Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Champurrado - horká mexická čokoláda je nejlepším nápojem na zahřátí do chladných dnů. Se skořicí provoní celý dům
Zdroj: Unsplash, American Heritage Chocolate

Milujete kakao nebo horkou čokoládu? Snad žádný jiný nápoj se tak nehodí k posezení u krbu nebo aspoň u kamen či u topení, když se vrátíte promrzlí z procházky. Champurrado je takovou vylepšenou verzí obyčejné horké čokolády. Je totiž nádherně husté, sladké a navíc přímo omamně voní kořením.


Nápoj, který zahřeje

Champurrado je dokonalým nápojem do sychravého podzimu i mrazivé zimy. U nás se většinou v chladných dnech popíjí z čokoládových nápojů buď klasické kakao nebo obyčejná čokoláda z rozehřáté čokolády rozpuštěné v mléce. A protože zahřát se občas musejí i na některých místech Mexika, vymysleli si tam champurrado.

Tato speciální horká čokoláda je dokonce tradičním mexickým nápojem, který je znám již několik století a podobný již kdysi dávno popíjely místní indiánské kmeny Mayů a Aztéků. Právě oni svůj objev, tedy čokoládu, kombinovali s tzv. masou (jakousi kukuřičnou hmotou) nebo s kukuřičným pyré.

Čokoláda s kukuřicí

Tato speciální čokoláda je dodnes považována za sváteční nápoj, který se často popíjí během významných mexických svátků, jako je mexická verze Halloweenu Día de Muertos nebo na místní Vánoce, které se v Mexiku nazývají Las Posadas. Mexické champurrado je výjimečné tím, že je narozdíl od naší čokolády pěkně husté. Za to může speciální ingredience zvaná masa harina, což je speciální mouka vyrobená právě z kukuřičné hmoty masa de maíz, která se používá třeba i na výrobu kukuřičných placek tortill.

Použít lze i kukuřičnou mouku. Ze stejných ingrediencí se připravuje i další tradiční mexický nápoj z kukuřice nazývaný atole. I ten je ochucený nejčastěji vanilkou a skořicí a je to vlastně taková bílá verze champurrada. Respektive champurrado je druhem atolu vylepšeným právě o čokoládu.

Pěkně hustá čokoláda

Díky přídavku kukuřičné mouky je champurrado pořádné hutné, takže se často podává i jako dezert nebo plnohodnotné výživné jídlo, třeba na snídani. Zasytí totiž i na delší dobu. Kukuřičná mouka dodává nápoji i příjemnou hladkou a krémovou konzistenci. Champurrado se původně připravovalo jen z vody, mnohem lepší a lahodnější však samozřejmě je z mléka (nejlépe plnotučného) nebo ze smetany. Kravské mléko můžete klidně nahradit i rostlinným, výborně se do tohoto čokoládového nápoje hodí třeba mléko mandlové.

Do pravého champurrada patří panela a mexická čokoláda

Pravé champurrado by se mělo vařit z pravé mexické čokolády, což je pasta z kakaových bobů, cukru a skořice. Má drsnější strukturu než běžná čokoláda a obvykle není určena k samostatné konzumaci.  Doslazuje se pak speciálním, v Mexiku běžně používaným sladidlem, zvaným piloncillo.

Jde o sladidle z cukrové třtiny, které vzniká odpařováním a následným ztuhnutím šťávy z cukrové třtiny. U nás se prodává pod názvem panela a nápoji dodá lehce karamelovou příchuť. Klidně ale můžete do horké čokolády použít i klasickou kvalitní tmavou čokoládu s vysokým podílem kakaa a normální třtinový cukr. Pro zajímavější chuť se pak champurrado ještě dochucuje skořicí, vanilkou, případně i badyánem, anýzem nebo hřebíčkem.

Jak na pravé mexické champurrado?

Až zase jednou dostanete chuť na horkou čokoládu a budete ji chtít vyzkoušet trochu jinak, můžete to zkusit třeba podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 800 g vody nebo 630 g vody + 170 g mléka, 60 g panely nebo třtinového cukru, 1 tyčinku skořice, 40 g čokolády a 6 polévkových lžic kukuřičné mouky.

Postup: Nalijte vodu (nebo vodu a mléko) do hrnce. Přidejte cukr a skořici. Hrnec dejte na sporák a přiveďte tekutinu k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Snižte teplotu, přidejte kousky čokolády a míchejte, aby se čokoláda při rozpouštění spojila s tekutinou. Snižte teplotu na minimum a po troškách zašlehávejte za stálého míchání do čokoládové směsi mouku, dokud nebude směs úplně hladká. Pokračujte v zahřívání na mírném ohni za pravidelného šlehání, dokud není hmota hedvábná a nezhoustne, což trvá 12 až 15 minut. Odstavte champurrado z ohně, vyjměte z něj skořici a podávejte samotné nebo s kopečkem šlehačky. Na dochucení můžete přidat i vanilkový extrakt.

Náš tip: Na příprtavu champurrada si pořiďte hladkou kukuřičnou mouku (ne krupici), aby byl nápoj krásně hladký a jemný. V obchodech je běžně k sehnání a 400 g vás vyjde na cca 14 Kč. Případně můžete nápoj zahustit i kukuřičným škrobem. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více