Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

1. adventní neděle: Pečeme voňavé perníčky, zázvorky i štolu a připravujeme domácí vaječný likér podle vyzkoušených receptů
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Ať už si to míníme nebo nemíníme připustit, Vánoce se blíží mílovými kroky. Chcete-li mít letos napečeno v klidu a dát cukroví i dostatek času na odležení, je načase se pomalu pustit do prvních příprav. Začátek adventu už je totiž téměř za dveřmi.  


Využijte advent k přípravám

Již v neděli 27. listopadu začíná advent – čas zasvěcený nejen těšení se na nejkrásnější svátky v roce, ale hlavně přípravám, aby bylo na Štědrý den vše nachystané, nazdobené a kouzelné. Během první adventní neděle tak nestačí jen zapálit první svíčku na adventním věnci, pokud se nespokojíte s tím mít napečeno jen symbolických pár druhů cukroví, je třeba se pustit do pečení již nyní. První adventní neděle je ideálním dnem konečně si nechat provonět byt perníkovým kořením a navnadit se na blížící se svátky.

První adventní neděle je železná

První adventní neděli se říká železná a i když většina lidí mívá adventní věnce sladěné do jedné barvy, tradičně by se během tohoto dne měla zapalovat na věnci fialová svíčka, která symbolizuje naději a očekávání. Jde o svíci proroků a připomíná ty, kteří předpovídali příchod Ježíše Krista. Tuto svíci by podle tradic mělo zapalovat nejmladší dítě v rodině. Během první adventní neděle začínají v mnoha městech adventní trhy, na náměstích se objevují nazdobené vánoční stromečky a lidé začínají brát obchody útokem, a to nejen kvůli dárkům. Pokud jste tak ještě neučinili, je čas udělat si zásoby na vánoční pečení. A na co dalšího byste neměli zapomenout?

  • Na první adventní neděli je dobré mít již rozmyšlené, jaké druhy cukroví letos chcete péct. Pokud to již víte, sepište si všechny suroviny na papír, sečtěte si gramáže z jednotlivých receptů a spočítejte, kolik budete potřebovat např. mouky, cukru, másla, vajec, koření a podobně. Pak můžete vyrazit na nákup, udělat si zásoby a doplnit si, co vám doma případně chybí. Nakupujte především trvanlivé potraviny, pokud ale třeba narazíte na máslo nebo vajíčka v akci, klidně si je kupte dopředu. Můžete si je uložit i do mrazáku.
  • V případě, že si některé ingredience na pečení chystáte sami, pusťte se do toho. Vyrobit si můžete třeba vlastní vanilkový cukr na obalování vanilkových rohlíčků. Pořiďte si na něj celý vanilkový lusk, ten podélně rozřízněte a vložte do nádoby s moučkovým cukrem. Vůně se uvolní a cukr se stihne krásně provonět. Připravit si můžete i vanilkový nebo citronový extrakt, která pak využijete třeba do krémů.
  • Vylouskejte si také ořechy a rovnou si je můžete i namlít a uložit do vzduchotěsné nádoby. Nachystat si můžete rovněž domácí kandované ovoce, které pak využijete do marokánek, florentýnek nebo do biskupského chlebíčku.
  • Připravit si můžete i domácí vaječný likér. Ten potřebuje nějaký čas na rozležení někde v chladu. Pak ho využijete nejen do cukroví – třeba jako náplň do vosích hnízd, ale i jako šikovný jedlý dárek, který potěší.
  • Zkontrolujte si rovněž, zda máte nakoupeno dostatek pečicího papíru nebo zda nepotřebujete nějaké nové náčiní do kuchyně – třeba váleček, vál na těsto, nové formičky na cukroví a podobně.  
  • Pusťte se do pečení perníčků. Toto aromatické cukroví potřebuje dostatek času na rozležení a změknutí. I když existují recepty na ihned měkké perníčky, i tak je dobré začít s tímto cukroví trochu dřív, aby se všechny chutě dokonale prolnuly. Cukroví uložte do dobře uzavíratelných krabic na nějaké suché a chladné místo. Perníčky se nejlépe rozleží v papírové krabici.
  • Kromě perníčků se mezi prvními druhy peče i další aromatické cukroví, jako jsou zázvorky nebo anýzky. Vyzkoušet můžete i voňavé cukroví z křehkého těsta podobné perníčkům známé jako speculatius. I to potřebuje čas na odležení.
  • Pokud se kromě vánočky, na kterou je ještě čas, chystáte péct i tradiční vánoční štólu, typické pečivo německých Drážďán, i s ní již začněte. Štolu je totiž třeba nechat aspoň týden odležet nejlépe zabalenou v alobalu, aby se v ní lépe propojily chutě a vůně. Pokud ji necháte odpočívat až čtyři týdny, bude mnohem vláčnější a její chuť lahodnější.
  • To samé platí pro tradiční anglický vánoční pudink. Tato dobrota plná rozinek a kandovaného ovoce potřebuje na rozležení určitě měsíc. Angličané ji dokonce připravují i několik měsíců před svátky. Z trvanlivosti nemusíte mít obavy, tu zajistí dostatek alkoholu v pudinku.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Přečtěte si