Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

skladování koření
Zdroj: Pixabay, monicore

Koření je důležitou součástí vybavení kuchyně. Ať už skladujete jen pepř, kmín a papriku, nebo máte mnohem bohatší zásobu různých druhů, je potřeba respektovat určitá pravidla. Zjistěte, která to jsou.


Proč má mít skladování koření pravidla

Aroma a chuť jsou v případě koření tím nejdůležitějším. Druhy, které používáme nejčastěji, chceme mít obvykle při ruce, jiné schováváme bokem. Jenže pak můžeme ztratit přehled, co všechno doma vlastně máme. Jak stará jsou tato daleko uložená koření a dají se stále využít? Podívejte se na naše tipy, jak udržet koření v bezvadném stavu, ideálním pro použití.

V čem uchovávat koření

Koření můžete zakoupit na váhu, v obchodě ve speciálním papírovém balení, ale i s plastovým zipem. Některé značky prodávají své koření v malých plastových i skleněných dózičkách, u kterých pak není třeba koření přesypávat jinam. V případě papírových balení je vhodnější přesunout obsah do vhodného pevného obalu. Ten by měl zajistit skladování, které zamezí přístupu vlhkosti, ale také škůdců. Déle vydrží koření balené v zipových pytlících. Nejlepší volbou jsou skleněné, keramické, nebo porcelánové kořenky. Ty totiž nejlépe odolávají nejen vlhku, ale také chrání vonné silice. Dobře je také můžete vyčistit.

Ať už si vyberete jakoukoliv kořenku, je důležité, aby dobře těsnila. Těsnicí uzávěr může mít zabroušené hrdlo (u skla), dále je to silikonové těsnění, někdy zase korková zátka. Pokud máte bylinky v plátěných pytlíčcích, můžete je skladovat i tímto způsobem. Uchovávejte je ale na suchém místě mimo oblast vaření a kamen.

Jak dlouho vydrží koření

Ideální je nakupovat celé koření a až před použitím ho namlít v mlýnku na koření. Pokud ho nemáte, postačí hmoždíř. V něm můžete badyán, hřebíček a další druhy rozdrtit. Důvodem uchovávání koření vcelku je to, že takto vydrží tři až pět let. Když ho ale namelete, bude v dobré kondici maximálně pouze rok. Pokud máte doma vlastní nasušené bylinky, měli byste počítat s tím, že na jejich sběr půjdete znovu příští rok, maximálně za dva rok.

Jak skladovat koření

Aby koření neztratilo svou typickou chuť a vůni, potřebuje sucho a tmu a také stálou teplotu. Kořenky by neměly propouštět světlo. Jestliže to nesplňují, ukládejte je do tmy. Ať už je to šuplík, nebo třeba skříňka. Ideální teplota pro skladování koření se pohybuje mezi 15-25 °C. Neměla by se ale měnit. Pozor si také dejte, aby koření nebylo těsně u zdroje tepla.

Jde koření mrazit 

Dobré je také vědět, že koření, jako je třeba vanilka, paprika by nemělo přijít do ledničky nebo mrazáku, protože by mohlo nejen zhořknout, ale také navlhnout a zplesnivět. Pokud ale bylinky a koření mají vysoký obsah vody (třeba citronová tráva nebo limetkové listy), bude se jim dobře dařit v mrazáku.

Jak organizovat koření

Organizace koření je samostatnou „vědní kapitolou“. Důležité přitom je, aby bylo koření uchováváno nejen podle toho, jak často ho používáte, ale také, abyste si ho snadno mohli vzít. Oblíbené jsou třeba organizéry na koření v podobě otáčivých stojanů, ale také speciální poličky na kořenky. Někdo nedá dopustit na skladování koření v zásuvce. Aby bylo vše přehledné komukoliv v domácnosti je dobré, když je na kořence nejen název koření, ale také datum spotřeby. Díky tomu rychle zjistíte, že už je na čase koření zkontrolovat a máte-li mleté koření "za sebou" déle než rok, zvažte, zda je ještě nechávat. Samozřejmě není řečeno, že se koření hned po roce zkazí, suché potraviny tohoto typu vydrží obecně dlouho, ale ztrácejí na své kvalitě, mají slabší chuť i vůni, a mohou být případně napadeny různými parazity či plísněmi. 

Zdroje informací:
https://www.goodhousekeeping.com
https://www.bhg.com
https://www.spicejungle.com/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si