Co udělat se zbylou bramborovou kaší? Hodí se k zahuštění polévek, ale i jako základ pro placičky, krokety či k zapečení
15. 11. 2022 Vaření
Když vám zbude bramborová kaše, nemusíte se dohadovat, kdo ji sní. Zkrátka z ní připravte jinou dobrotu tak, že ani ostatní nepoznají, že vlastně spotřebovávají zbytky. Zjistěte, co s kaší.
Lahodná bramborová kaše
Bramborová kaše je poměrně oblíbeným jídlem. Zamilovaly si ji hlavně děti. Připravit bramborovou kaši, která bude skutečně výborná, je jednoduché, když znáte ty správné tipy. Můžete si připravit obyčejnou, ale pak ji vyladit o bylinky (třeba petrželka, pažitka), nebo například o smaženou cibuli. I když bude skvostná, může se stát, že to s jejím množstvím přeženete a připravíte jí víc, než strávníci stačí zkonzumovat. Není třeba se ovšem vzdávat a směrovat zbytek kaše do koše. Přestože ohřívaná kaše není dobrá, i tak ji využijete. Stačí pár tipů a nápadů, a nové dobré jídlo je na stole.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové krokety v troubě
Právě zbylá kaše může být výborným základem pro přípravu bramborových kroket. Jejich příprava je snadná. Troubu předehřejte na 200 °C. Ke kaši jen přidejte podle potřeby vejce a hrubou mouku. Abyste krokety pozvedli, můžete přidat strouhaný sýr a bylinky, které máte rádi. Vše promíchejte a vyválejte kuličky. Obalte je v trojobalu, tedy nejdříve v hladké mouce, pak v rozšlehaném vajíčku se solí a nakonec ve strouhance.
Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem. Hotové kuličky na něj poskládejte, potřete je trochou oleje a vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10-20 minut. Krokety můžete jíst jen tak samotné s kečupem, výborné jsou třeba s česnekovým dipem. V chladných měsících se k nim hodí výborné křenové zelí.
Bramborové placičky
Bramborové placičky jsou složením tak trochu podobné kroketám. Můžete si je připravit ve sladké i slané verzi. Základem je kromě kaše hrubá mouka, vejce, případně škrob. V případě sladké verze vytvořte placičky a usmažte je na oleji. Navrch je můžete pokapat javorovým sirupem, jindy zase posypat skořicovým cukrem, nebo také namazat povidly. Do slané varianty přidejte nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou slaninu, bylinky (majoránku, pažitku, tymián). Placku můžete dochutit i prolisovaným česnekem, nebo třeba osmaženou cibulkou. Anebo zkuste ze zbytku kaše udělat fantastické sýrové lívanečky.
Pastýřský koláč
Dokladem toho, že i ze zbytků můžete připravit lahodnost, je právě pastýřský koláč. Je známý jako anglický Shepherd's pie, ale s jeho původem je to poněkud komplikované. Jedná se vlastně o nákyp. Princip přípravy spočívá v tom, že si připravíte masovou směs (většinou dušené mleté maso se zeleninou, může se jednat o jakýkoliv druh massa), dáte ho do zapékací nádoby a přikryjete vrstvou bramborové kaše. Vše zapečete v troubě. Připravte si voňavou variantu pastýřského koláče s rozmarýnem, česnekem a červeným vínem.
Snazší variací na pastýřský koláč je i zapečená kaše v miskách se slaninou a sýrem.
Zahuštění polévek
A ještě pro jednu věc je zbylá kaše dobrá, a sice k zahušťování. Výborně se uplatní při zahušťování zeleninových nebo luštěninových polévek, ale skvělá je s ní taky zahuštěná gulášová polévka.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Zapomenuté vložky do polévek: Ochutnejte piškotový svítek či vaječné krupky podle Sandtnerky
Čistý vývar je fajn na rána při kocovině, ale na… Číst více
Nachystat tortillu tak, aby si strávník pochutnal, nevyžaduje mnoho zručnosti. Podle návodu to zvládnou i úplní začátečníci
Hlavní náplní bývá obvykle maso nebo jeho náhrada, doplňkem zelenina a dresink. Náplně celkově nedáváme mnoho, aby nám nevypadávala ven a tortilla… Číst více
Mezinárodní den kuřecích křidélek
Příprava kuřecích křidélek není náročná a vyjde levně. Proto jsou čím dál více oblíbené i u nás. Snad nejjednodušší je křidýlka okořenit podle chuti,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit bramborové krokety: Využijte přebytek bramborové kaše z přechozího dne
Zahušťování polévek, omáček a zeleninových jídel: Z více možností si vybere úplně každý
Delikatesa ze zbytků: Jak na nejlepší jacket potatoes neboli pečené brambory?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust
Přidáno před 32 minutami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 19 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 20 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 22 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno 23. 4. 2024 08:07
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborový chleba, který zvládne i amatér: Stačí pár levných ingrediencí a za chvilku máte skvělé domácí pečivo na stole
Jídlo ze zbytků, které se stalo delikatestou. Ze které země pochází Pastýřský koláč?