Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kořeněné oříšky
Zdroj: Freepik, stockking

Mikuláš je tady za chvíli a děti už se těší, co jim nadělí. Co takhle přichystat pro caparty, a nejen pro ně, nadílku pěkně křupavou, slanou a tak trochu vypečenou. Poradíme, jak si zdravě zamlsat a ani při tom moc neutratit.


Jak na dárek s ořechy

Tradičním dárkem, který přináší Mikuláš, je obvykle čokoláda. Anebo buráky. Ovšem tyhle dobroty už všichni znají. Letošním hitem jsou malá balení podomácku připravených oříšků. Skvělé jsou v jakékoliv podobě, čerstvě vyloupnuté, ale i ochucené. Ořechy většinou bývají nasladko. Obalené v tmavé, i bílé čokoládě, v jogurtu. Můžete takto přichystat nejen vlašské ořechy, ale i lískové, případně třeba mandle. Výtečné jsou ovšem i ve slané podobě. Ovšem než je opražíte, můžete je ještě malinko vylepšit. 

Jak a proč namáčet ořechy

Slyšeli jste už o tom, že ořechy se namáčí? Je to proto, aby se zlepšila jejich stravitelnost. Ořechy změknou a chutnají pak jako právě vyloupané. Jak na to? Ořechy v misce zalijte dvojnásobným množstvím vody a přidejte špetku soli. Zakryjte misku a nechte 8 hodin, ideální je přes noc. Protože se tímto procesem ativují, a dostanou do podmínek vhodných ke klíčení, jsou také výživnější. Kešu ořechy jsou přirozeně měkké a stačí je namáčet hodinu, ale nemusíte vůbec. Nenamáčejí se ani para ořechy. Namočené ořechy slijte, propláchněte, a je pak dobré hned sníst, usušit (na suché lehce zahřáté pánvi), nebo třeba právě jako v našem případě opražit.

Jak na pražené ořechy

Pražením podpoříte chuť a aroma ořechů, mohou ale ztrácet nějaké živiny. Proto by pražení mělo být šetrné a ořechy by neměly být vystavené příliš vysoké teplotě příliš dlouho. Jak pražit ořechy? Jednou z možností je na pánvi. V tom případě dejte vyloupané ořechy na pánvičku a nasucho je pražte. Trvá to zhruba 10 až 20 minut. Oheň mějte na minimum, jinak by se ořechy mohly spálit.

Druhou variantou je pražení v troubě. Jak na to? Troubu rozpalte na 160°C. Na pekáč dejte ořechy a strčte je do předehřáté trouby. Praží se tam zhruba čtvrt až půl hodiny, podle toho, jak jsou ořechy velké. A i tady platí to, že je potřeba ořechy hlídat, občas s pekáčem zatřást, aby se opražily rovnoměrně.

Pokud budete chtít ořechy bez slupky, v průběhu pražení začne praskat a můžete ji odstranit. Jestliže jste ořechy namáčeli, jdou lépe oloupat, funguje to hlavně u mandlí, lískových a někdy i u vlašských ořechů.

Jak připravit kořeněné ořechy

Vlašské ořechy, mandle i další druhy ořechů můžete připravit ve slané variantě tak, že v trošce vody rozmícháte sůl, a výsledným roztokem ke konci pražení oříšky pokropíte. Jinou variantou je, že ořechy namočíte ve slanější vodě asi lžičku na 0,5 l vody. Pak je už nebude třeba dosolovat. Na kořeněnou variantu dáte místo soli do vody zvolené koření. Směsí pak opět postříkáte ořechy ke konci pražení.

Jaké koření se hodí na ořechy? Využijte pepř, kardamom, můžete přidat i chilli, kurkumu, koriandr, mleté hořčičné semínko, římský kmín, nebo třeba skořici. Vyzkoušejte dávku a experimentujte s chutěmi.  

Jak na praženou směs ořechů do mikulášského balíčku

Na přípravu tohoto jedlého dárku budete potřebovat: 1 šálek vlašských ořechů, 1 šálek půlek pekanových ořechů, 1 šálek suchých pražených mandlí, 1 šálek pražených kešu oříšků, 1 lžičku soli, ½ lžičky černého pepře, ¼ lžičky kardamomu, ¼ lžičky mletého kmínu, ½ šálku cukru, ¼ šálku vody a 1 lžíci másla. Jak na to? Troubu předehřejte na 170°C. Ve velké míse smíchejte všechny ořechy. Přidejte sůl, pepř, kardamom a kmín a promíchejte. V malém hrnci zahřejte cukr, vodu a máslo. Vařte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Trvá to minutku. Pak pomalu nalévejte máslovou směs na ořechy a míchejte, aby se jádra důkladně obalila.

Připravte si pekáč, ořechy na něj přendejte a rovnoměrně rozprostřete. Dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut. Občas promíchejte a pečte, dokud ořechy nebudou lepkavé a opečené. Trvá to zhruba 6 minut. Nechte zcela vychladnout a poté dejte ořechy do ozdobné skleničky nebo do papírového sáčku.

Zdroje informací:
Vitalia.cz
Countrylife.cz
allrecipes.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více