Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí rybí prsty
Zdroj: Pixabay, Maciej Cieslak

Děti obvykle rybám v jídelníčku nedávají mnoho šancí, kvůli křupavým rybím prstům však většinou udělají výjimku. Kupované polotovary sice vycházejí levněji, než samotné ryby, je to ale pouze tím, že obsahují někdy i pouhou čtvrtinu rybího masa. Zbytek tvoří mouka, škrob a další přísady, které z rybích prstů dělají více rostlinný výrobek.


Cena a kvalita rybích prstů

Ceny kupovaných polotovarů se značně liší, což je dáno především obsahem rybího masa. Podle časopisu dTest se množství masa pohybuje od 22 do 70 % a tato skutečnost se samozřejmě odráží také na ceně výrobku. Čím méně rybího masa, tím více mouky, škrobu, strouhanky a dalších přísad, také voda tvoří nezanedbatelnou část hmotnosti výrobku. Z toho vyplývá, že mleté rybí prsty obvykle obsahují méně masa, které je ve směsi nahrazeno, proto je mohou výrobci nabízet za nižší cenu.

Vyplatí se tedy domácí výroba rybích prstů finančně? Nejlevnější rybí prsty seženete v přepočtu na kilogram za přibližně 220 Kč, čemuž nelze konkurovat, chceme-li na výrobu použít čerstvou rybu. Kvalitnější výrobky s obsahem více než 60 % rybího masa však stojí kolem 500 Kč na kilogram a to už obrací kartu ve prospěch domácí výroby. Výběr druhu ryby je však pro ekonomiku rybích prstů klíčový.

Druhy vhodné na rybí prsty

V mražených polotovarech najdete zpravidla aljašskou tresku, kterou ale u nás málokdy seženete v čerstvém stavu. Nejvhodnější na výrobu rybích prstů jsou ryby s bílým masem, není to ale žádným pravidlem. Chcete-li uspět i u náročnějších dětí, zároveň by ryba neměla obsahovat žádné kosti. Kritéria finanční výhodnosti, dostupnosti a minima kostí splňuje ze sladkovodních okoun, jeseter a sumec. Ve pstruhovi se po odstranění páteřní kosti mohou vyskytovat drobné měkké kostičky, proto je vhodnější na mleté rybí prsty, ve kterých se kostičky snadno rozmixují.

Rybí prsty z lososa jsou rovněž výborné, finančně se však nevyplatí. Jinak je tomu v případě ořezů z lososových filetů, které se dají sehnat v rybích prodejnách za zlomek ceny. Ty se mohou použít do mletých rybích prstů, třeba i v kombinaci s jiným druhem ryby.

Recept na nemleté rybí prsty

Na 4 porce si nachystejte 800 g rybího filetu bez kůže, 2 vejce, hladkou mouku, strouhanku, sůl, pepř, ½ lžičky sladké papriky a olej na smažení. Pro krásně křupavé rybí prsty je dobré použít panko strouhanku, nebo smíchat klasickou strouhanku s nadrcenými kukuřičnými lupínky. Jak na to?

Rybu omyjte, důkladně osušte a nakrájejte na proužky asi 3 cm silné. Osolte, opepřete a obalte v mouce smíchané se sladkou paprikou, rozšlehaných vejcích a strouhance. Rybí prsty osmažte ze všech stran na rozehřátém oleji dozlatova a odložte na papírový ubrousek, který vysaje přebytečný tuk.

Recept na mleté rybí prsty

Mleté rybí prsty jsou na přípravu mírně složitější, na druhou stranu jde o levnější variantu, neboť ušetříte na rybě. Na 4 porce budete potřebovat 400 g rybího masa bez kůže, 100 ml mléka, 2 brambory, 1 lžíci petrželky, 2 vejce, strouhanku, sůl, pepř a olej na smažení. Jak na to?

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka a nechte vychladnout. Rybí filet osolte, opepřete a na troše oleje zprudka krátce opečte z obou stran. Zmírněte teplotu a zalijte mlékem. Poduste asi 5 minut. Rybu i se zbylým mlékem dejte do mísy a rozmačkejte vidličkou. Hrozí-li, že se v ní nachází drobné kostičky, použijte tyčový mixér. S tím však opatrně, aby z rybího masa nebyla kaše, ale zůstaly v ní menší kousky. K rybě přidejte rozmačkané brambory, vejce, 1 lžíci strouhanky a petrželku. Těsto by nemělo být lepivé a musí se dát tvarovat. Není-li tomu tak, přidejte ještě trochu strouhanky. Z hmoty tvořte rybí prsty, které obalte ve strouhance a smažte na rozehřátém oleji ze všech stran dozlatova.

Zdravější varianta mletých i nemletých rybích prstů se připravuje v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem, který potřete trochou oleje a rovněž vrchní část rybích prstů pokapejte olejem. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.

Jako příloha se hodí vařené brambory a smetanový či jogurtový dip s koprem, který se k rybě skvěle hodí.

Zdroje informací:

dtest.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více