Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce v Řecku voní vánočním chlebem se skořicí a pomerančem, na štědrovečerním stole je krůta s touto masovou nádivkou
Zdroj: zdroj: Public Domain Pictures, Petr Kratochvil, CC0, Public Domain

V Řecku nechodí ani Santa Claus, ani Ježíšek. Vánoční dárky v Řecku nosí až 1. ledna sv. Vasil. Řekové sice od poloviny 19. století zdobí stromečky, ale daleko populárnější jsou vánočně nazdobené lodě. Například v Soluni je pokaždé jeden vánoční strom a nasvícené tři stěžňové plachetnice.


Místa Santa Clause svatý Vasil

V Řecku pytel s dárky nechal Santa Claus svatému Vasilovi. Ten je ovšem rozdává až 1. ledna. Protože vánoční strom tu neměl dříve žádnou tradici, položil sv. Vasil dárky do rohu obývacího pokoje nebo na sváteční stůl. Místo vánočního stromu se do sladkého vánočního chleba zapíchla olivová ratolest.

Řecké hospodyňky označí vánoční chleba před pečením otiskem ruky a na venkově není výjimkou chléb ve tvaru zvířat.

Ačkoli Štědrý večer a dva následující vánoční svátky nemají tak dlouho tradici jako novoroční oslavy, Řekové rádi slaví, proto dnes ve většině řeckých rodin po skončení adventního půstu se ke štědrovečerní večeři podává jehněcí nebo vepřové maso pečené na otevřeném ohni, ze severu Evropy sem přišel (a uchytil se) také pečený krocan.

Pečený krocan na řecký způsob

Tady se krocan plní nádivkou z mletého masa, rajčat a červeného rybízu. Budete potřebovat:

  • 1 větší krůta/krocan
  • 100 g másla
  • 100 g prorostlejší slaniny

na nádivku

  • 450 g mletého masa (může být vepřové, hovězí i drůbeží)
  • 200 g másla
  • 450 g čerstvých zralých rajčat , oloupaných a zbavených semínek
  • 100 g strouhanky, navlhčené trochou mléka
  • 2 cibule, nakrájené
  • 250 ml (1 šálek) červeného rybízu (lze nahradit kompotem)
  • 1 polévková lžíce piniových oříšků
  • 50 g suché nebo čerstvé strouhanky
  • sůl, pepř a petržel podle chuti

A jak na to? Vyčistěte dutinu krůty; potřete zevnitř i zvenčí polovinou másla, změkčeného nebo rozpuštěného, ​​a zakryjte tenkými proužky slaniny, zvláště kolem stehen, které mají tendenci se vysušovat.

Pak připravte nádivku. Na pánvi rozpusťte zbývající máslo, přidejte cibuli a vařte 5 minut, dokud se lehce nezbarví. Přidejte mleté maso a vařte ještě 5 minut. Přidejte rajčata a další přísady a vařte na středním ohni, dokud se tekutina neodpaří. Směsí naplňte krocana a otvor uzavřete jehlami, aby nádivka při pečení nevytekla.

Pečte předehřáté troubě na 160 °C, přičemž dobu pečení vypočítejte podle hmotnosti krocana, orientačně cca 50 minut na jeden kilogram.

Sladké Vánoce

Tradiční ozdobou stolu jsou bochníky „Christopsomo“ (Kristův chléb nebo vánoční chléb). Je to kulatý sladký chléb, který je ochucený skořicí, pomerančem a hřebíčkem. Nahoře je zdobeno křížem. Chléb se připravuje na Štědrý den.

Mezi další vánoční a novoroční potraviny patří baklava (sladké pečivo z filo těsta plněné sekanými ořechy a slazené sirupem nebo medem), kataifi (pečivo vyrobené ze speciální formy strouhaného filo těsta a ochucené ořechy a skořicí) , theeples (druh smaženého pečiva). Pečivo se jí buď k snídani, nebo jako předkrm.

Dalším oblíbeným vánočním dezertem je melomakarono, sušenky vyrobené z mouky, olivového oleje a medu a obalené v nasekaných vlašských ořechách. Další oblíbenou sladkostí v Řecku jsou kourabiedes, což jsou křehké sušenky z másla a mandlí. 

Dort pro štěstí

Tradiční novoroční dort zvaný Vasilopita obsahuje v těstě zapečenou minci – říká se, že ten, kdo ho najde ve svém plátku, bude po celý rok obdařen štěstím.

Tato tradice je údajně založena na příběhu o sv. Vasiliovi, který kdysi získla cennostíi patřící občanům Cesareje, aniž by věděl, co komu patřilo. Všechny je pak nechal zapéct do chlebů, které rozdal lidem.

Vasilopitu má porcovat otec rodiny. Tradičně je první kousek pro Ježíše, druhý pro Marii, třetí pro chudé a čtvrtý pro domácnost. Teprve zbývající části se rozdělí mezi členy domácnosti, a to podle jejich věku, přičemž nejstarší osoba dostnane jako první.

Zdroje informací: 

whychristmas.com

greece-is.com

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si