný ocet. Klasický kvasný je příliš výrazný a mohl by celý dojem pokazit.

Cibule

Běžně se používá červená cibule, ale skvělá je i šalotka, která má jemnější chuť.

Recept na klasický vídeňský bramborový salát

Na 4 – 5 bohatých porcí budete potřebovat 1 kg brambor varného typu A, 250 ml hovězího vývaru, 40 ml slunečnicového nebo řepkového oleje, 20 ml vinného nebo jablečného octa, 1 malou červenou cibuli nebo šalotku, pažitku, sůl a pepř. Jak na to?

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka a ještě horké nakrájejte na zhruba půlcentimetrové plátky. Zatímco se vaří brambory, připravte si zálivku. Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj olej, ocet a podle chuti sůl a pepř. Horkou zálivku důkladně promíchejte s bramborami až do chvíle, kdy začne houstnout a obalí všechny brambory. Zpočátku budou brambory ve vývaru plavat, ale po chvíli do sebe podstatnou část nasáknou. Nakonec přijde do salátu nadrobno nakrájená cibule a pažitka. Aby se chutě dokonale propojily, nechte salát ještě hodinu odpočívat. Vídeňský bramborový salát vám v lednici vydrží 2 – 3 dny.

Chcete-li do bramborového salátu přidat cukr nebo hořčici, přimíchejte ingredienci do zálivky.

Na kolik vás vyjde vídeňský salát?

Oproti klasickému bramborovému salátu s majonézou vyjde vídeňská verze na méně než polovinu. Dle aktuálních cen vás bude stát 4 – 5 porcí: brambory – 18 Kč, vývar – 6 Kč, olej – 3 Kč, ocet – 2 Kč, cibule – 3 Kč, pažitka – 3 Kč = 35 korun.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Simaaja66

23. 11. 2022 00:28

Do vídeňského, nebo spíše rakouského bramborového salátu je ideální ocet Hesperiden, jedná se o variantu jablečného octa, je běžně k sehnání v každém rakouském supermarketu. Červenou cibuli lze bez problémů nahradit cibulí žlutou. ;-);-)

Přidat komentář

Přečtěte si