Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ananas, ananasová šťáva
Zdroj: Pixabay, furbymama

Ananas z plechovky je sice snazší na přípravu, ale čerstvý plod má více výhod. Nevíte, jak poznat zralost ananasu? Máme tipy, jak si poradit a jak toto ovoce využít.


Proč sáhnout po čerstvém ananasu

Čerstvý ananas je výborný a zdravý. Kromě řady vitamínů (A, B a C) obsahuje i minerály (železo, vápník a draslík) a vodu, která příjemně osvěží. Kromě toho je plný vlákniny. Ta se postará o dobrou funkci střev. Dobře vyzrálý ananas naláká svou typickou vůní a jedinečnou chutí.

Jak poznat zralý ananas

Když si chcete pořídit domů správně zralý kus, myslete na to, že doma „nedojde“. Ananas zráním mění barvu plodu ze zelené na žlutou. Když je utržený, dozrávat přestává. Nezralý ananas je kyselý a ani s výživnými látkami to není nejlepší.

Listy ananasu

Na první pohled si všimnete listů ananasu. Měly by vypadat svěže a zdravě, to naznačuje čerstvost. Neměly by na nich být skvrny. Dalším trikem, jak zjistit dostatečnou zralost, je jemně zatáhnout za horní středové listy. Měly by se dát vytáhnout, ale musí klást jemný odpor. Pokud musíte vyvinout velkou sílu, nejspíš bude ananas nezralý. Pokud listy naopak samy odpadávají, nebo jdou vytáhnout úplně lehce, ananas se začíná kazit nebo už je zkažený.

Barva plodu

Plod mívá zelenožlutý odstín, což může znamenat plnou zralost. Zajímavé je, že někdy mohou být zelené ananasy zralé. Co dalšího tedy sledovat?

Pevnost plodu

Jako u jiných druhů ovoce může také struktura obalu prozradit, jestli je zralý. Zralý ananas by měl mít pevnou kůru. Zároveň by měla při zmáčknutí mírně povolovat. Když ananas zmáčknete a bude úplně pevný, nejspíš nebude zralý. Pokud by nakopak kůra byla velmi měkká, vypovídá to o přezrálosti ovoce.

Vůně plodu

Přičichněte si ke spodní části ovoce. Vůně ananasu je příjemná a svěží. Jestliže nevoní, může to znamenat, že plod není úplně zralý. Štiplavý nebo hořký zápach často zase naznačuje přezrálost.

Váha ananasu

Také váha plodu může leccos naznačit. Hledejte ananas, který je těžší než vypadá. To většinou znamená, že je zralejší, sladší a šťavnatější.

Jak skladovat ananas

Po nákupu se doporučuje plod nechat jeden až dva dny při pokojové teplotě. Nezíská větší sladkost, ale napomůže změknutí a větší šťavnatosti. Zralé ananasy se rychle kazí, proto jejich stav hlídejte. Po dvou dnech ovoce spotřebujte, nebo dejte do plastového sáčku a skladujte v chladu (i chladničce) tři až pět dnů. Pokud ananas naporcujete, dejte ho do ledničky ve vzduchotěsné dóze. Když dáte do nádoby malé množství tekutiny ananasové šťávy, vydrží ananas v této podobě o trošku déle a bude stále chutnat skvěle.

Dá se ananas mrazit?

Ananas můžete zmrazit. Nezmění příliš konzistenci, ale o co přijdete, je jeho typická vůně a chuť. Jak na to? Zralý ananas oloupejte, dužinu rozkrájejte na tvary dle potřeby. Můžete ho zmrazit samotný, ale i prosypaný cukrem. Jinou variantou je, když dužinu rozmixujete a případně přisladíte. Naplňte směs do tvořítek na led a zmrazte. V této podobě vydrží v mrazáku zhruba rok.

Zdroje informací:
https://sever.rozhlas.cz
https://www.healthline.com
https://www.bezpecnostpotravin.cz
https://www.wikihow.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více