Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarská fazolová polévka z jednoho hrnce: Je sytá díky uzenému masu a klobáse a skvěle chutná s jemnými nočky
Zdroj: Toprecepty, LukasM

Je vydatná, hustá, plná zeleniny, ovšem uspokojí i milovníky masa, navíc výborně zahřeje v sychravých dnech. Fazolová polévka Jókai bableves je ideální na večeři, ale s chlebem vám klidně nahradí i oběd, když se vám zrovna nechce vyvářet. A zachutná určitě i těm, kteří jinak zeleninovým polévkám moc nefandí.


Levné luštěninové polévky

Fazolové polévky by se daly stejně jako všechny další luštěninové polévky zařadit k nejoblíbenějším polévkám světa. Připravují se v mnoha zemích v různých obměnách – mohou být pikantní, nakyslé, smetanové, červené, bílé, pouze zeleninové nebo doplněné masem. Původně šlo o typické polévky chudých, neboť dokázaly nasytit spoustu hladových krků, a navíc poskytovaly dostatek živin, hlavně bílkovin, když nebylo na maso. Dnes je ocení vegetariáni, přijdou vhod i při dietách, při přípravě luštěninových polévek totiž není nutné zahušťovat moukou. A i v současnosti je oceníte kvůli nízkým nákladům na přípravu.

Polévka podle maďarského spisovatele

I fazolová polévka ovšem může být přímo delikatesou, když ji vylepšíte o ty správné ingredience. A přesně taková je i jókai. Populární polévka získala jméno po maďarském spisovateli 19. století, který se jmenoval Mór Jókai. Ten byl častým hostem v jedné restauraci v lázeňském městečku Balatonfüred na březích Balatanu, kde si téměř vždy objednával fazolovou polévku. Na jeho počest pak majitel restaurace místní fazolovou polévku pojmenoval právě po něm.

Jak na fazolovou polévku na maďarský způsob

Polévka jókai však není žádná obyčejná polévka pro chudé. Přesto vás ale nevyjde draho a navíc se do ní dají využít zbytky z lednice. Připravuje se z vývaru z uzeného masa, maso v ní pak doplňuje ještě klobáska (samozřejmě nejlépe maďarská), kořenová zelenina a fazole.

Pro zvýšení sytosti se do ní ještě přidávají speciální maďarské nudle zvané csipetke, které spíš připomínají malé nočky, jsou ale velmi jednoduché na přípravu. Jde o ideální polévku z jednoho hrnce pro chladné dny. Díky pomalému vaření se všechny chutě krásně prolnou a polévka pak chutná přímo fantasticky. Pokud byste chtěli vyzkoušet nějakou méně známou luštěninovou polévku, je maďarská jókai dobrou volbou. Jak na ni?

Budete potřebovat: 400 g uzené kýty, 300 g fazolí, 2 bobkové listy, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1/2 celeru, ½ kedlubny, 1 petržel, 250 g uzené paprikové klobásy, sádlo, 1 cibuli, 2 lžíce mouky, 2 lžičky červené mleté papriky, 2dl zakysané smetany, sůl a pepř. Na nudle budete potřebovat: 100 g mouky, 1 vejce a sůl.

Postup: Suché fazole nejprve namočte do vody přes noc den před vařením. Případně můžete použít i fazole z konzervy, ty ale předem propláchněte. Uzené maso dejte do hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo úplně zakryté a uvařte vcelku pod pokličkou doměkka. Nepřidávejte sůl, protože uzené maso je slané. Pak do hrnce přidejte namočené fazole (ty z konzervy stačí přidat nakonec), bobkový list, očištěnou a nakrájenou mrkev, celer, kedlubny, petržel a klobásu nakrájenou na kolečka. Vařte na mírném ohni pod pokličkou.

Mezitím si připravte těstoviny. V míse smíchejte vejce, sůl a mouku a konečky prstů hněťte, dokud nevznikne měkké těsto. Z těsta odkrajujte malé kousky a trochu je zploštěte. Když jsou fazole téměř měkké, přidejte do hrnce těstoviny a vařte společně. Když je vše ve fazolové polévce uvařené, vyjměte maso.

Na tuku osmahněte nakrájenou cibuli do poloměkka, přidejte mouku, pak rozdrcený česnek a společně osmahněte. Odstavte z ohně, vmíchejte červenou papriku, přidejte část vychladlého vývaru (asi tak naběračku), promíchejte, vlijte do polévky a provařte. Zakysanou smetanu zřeďte vývarem a rovněž ji přidejte do polévky. Hotovou polévku případně dochuťte solí. Maso nakrájejte na kousky a přidejte na talířích do polévky.

Náš tip: Vyzkoušet můžete i další fazolovou polévku z fazolí v tomatě z konzervy podle našeho video receptu:

Zdroje informací:
Budapestcookingclass.com
Offbeatbudapest.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si