Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vaječný likér: Se smetanou, vanilkou a muškátovým oříškem chutná fantasticky a provoní celý dům
Zdroj: Toprecepty

Američani si bez něj svátky nedokážou představit, ale ani my na vaječňák nedokážeme o Vánocích dopustit. Láhev s domácím vaječným likérem se přímo hodí jako výborný jedlý dárek, využijeme jej i do cukroví a navíc navodí pohodovou atmosféru i v předvánočním shonu.


Vaječný likér je výborný studený i teplý

Vaječný likér, vaječňák nebo také ajrkoňak – pod všemi těmito názvy si oblíbený smetanový likér vychutnáváme. Ve Spojených státech je tzv. eggnog tradičním vánočním nápojem, který musí figurovat snad v každém filmu s vánoční tématikou. V Americe ho prodávají obvykle v nealkoholické verzi v krabicích jako mléko (alkohol si do něj přidávají až případně doma) a často si ho vychutnávají i teplý.

V této podobě má pak blízko k slavnému nápoji z italských sjezdovek bombardinu, v němž ještě vaječný likér (obvykle Zabov či Advocaat) doplňuje brandy. Kopec šlehačky na vrchu pak často vylepšuje oba drinky. Teplá úprava však není nutná a Američani na Vánoce často popíjejí eggnog i studený. Ostatně třeba v Kalifornii nebo na Floridě vzhledem k místnímu vánočnímu počasí ani teplého vaječňáku na zahřátí není potřeba.

Vaječňák jako typický vánoční nápoj

Pokud by vás zajímalo, proč se stal zrovna vaječný likér typickým vánočním nápojem, tak vězte, že kořeny této tradice sahají až do počátku 18. století. Vejce, smetana či mléko a brandy byly drahými surovinami, nápoj se tak popíjel jen při výjimečných příležitostech a připíjelo se s ním na bohatství, úspěchy a zdraví.

Nutno však podotknout, že rozhodně není nápojem postním, jak dokládá i jedna ze slavných historek spojených s vaječňákem, podle níž prý v roce 1270 francouzský král Ludvík IX. odmítl vypít nápoj na smrtelné posteli, aby neporušil půst. Otázka je, do jaký míry je tento příběh pravdivý, v každém případě dokládá, že vaječňák tu byl mnohem dříve, údajně se v Anglii podobný nápoj popíjel v aristokratických kruzích prý již ve středověku.

Jak na domácí vaječňák?

Přestože dnes seženete vaječný likér od mnoha výrobců v té nejlepší kvalitě, spousta lidí si ho raději připravuje doma. Hodně rodin má dokonce svůj vlastní ověřený recept, na který nedá dopustit – někdo jako základ používá smetanu či mléko, další kondenzované mléko, někteří jej ochucují jen vanilkou a jiní navíc přidávají další koření, např. skořici a muškátový oříšek. Máte-li obavy ze syrových vajíček, je lepší vaječňák prohřát při nízké teplotě – získá tím navíc i dokonale hustou konzistenci. Jen pozor, vajíčka se nesmí vařit, aby vám místo vaječňáku nevznikla spíš míchaná vajíčka.

Vaječňák s alkoholem i bez

Jestliže svůj vlastní recept na vaječný likér nemáte a již dlouho uvažujete, že byste jej také vyzkoušeli, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu. V původní verzi ani není alkohol – takový vaječňák pak můžete klidně nabídnout i dětem. Samozřejmě si jej ale můžete vylepšit pomocí brandy, pravého rumu nebo u nás tradičního tuzemáku.

Na domácí vaječňák budete potřebovat: 6 velkých žloutků, 1/2 šálku cukru, 1 šálek husté smetany ke šlehání, 2 šálky mléka, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, špetku soli, 1/4 lžičky vanilkového extraktu, pro alkoholickou verzi 300-500 ml brandy, rumu, bourbonu či whisky.  

Postup: Žloutky a cukr ušlehejte ve střední míse do světlé a krémové pěny. V hrnci na středním ohni smíchejte smetanu, mléko, muškátový oříšek a sůl. Často míchejte, dokud směs nedosáhne bodu varu. Přidejte velkou lžíci horkého mléka do vaječné směsi a intenzivně šlehejte. Postup opakujte, přidávejte po lžících, aby se vejce zjemnila.

Jakmile se k vejcím přidá většina horkého mléka, vlijte směs zpět do hrnce na sporáku. Neustále šlehejte několik minut, dokud směs mírně nezhoustne (nebo dokud na teploměru nedosáhne asi 70 °C). Po vychladnutí směs ještě více zhoustne. Odstavte z ohně a vmíchejte vanilku a alkohol, pokud jej používáte. Vaječný likér přelijte přes jemné sítko do džbánu či do láhve, uzavřete nebo zakryjte a uchovávejte v lednici, kde vám ten bez alkoholu vydrží asi týden. Podávejte ho studený či teplý posypaný skořicí.

 
Zdroje informací: 
Time.com
Thespruceeats.com
Cuisineandchateau.com
Insider.com

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více