Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrkandl aneb Cukrové krystalky na špejli: Návod na levnou domácí pochoutku, která potěší na Mikuláše nejen děti
Zdroj: Toprecepty, congerdesign

Chcete dětem připravit nějakou dobrotu jako za starých časů? Někdo si cukrkandl pamatuje, jiný ho možná zná z vyprávění babičky. Občas vám ho naservírují v kavárně na oslazení kávy, původně ho ale děti mlsaly místo lízátka. Snadno ho připravíte i doma a navíc si u toho užijete hodně zábavy.


Mikuláš za starých časů

Dnes děti dostávají k Mikuláši kupu sladkosti, od čokolád, přes různé bonbony až po různé luxusní adventní kalendáře. Dřív byly dárky mnohem skromnější a radost udělalo třeba jen sušené ovoce, tehdy oblíbené sladkosti jako marcipán, lékořice neboli sladké dřevo, různé figurky z těsta, čerti ze sušeného ovoce, věnce vrkoče či třesolky (jablka s řásněmi s navlečenými rozinkami) nebo ježci z jablíček.

Mikulášská lízátka

Dřív se totiž před svátkem svatého Mikuláše konaly jarmarky, na nichž movitější lidé mohli pro své děti nakoupit i jinak nedostupné exotické zboží. I když lízátka taková, jaká známe dnes, nebyla, přesto o takovou dobrotu děti nebyly ochuzeny. Místo nich si totiž mohly pochutnávat na cukrkandlu. Cukrkandl je vlastně takovou českou obdobou bílo-červených pruhovaných lízátek ve tvaru hůlek zvaných candy cane. Tyto cukrové tyčinky jsou v Americe doloženy již v 19. století a i jimi se obdarovávají děti na svátek svatého Mikuláše – svým tvarem totiž připomínají jeho biskupskou berlu.  

Cukrkandl může být hnědý i barevný

Cukrkandl je takovou obyčejnější verzí těchto tyčinek, obyčejně býval hnědý, dá se ale i potravinářskými barvami obarvit na různé pestrobarevné varianty. Známý je také jako kandys, tento výraz je přejat z němčiny a odvozeno je od něj i kandování ovoce (tedy konzervace ovoce pomocí cukerného roztoku).

Snadná domácí lízátka

I když kandys neboli cukrkandl není nic zdravého, vypadá velmi efektně. Jde sice pouze o čistý cukr (třtinový nebo řepný), z něhož se vytvoří cukrový rozvar, jeho namotáváním na špejli pak po ztuhnutí vzniknou krásné krystaly. Cukrkandl byl tak jednoduchou pochoutkou, když děti honila mlsná a vlastně takovým předchůdcem dnešních tvrdých bonbonů.

Ostatně souvislost mezi jejich anglickým pojmenováním candy a kandysem je zjevná. Vzhledem k tomu, že vám na cukrkandl stačí jen obyčejný cukr, jde i s ohledem na vyšší ceny cukru o poměrně levnou sladkost. A pokud by vám samotná sladká chuť cukrkandlu nestačila, můžete si do rozvaru přidat i nějakou esenci, třeba mandlovou nebo citronovou a hned vám vzniknou téměř plnohodnotná lízátka.

Barevný cukrkandl

A jak tedy cukrkandl připravíte? Zkuste třeba jejich barevnou variantu, jejíž výroba bude děti bavit. Budete na ni potřebovat: 650 g cukru, 250 ml vody, potravinářské barvivo, špejle, sklenice a kolíčky na prádlo.

Postup: Za stálého míchání krátce povařte 250 ml vody s 650 g cukru. Výsledkem je cukrový sirup. Pokud chcete, můžete přidat i aroma. Sirup nechte krátce vychladnout. Mezitím si připravte skleničky a do každé přidejte několik kapek potravinářského barviva různých barev. Na malý talířek dejte trochu cukru. Špejle protáhněte špičkou sirupem a otočte je v cukru. Nechte cukr na tyčince několik minut zaschnout.

Nalijte horkou cukrovou směs do sklenic a ponořte do nich dřevěné tyčinky s pocukrovanými konci. Nahoru špejle přichyťte kolíčky na prádlo, které pak položte na okraj sklenice tak, aby špejle nespadly na dno sklenice. Nyní musíte počkat. Již po dvou dnech jsou viditelné první krystaly. Lízátka jsou hotová asi za 5 dní. Na povrchu sklenic se vytvoří pevná cukrová krusta. Tuto krustu rozbijte nožem a opatrně vyjměte barevné tyčinky ze sklenice. Hotové tyčinky zavěste na provázek a nechte okapat a ztuhnout. Hotová lízátka zabalte do celofánu a zavažte ozdobnou stužkou.

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat