Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pastýřský koláč
Zdroj: Toprecepty

Když vám zbude bramborová kaše, nemusíte se dohadovat, kdo ji sní. Zkrátka z ní připravte jinou dobrotu tak, že ani ostatní nepoznají, že vlastně spotřebovávají zbytky. Zjistěte, co s kaší.


Lahodná bramborová kaše

Bramborová kaše je poměrně oblíbeným jídlem. Zamilovaly si ji hlavně děti. Připravit bramborovou kaši, která bude skutečně výborná, je jednoduché, když znáte ty správné tipy. Můžete si připravit obyčejnou, ale pak ji vyladit o bylinky (třeba petrželka, pažitka), nebo například o smaženou cibuli. I když bude skvostná, může se stát, že to s jejím množstvím přeženete a připravíte jí víc, než strávníci stačí zkonzumovat. Není třeba se ovšem vzdávat a směrovat zbytek kaše do koše. Přestože ohřívaná kaše není dobrá, i tak ji využijete. Stačí pár tipů a nápadů, a nové dobré jídlo je na stole. 

Bramborové krokety v troubě

Právě zbylá kaše může být výborným základem pro přípravu bramborových kroket. Jejich příprava je snadná. Troubu předehřejte na 200 °C. Ke kaši jen přidejte podle potřeby vejce a hrubou mouku. Abyste krokety pozvedli, můžete přidat strouhaný sýr a bylinky, které máte rádi. Vše promíchejte a vyválejte kuličky. Obalte je v trojobalu, tedy nejdříve v hladké mouce, pak v rozšlehaném vajíčku se solí a nakonec ve strouhance.

Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Hotové kuličky na něj poskládejte, potřete je trochou oleje a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10-20 minut. Krokety můžete jíst jen tak samotné s kečupem, výborné jsou třeba s česnekovým dipem. V chladných měsících se k nim hodí výborné křenové zelí.

Náš tip: Připravte si bramboráky z trouby podle tohoto videoreceptu

Bramborové placičky

Bramborové placičky jsou složením tak trochu podobné kroketám. Můžete si je připravit ve sladké i slané verzi. Základem je kromě kaše hrubá mouka, vejce, případně škrob. V případě sladké verze vytvořte placičky a usmažte je na oleji. Navrch je můžete pokapat javorovým sirupem, jindy zase posypat skořicovým cukrem, nebo také namazat povidly. Do slané varianty přidejte nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou slaninu, bylinky (majoránku, pažitku, tymián). Placku můžete dochutit i prolisovaným česnekem, nebo třeba osmaženou cibulkou. Anebo zkuste ze zbytku kaše udělat fantastické sýrové lívanečky

Pastýřský koláč

Dokladem toho, že i ze zbytků můžete připravit lahodnost, je právě pastýřský koláč. Je známý jako anglický Shepherd's pie, ale s jeho původem je to poněkud komplikované. Jedná se vlastně o nákyp. Princip přípravy spočívá v tom, že si připravíte masovou směs (většinou dušené mleté maso se zeleninou, může se jednat o jakýkoliv druh massa), dáte ho do zapékací nádoby a přikryjete vrstvou bramborové kaše. Vše zapečete v troubě. Připravte si voňavou variantu pastýřského koláče s rozmarýnem, česnekem a červeným vínem.

Snazší variací na pastýřský koláč je i zapečená kaše v miskách se slaninou a sýrem. 

Zahuštění polévek 

A ještě pro jednu věc je zbylá kaše dobrá, a sice k zahušťování. Výborně se uplatní při zahušťování zeleninových nebo luštěninových polévek, ale skvělá je s ní taky zahuštěná gulášová polévka

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Související obsah

Dresink, dressing

Dresink, dressing

Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více

Olivový olej

Olivový olej

Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více