Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

fazole tonka
Zdroj: Wikimedia Commons, Mecredis / Fred Benenson – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0

Znáte fazole tonka? Poznáte je podle velmi specifické chutě. Vlastně se vůbec nejedná o luštěniny. Tato surovina patří k velmi lahodným přísadám pokrmů v luxusních restauracích. Odkud se fazole tonka vzaly a jak se dají využít?


Proč si dát fazole tonka

Fazole tonka rozhodně stojí za pozornost pro své neobvyklé aroma, ale kvůli jedné složce se před touto surovinou mají v USA na pozoru. Ale ne, žádné strachy, tuhle surovinu si s klidem můžete dát. Zjistěte, jak ji použít.

Co jsou fazole tonka

Fazole tonka můžete najít také pod označením tonkové boby, nebo pouze tonka. Jedná se o koření, které vůbec není fazolí, ale jde o semena stromu silovoň obecný (Dipteryx odorata). Aby se z nich staly fazole tonka, procházejí fermentací. Jak vypadá celý proces? Po sklizni putují semena na 24 hodin do alkoholu, a následně se suší a fermentují. Díky tomuto získávají svou neobvyklou vůni. „Fazolky“ jsou zhruba 25-30 milimetrů dlouhé a váží asi 1 gram. Poznáte je podle černého hrbolatého povrchu. Po rozříznutí zjistíte, že jsou uvnitř světlé.

Strom zvaný silovoň obecný roste ve Střední Americe a na severu Jižní Ameriky (ve Venezuele, Guyaně, Brazílii). Název tonka je původem z jazyku Galibi (Carib), kterým mluvili domorodci na území Francouzské Guyany. Můžeme ho najít i v dalším jazyku na tomto území - v Tupi.

Proč je aroma fazolí tonka nadpozemské

Když chcete vědět, jaké aroma mají fazole tonka, je potřeba si nejprve říci, jestli je budete používat v teplém, nebo studeném pokrmu. Při podávání za studena chutnají po vanilce, karamelu a tmavém medu, zatímco při teplém podávání chutnají jako kořeněná vanilka. Aroma je velmi silné a často se o něm říká, že je nadpozemské. Dokonce někteří ho srovnávají s vůní opia, které nemá chuť, přesto je cítit na jazyku. 

Jak využít fazoli tonku v kuchyni

Fazole tonka se pro své aroma hodí především do cukrářských pokrmů. Ať už se jedná o pudink, zmrzlinu, ale také třeba suflé, karamelové sladkosti a další dezerty. Tonku skvěle ladí s čokoládou, jahodami, meruňkami. Tato surovina se báječně opropojuje i s chutěmi slané kuchyně. Fazoli tonku miluje hlavně francouzská kuchyně. Přidejte ji také třeba do těstovin, rajčatových omáček, mrkvové polévky a využijte ji do různých koktejlů a alkoholických nápojů (whisky, koňak), může být i ve společnosti piva.

Francouzská

Francouzská kuchyně platí za ekvivalent toho nejlepšího, co člověk může ochutnat. Ceníme si jí natolik, že byla v listopadu 2010 přidána organizací UNESCO na Světový seznam nemateriálního kulturního…

Jak tonku připravit

Pokud jste zvyklí strouhat muškátový oříšek, nebudete mít problém ani s fazolí tonkou. Postup je totiž stejný. A ani tady nepotřebujete žádné velké množství. Úplně bude postačovat zhruba dávka na špičku nože. Pokud si chcete vychutnat fazoli tonku, můžete ji sehnat nejen v podobě samotných fermentovaných semen, ale také jako tonka cukr. Jedná se o kombinaci tonka fazolí a třtinového cukru, která se využívá ve stejném množství jako vanilkový cukr. Třetí variantou je přírodní aroma s fazolí tonkou.

Fazole tonka se často dává do tekutin, jako je mléko, ale i do různých krémů. Míchejte ji v hrnku s krémem na středním plameni a dávejte při vaření je pozor, protože při prudkém vaření tonka mění chuť.

V kuchyni je dobré experimentovat, protože jen tak si můžete dopřát nové a zajímavé chutě. Stejně je to s fazolí tonkou. Dejte ji k cukru, nebo do plechovky s kávou, a brzy budete moci čerpat nové chuťové zážitky.

Jaké má tonka další využití

Fazole tonka se uplatní také v parfumerii (podobnost s vanilkou) a farmacii. A tady už narážíme na to, proč z této suroviny mají v USA obavy. Ze semen se totiž získává kumarin, který se využívá pro výrobu antikoagulantů (snižují srážlivost krve). Kumarin tyto vlastnosti ale nemá. Američtí gurmáni zákaz konzumace fazole tonky porušují a rádi si je přidávají do jídel. Kumarin také obsahuje třeba skořice, nebo levandule. Množství v pokrmech navíc bývá téměř zanedbatelné, proto není třeba se těmto potravinám vyhýbat. Aby se hladina kumarinu stala nebezpečnou, potřebovali byste do jídla dát 30 celých tonkových bobů. Takovou sílu byste v žádném případě ani nezvládli. Díky jejímu aromatu stačí fazole tonky skutečně malinko.

Jak skladovat fazoli tonku

Dejte ji do těsně uzavřené nádoby, podobně jako to děláte i u ostatního koření. Při skladování se může na povrchu fermentovaných semen objevit drobný bílý prášek. Jedná se o přirozený proces (není to plíseň) a není vadou na kvalitě.

Zdroje informací:
greatbritishchefs.com
eurozpravy.cz
wikipedia.org
styl.instory.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si