Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí vývar
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Ucpaný nos, horečka, bolest hlavy a krku, dráždivý kašel,… Chřipka a nachlazení se v zimě vyhýbají málokomu a děti jsou k rychlé infekci náchylnější kvůli nedostatečně vybudované imunitě. Nemoc obvykle doprovází i nechutenství a s tím spojený úbytek energie na boj s nemocí. Existují však pokrmy, které dětem (a koneckonců i dospělým) dodají potřebné živiny a zkrátí dobu strávenou v posteli.


Jaké potraviny při chřipce a nachlazení vynechat?

Podle internetového portálu healthline.com, který se věnuje účinkům potravin na lidské zdraví, není vhodné v případě rýmy, kašle nebo příznaků chřipky u dětí podávat tyto pokrmy:

  • Tučná a smažená jídla zpomalují trávení a dráždí žaludek, který při nemoci není v dobré kondici.
  • Sladkosti plné rafinovaného cukru podporují vznik zánětů a ty probíhající ještě zhoršují. Pozor i na velké množství cukru v kupovaných džusech, které se tváří jako nabité vitamíny. Během nejhorších stavů způsobených nachlazením a chřipkou se vyhněte i ovoci s vysokým obsahem cukru. Potřebné vitamíny lze získat ze zeleniny.
  • Instantní a konzervovaná jídla do dětského jídelníčku nepatří ani mimo nemoc, v případě horečky či průjmu doprovázejícího onemocnění jsou přímo riziková. Mají příliš vysoký obsah soli, který způsobuje dehydrataci organismu, což je obzvlášť pro malé děti nebezpečné.
  • Špatně stravitelné potraviny, jako luštěniny, houby, celozrnné pečivo a pro někoho i mléčné výrobky podávejte až po odeznění příznaků nemoci.

Potraviny, které děti postaví na nohy

Masové a zeleninové vývary

Polévky obsahující jak dostatek bílkovin z masa, tak i vitamíny ze zeleniny, vodu na doplnění vypocených tekutin, sacharidy v zavařených těstovinách a optimální množství soli, která také odchází s potem, jsou ideálním pokrmem na každý den nemoci. Silný slepičí vývar je odpradávna považován za životabudič.

Dalším staletími prověřeným přírodním lékem na nachlazení a chřipku je česnek. V syrovém stavu jej děti nemusí snášet dobře, ale česnečka, do které použijete silný vývar, je sázkou na jisté brzké vyléčení.

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C

„Céčko“ hraje klíčovou roli nejen v prevenci nachlazení a chřipky, ale i v jejich léčbě. Pomáhá organismu v boji s infekcí a podporuje imunitní systém. Ovoce je sice bohatým zdrojem vitamínu C, ale z výše zmíněných důvodů souvisejících s obsahem cukru je lepší sáhnout po jiných přírodních zdrojích. Velkou dávku vitamínu C najdete například v šípkovém čaji, žluté, oranžové a červené paprice, brokolici, kapustě, květáku, zelí, špenátu nebo petrželové nati.

Vitamínové smoothie

Ze zeleniny bohaté nejen na vitamín C lze připravit smoothie, které navíc obsahuje potřebné tekutiny a děti jej přijímají zpravidla lépe, než samotnou čerstvou zeleninu. Na jednu sklenici vitamínové bomby si připravte ¼ zralého avokáda, 1 hrst čerstvého špenátu, 2 velké listy kapusty, ¼ salátové okurky, 1 lžičku petrželové natě a 200 ml vody. Vše jednoduše rozmixujte do hladka. Zeleninové smoothie obsahuje nejen spoustu vitamínů a minerálních látek, ale díky avokádu také zdravé tuky důležité pro vstřebávání některých vitamínů.

Z příloh je nejvhodnější rýže

Rýže je snadno stravitelná a dodá nemocnému organismu sacharidy pro energii. Dokáže také zklidnit podrážděný žaludek i střeva a upravit tak trávení. Do vařené rýže můžete přidat větší špetku kurkumy, která dle tradiční čínské medicíny podporuje organismus v boji proti chřipce a nachlazení.

Zázvorový čaj s medem

Kombinace, která vítězí nad chřipkou, nevolností, bolestí v krku, kašlem i rýmou. Čaj z čerstvého nastrouhaného zázvoru slazený medem však dětem podávejte až od 1 roku života.

Ovesné vločky zasytí a posílí imunitu

Magazín rehabilitace.info zmiňuje i ovesné vločky jako účinnou zbraň na nejrůznější nemoci. Obsahují vitamín E, antioxidanty a beta-glukanovou vlákninu, které posilují obranyschopnost organismu. Můžete je podávat ve formě kaše nebo je přidat do polévky místo těstovin.

Zdroje informací:
healthline.com
rehabilitace.info

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat