Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři pivní polévky, které chutnají skvěle: Česká s krutony, německá s vejci nebo francouzská s cibulí na podzim parádně zahřejí
Zdroj: Freepik, user15285612, a Rawpixel, Jakub Kapusnak, Public DomainFree CC0 Image

Polévky jsou obzvlášť v chladnějších měsících u nás oblíbené. A to především ty husté. Mohou být vydatnou přesnídávkou a s pečivem nahradí celý oběd nebo večeři. Pokud už vás nudí vařit bramboračky, gulášovky nebo zelňačky, vyzkoušejte ty pivní.


První byli Slované, nebo král Gabrinus?

Víte, že za patrona piva se v Evropě považuje král Gambrinus, vlastním jménem Jan I., vévoda z Brabantu, ve vlámštině nazývaný Jan Primus – z toho zkomoleně Gambrinus? Ten žil ve 13. století a byl současníkem našich posledních Přemyslovců.  Údajně byl první v Evropě, kdo přidal do piva chmel. To ale zřejmě nebude pravda, protože chmel přidávali do piva už staří Slované v 6. století.

Pivo není „jen“ alkoholický nápoj. Pokud se pije střídmě, je vynikajícím doplňkem mnoha pokrmů. Vepřo-zelo-knedlo, vypečenou husičku nebo kachničku si bez piva ani neumíme představit! Pivo ale může být i zajímavou ingrediencí různých pokrmů. Téměř ve všech světových kuchyních nachází široké uplatnění a je stejně používané a populární jako víno. Používá se při úpravách masa, sýrů, zeleniny, ale i polévek.

Máme pro vás recepty na tři netradiční polévky z piva.

Česká pivní polévka s krutony

Budete potřebovat 1 ½ litru světlého piva, 150 g smetany, 1 kávová lžička moučkového cukru, 1 lžíce bramborového škrobu, 3 žloutky, špetka mletého muškátového oříšku, sůl, 1 starší houska na krutony.

A jak ji uvařit? Z 1 ½ litru piva odlijte sklenku a zbytek smíchejte se smetanou, přidejte cukr a osolte. Ohřejte na malém ohni, ale nepřivádějte k varu. Ve zbytku piva rozmíchejte bramborový škrob, vlijte do polévky a míchejte do zhoustnutí. V misce rozšlehejte žloutky, přidejte je do polévky, ochuťte muškátovým oříškem a důkladně zamíchejte. Přiveďte pomalu k varu. Ihned stáhněte z ohně a podávejte s krutony.

Ty si můžete připravit podle našeho receptu:

Německá pivní polévka s hřebíčkem a skořicí

Připravte si 1 l světlého piva nebo ½ liru světlého piva a ½ litru převařené vody, nastrouhaná kúra z 1 citronu, 2 hřebíčky, ½ lžičky mleté skořice, 75 g moučkového cukru, 2 lžíce bramborového škrobu, 2 vejce, špetka soli a cukru.

Pivo nalijte do většího hrnce nebo kastrolu o objemu alespoň 2 litry. Přidejte nastrouhanou kůru z citronu, 2 hřebíčky, skořici, špetku soli a cukru a přiveďte k varu. Bramborový škrob rozmíchejte ve 2 lžicích studené vody a za stálého míchání nalijte do piva. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky rozmíchejte v troše studené vody a také za stálého míchání nalijte do polévky. Zapněte troubu a nechte ji vyhřát na 180 °C. Z bílků a cukru vyšlehejte tuhou pěnu. Pěnu rozprostřete na povrch polévky a vložte do vyhřáté trouby. Jakmile pěna začne hnědnout (cca za 10–15 minut), vyndejte hrnec z trouby a ihned podávejte s chlebem nebo pečivem.

Francouzská pivní polévka s cibulí

Připravte si 50 g másla, 3 středně velké cibule, 3 šalotky, ½ l vývaru z kuřete, 0,33 světlého piva, 250 g střídky z bílého chleba či bagety, špetka strouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř.

Cibule i šalotky pokrájejte nadrobno a nechte krátce zpěnit na másle. Přidejte do vývaru z kuřete. Střídu z bílého chleba chleba smíchejte s pivem a také přidejte do vývaru. Osolte a opepřete. Na malém ohni vařte 30 až 40 minut, pak polévku rozmixujte. Okořeňte strouhaným muškátovým oříškem a podle chuti můžete případně přidat i trochu smetany. Servírujte se světlou bagetou.

Máte raději polévkovou „klasiku“? Uvěřte si poctivou českou dršťkovou podle našeho videoreceptu!

Dršťková polévka I

Zdroje informací:

kniha Kde se pivo vaří

galgenberg.sk

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si