Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Domácí čokoláda z formiček připomene dětství z éry socializmu. Kakaová cukrovinka ale frčí dodnes
Zdroj: Toprecepty, Ivace64

Čokoláda z formiček byla v dobách před revolucí oblíbeným vánočním cukrovím a v mnoha rodinách se tato sladkost připravuje dodnes, a to nejen na Vánoce. Uděláte ji vmžiku, stačí vám na ni pár ingrediencí a zabalená v alobalu poslouží i jako ozdoba na stromeček.


Domácí čokoláda nejen na poslední chvíli

Domácí vánoční čokoláda byla a je tradičním cukrovím na poslední chvíli. I když je do Vánoc ještě daleko, můžete ji vzhledem k její snadné přípravě pojmout jako generálku na pečení a nebo vás může zachránit, když před svátky zjistíte, že se vám během prosince již napečené cukroví nějak záhadně vytratilo z krabic. Na mísách s cukrovím se báječně vyjímá, navíc jde o pochoutku, která vás vyjde na pár korun. Připravuje se jen z několika levných surovin, což vzhledem k nynějšímu zdražování přijde vhod.

Místo čokoládových bonbonů

Domácí čokoláda byla zpočátku náhradou čokoládových bonbonů a pralinek v dobách, kdy takové dobroty nebyly k sehnání. Čokoláda byla vzácná a ta kvalitní zahraniční úplně nedostupná. A tak si lidé začali vyrábět vlastní čokoládové bonbony.

Čokoládová hmota se nalévala nejčastěji do formiček na pracny nebo ořechy, později do plastových platíček z bonboniér. Někdy se používaly jen malé papírové košíčky. Bonbonky tak mohly mít různé tvary, třeba děti ocenily čokoládu ve tvaru zvířátek. Často se pak tyto domácí pralinky balily do staniolu, pak se přivázaly na šňůrku a věšely se na stromeček místo ozdob, když nebyla k sehnání vánoční kolekce s figurkami. Vydolovat čokoládičku umně z alobalu a pak jej naaranžovat tak, aby nikdo nic nepoznal, bylo umění, které ovládali jen ti největší mistři a mlsalové.

Dobrota jen z tuku a kakaa

Přestože domácí čokoláda má ke kvalitní čokoládě daleko, stále ji milujeme a mnozí si bez této sladkosti ani nedokážou Vánoce představit. Mnoho rodin má své recepty, které se dědí po několik generací, návodů na přípravu této formičkové čokolády je spousta. Obvykle se ale domácí retro čokoláda připravuje ze 100% rostlinného tuku, např. Omega, cukru a kakaa.

Na dochucení se pak přidávají nasekané oříšky nebo mandle, strouhaný kokos, rum, skořice nebo i jiné koření. Na zahuštění směsi navíc někdo vmíchává do směsi ještě škrobovou moučku nebo pudink. Do mléčné verze se dává sušené mléko a ta bílá už vlastně s čokoládou ani nemá nic společného, neboť tuk doplňuje pouze sušené mléko a kakaová složka v ní není žádná.

Její mléčná chuť je ale vynikající. Děti budou nadšené, když do formičky nejprve vložíte lentilku nebo kus želé bonbonu, které pak zalijete čokoládou a necháte ztuhnout. Oblíbená byla i dvojbarevná verze s lentilkami, která se dělala v plastových obalech na vajíčka a díky lentilce uprostřed, kvůli níž bonbonky připomínaly oči, se jí říkalo Sandokanovy oči.

Bílá a tmavá čokoláda

Pokud jste během čtení dostali na domácí čokoládu chuť a nechcete čekat až do Vánoc, můžete si je připravit podle následujících receptů.

Na tmavou čokoládu budete potřebovat: 250 g tuku Omega, 100 g kakaa a 250 g moučkového cukru.

Postup: Tuk nejprve rozpusťte ve vodní lázni a pomalu do něj prosijte moučkový cukr smíchaný s kakaovým práškem. Stále míchejte, aby se netvořily hrudky. Čokoládu pak nalijte do formiček, které jste předem namočili do studené vody. Nechte ztuhnout.

Na bílou s kokosem si připravte: 150 g tuku, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce sušeného mléka a 2 lžíce strouhaného kokosu.

Postup: Tuk rozpusťte v misce ve vodní lázni, přidejte zbývající ingredience a umíchejte dohladka. Pak směs nalijte do formiček a nechte ztuhnout.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

PanMatous

11. 3. 2023 18:22

Fuj

Odeta Wollmanova

9. 12. 2022 18:54

Dělali jsme z Ivy, cukru, kakaa, solamylu a rumu. Měli jsme domácí čokoládu rádi, jen někdy byla sranda vyklepávání z formiček.

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více