Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská sakrajda: Perníkový závin voní po povidlech a oříšcích a nakrájený se dá využít i jako výborné cukroví
Zdroj: Toprecepty, KatharinaK

V některých rodinách se na Vánoce peče jen vánočka, v dalších k ní přidávají ještě štólu a někde ještě dělají štrúdl. Pokud vás už ten klasický nebaví, zkuste sakrajdu. K vánočním svátkům se hodí dokonale. Místo listového těsta se na ni používá perníkové a jablečnou náplň v ní nahrazují povidla a oříšky.


Habešan, oukotě nebo trnky brnky?

Sakrajda je tradiční staročeská pochoutka původem z Krkonoš a Podkrkonoší, postupně se ale rozšířila i do dalších krajů. Na čas se na ni tak trochu pozapomnělo, dnes se opět vrací na výsluní a nabízejí ji i některé perníkové obchody. Možná ji znáte pod názvy habešan, oukotě či trnky brnky, vždy jde ale o stále stejný závin ze speciálního perníkového těsta, do kterého se místo ovocné náplně dávají povidla a oříšky. Díky tomu se závin tak báječně hodí k vánočním svátkům. Původně se ovšem pekl během celého roku jako moučník na různé slavnostní příležitosti, třeba na poutě a posvícení.

Závin plný povidel

Tento perníkový závin je výborným dezertem, do něhož využijete domácí povidla. Použít do něj ale případně můžete i ta z obchodu. Chuť povidel se hlavně báječně snoubí s chutí perníkového koření a tuto kombinaci ještě podpoří vlašské ořechy, které dodají závinu křupavost. Sakrajda se peče buď jako klasický velký závin, pokud si ale vytvoříte menší záviny a ty pak nakrájíte na malé kousky, vznikne vám zajímavé vánoční cukroví, jehož příprava je snadná a rychlá a jednoduše jím doplníte mísy s cukrovím. Sakrajdu nevíc nemusíte nechávat odležet jako běžné perníčky, pokud ji ale upečete už teď a zabalená v alobalu a uložená někde v chladu vám vydrží i pár týdnů.

Zdravější sakrajda třeba s žitnou moukou

Sakrajda kromě výborné chuti vyniká i tím, že jde o trochu zdravější verzi tradičního štrúdlu. Kromě běžné pšeničné hladké mouky se do těsta často přidává i mouka žitná nebo celozrnná špaldová. Těsto se pak sladí jako klasické perníčkové medem a pokud použijete domácí nedoslazovaná povidla, můžete si na sakrajdě pochutnávat téměř bez výčitek. Pokud byste doma zrovna neměli švestková povidla, bez obav je nahraďte hruškovými nebo jablečnými. V kombinaci s perníkovým kořením jsou stejně tak dobré. S povidly ovšem nešetřete, dodávají moučníku na vláčnosti a šťavnatosti.

Recept na sakrajdu se švestkovými povidly

Místo vlašských ořechů se dají do sakrajdy použít i ty lískové nebo mandle. Náplň můžete navíc vylepšit přidáním trochy rumu do povidel nebo jí zdravěji dosladit datlemi či rozinkami. A jak takovou skarajdu připravíte? Zkuste to třeba podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 300 g špaldové hladké mouky, 100 g mletého třtinového cukru, 50 g másla, 2 lžíce medu, 2 vejce, 1 lžičku         perníkové koření, 1 lžičku mleté cejlonské skořice. 1/2 lžičky jedlé sody. Na náplň si připravte: 100 g vlašských ořechů, 100 g měkkých datlí nebo rozinek, 50 g mandlí a podle chuti švestkový džem (cca 200 g) + 1 vejce na potření závinu.

Postup: Máslo a vejce vyndejte dopředu z lednici, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Všechny ingredience na těsto smíchejte v kompaktní a pružné těsto - nejlépe pomocí kuchyňského robotu. Pokud se těsto trochu lepí, přidejte trochu více mouky. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na 4-24 hodin do chladničky. Po vyndání z lednice je nechte chvíli prohřát. Předehřejte troubu na 170 °C na spodní i horní ohřev. Mezitím si připravte náplň. Ořechy, mandle, datle či rozinky vložte do kuchyňského robotu a rozmixujte je na mírně lepivou hmotu.

Těsto rozdělte na polovinu. Pomoučněte vál, položte na něj polovinu těsta, přikryjte ho potravinovou fólií a tence rozválejte. Během válení se ujistěte, že se těsto nelepí, zvedněte ho a dvakrát nebo třikrát podsypejte moukou. Na těsto rozetřete v silné vrstvě povidla. Stranu, kterou budete rolovat jako první, potřete ještě o trochu víc, bude to v řezu vypadat hezky. Pak vše hustě posypte ořechovou náplní. Těsto opatrně srolujte, aby měly záviny pěkný zakulacený tvar. Stejným způsobem vytvořte druhý závin. Můžete si ale vytvořit i několik menších závinů. Oba pak potřete rozšlehaným vajíčkem, na 4 místech propíchněte špejlí nebo jehlou a pečte 15-20 minut dozlatova. Pak je nechte vychladnout a nakrájejte na úzké řezy.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více