Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chléb s nutellou
Zdroj: Toprecepty, vylizanytalir

S blížícími se přípravami pečení určitě přemýšlíte, čím naplnit cukroví. Právě domácí oříšková pomazánka je skvělou možností, jak ozvláštnit slavnostní kousky. Tento dezert chutná nejen dětem a mezi máslovými krémy a různými džemy bude v cukroví vynikající.


Čím plnit cukroví

Odlišné plnění cukroví je možností, jak z jednoho druhu těsta udělat několik variant. Můžete spojovat třeba linecké cukroví marmeládou, ale také plnit košíčky či vykrajované tvary krémy. Vzniknou tak krásné mini dortíčky. Do těchto kousků se hodí různé máslové krémy, ale změnou může být právě "nutella", neboli ošíšková pomazánka. Kupovaný dezert pořídíte zhruba za 85 Kč, ale připravit si ho můžete i doma.

Co nesmí chybět v Nutelle

Na přichystání domácí oříškové pomazánky budete potřebovat kromě těch lískových oříšku také nějaké sladidlo. Můžete zvolit javorový nebo čekankový sirup, med i obyčejný cukr. Celkovou chuť pak dotváří kakao a sůl, která právě podpoří čokoládovou chuť. Pro lahodnost můžete přidat vanilkový extrakt.

Jak připravit lískové oříšky na výrobu Nutelly

Na tuto dobrotu potřebujete lískové oříšky, aby získaly skvělou chuť i lepší stravitelnost, je dobré je opražit. Předehřejte troubu na 160 °C. Pak vysypte oříšky na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se nepřekrývaly. Plech dejte do trouby a pečte necelou hodinu. Správně upražené lískové ořechy nejsou spálené, ale mají popraskané šlupičky. Pražení také poznáte podle úžasné nezaměnitelné vůně. Ale právě aby se ořechy nespálily, je třeba stav pražení hlídat.

Pak plech vyndejte. Pokud neopadaly všechny slupičky, pomozte jim tím, že si vezmete papírovou kuchyňskou utěrku a ořechy do ní dáte. Pak budete o sebe pomocí utěrky ořechy třít, až se zbaví slupky. Ořechy nasypte do mixeru, a co nejlépe je umixujte. Pokud máte výkonný mixer a obsah se začne zkapalňovat, jedině dobře. Celý proces přípravy pomazánky můžete dělat v mixeru.

Kalendář Celý kalendář

Vánoce Svátek

Vánoce

úterý, 24. prosince 2024

S vánočními oslavami je spojeno množství místních či národních zvyklostí a tradic. Bývá zvykem stavět jesličky neboli betlémy, zdobit vánoční stromek… Více o významném dni

Jak vyrobit domácí Nutellu

Na přípravu Nutelly budete potřebovat: 230 g lískových ořechů, 2 lžíce medu, 30 g kakaa, 45 g nasekané hořké čokolády, 2 lžíce řepkového nebo kokosového oleje; 1 lžičku vanilkového extraktu a 1 lžičku soli. Jak na to? Podle výše uvedeného postupu si upražte ořechy a rozmixujte co nejlépe až do zkapalnění. V průběhu přístroj zastavujte a oškrabávejte stěrkou stěny mísy. Když bude vše dobře rozmixováno, přidejte med a kakao. Znovu mixujte, dokud se směs dobře nespojí. Při chodu přístroje nakapejte olej a vanilku a nechte ho dál pracovat. Přidejte sůl. V misce položené nad hrncem s vařící se vodou nechte rozpustit čokoládu, a pak ji nalijte do mixeru. Promixujte. Nakonec pomazánku seškrábněte do čisté sklenice a dobře uzavřete.

Takto připravená domácí oříšková pomazánka vás vyjde asi na 60 Kč, za předpokladu, že nemáte oříšky z vlastní zahrádky. 350 g originální kupované Nutelly přitom pořídte zhruba za 85 Kč. Ale to ještě není to hlavní. V domácí pomazánce budou převažovat oříšky, kdežto v originální Nutelle je obsah oříšků jen 13 %. Zbytek tvoří cukr, palmový olej, sušené mléko, kakao, emulgátor, lecitiny a vanilin. Chcete-li při přípravě domácí pomazánky ještě více ušetřit, vynechte čokoládu, i s kakaem to bude lahlůdka. 

Zajímavou chuťovou variantou je domácí nutella z jablek, cukru, kakaa a čokolády. Sice z ní trochu cítíte jablka, ale vůbec to není na škodu. Hodí se všude tam, kam dáváte marmeládu.

Náš tip: K Nutelle se skvěle hodí oříškové trubičky. Připravte si je i s krémem podle tohoto videoreceptu.

Jak dlouho vydrží Nutella

Pokud vás zajímá, jestli si můžete připravit Nutellu už teď, záleží na tom, jak ji budete skladovat. Když ji necháte ve skleničce při pokojové teplotě, tak vydrží krém tři týdny. Jestliže byste ale rádi, abyste si ji mohli vychutnávat déle, skladujte ji v ledničce, kde vydrží až několik měsíců.

Zdroje informací:
https://www.crunchycreamysweet.com
https://chocolatecoveredkatie.com
www.rohlik.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si