Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na žabí hubičky podle babičky Zdeničky? Jednoduchý rodinný recept je oblíbený už léta
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Že je do Vánoc daleko? Ono to uteče a pak nebudeme vědět, co dřív. Proto já každý rok touhle dobou už plánuju, co budeme péct za cukroví. Loni se ke mně dostal recept od tchyně mé sestry, babičky Zdeničky. Hned jsem ho musela vyzkoušet!


Vánoční cukroví 

Určitě to znáte. Máte své oblíbené druhy cukroví, na které se vaši blízcí těší celý rok. Nejinak je tomu i u nás. Každoročně dělávám linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky, košíčky, pusinky a křupavý bisquit a další sladké pečivo. Ale každý rok taky koukám, jestli do své sbírky nezařadím něco nového. Některé recepty přijmu tak, jak jsou, jiné si malinko poupravím. A to je přesně případ žabích hubiček od babičky Zdeničky, tchyně mé sestry. 

Zdenička je ženou rybáře a tak k ní tohle cukroví parádně sedne. I když tedy umí péct celkově skvěle, žabí huby v jejím podání si všichni žádají každý rok. I já jsem si na cukroví loni vyžádala recept a dnes ho s radostí předávám vám. 

Žabí huby podle babičky Zdeničky 

Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 žloutek a 1 lžíci rumu. Na náplň pak: 125 g mletých vlašských ořechů, 125 g cukru moučka, 3 žloutky a 1 vejce (nebo stačí jen 1 vejce, žloutky můžete vynechat, viz poznámky níže).

Jak na to: Suroviny na těsto smíchejte a kompaktní těsto nechte v lednici nejméně 3 hodiny odpočinout. Mezitím si připravte náplň: utřete společně ořechy, cukr, žloutky a vejce. Náplň také dejte vychladit.

Těsto po částech vždy vyválejte na plát, vykrajujte z něj kolečka a doprostřed dejte trochu náplně. Těsto přehněte přes náplň a okraje přitiskněte k sobě, ale nedovřete, tak, aby náplň "vykukovala" uprostřed. Cukroví pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 12 minut. Po vytažení z trouby ještě horké žabí hubičky pocukrujte. 

Moje tipy: 

  • Uvádím zde originální recept babičky Zdeničky, ale mně se osvědčilo dát do náplně pouze 1 vajíčko. Úplně to stačí, náplň je i tak dobrá a měkká. Tento postup vznikl jednou jako "z nouze ctnost", kdy jsem neměla dost vajec. Možná by stačil i jen 1 bílek, který zbývá z těsta, ale to jsem nezkoušela. 
  • Doporučuji si těsto hned při zadělávání rozdělit na několik "koulí" a ty pak při tvoření cukroví postupně odebírat z lednice. těsto totiž v teple docela rychle měkne a pak se s ním hůř pracuje. 
  • Náplně dejte přiměřeně, jinak má tendenci vytékat ven. Ale i když se to stane, nevadí, stejně cukroví nakonec drží pohromadě a pod cukrovou pokrývkou se to schová. 
  • Náplň můžete ochutit špetkou skořice nebo vanilky. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si