Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

skořicovo-mandlové hvězdičky
Zdroj: Toprecepty, adkas

Celiakie dokáže potrápit. Vánoce jsou takovou dobrou nástrahou. Bezlepkové cukroví ale období svátků zpříjemní. Aniž byste potrápili zdraví, vychutnejte si výborné kousky. Poradíme, které alternativy využít.


Jak na pečení bezlepkového cukroví

Vánoční období je plné nejrůznějších příprav. Řada z nich se týká vaření a pečení. Podle našich tradic je talíř s cukrovím na stole typickou záležitostí. Uzobávání malých sladkých dorbností v období svátků k atmosféře zkrátka patří. Pro celiaky, kteří nemohou jíst lepek je tradiční cukroví zakázáno. Musí si tedy vyrobit cukroví vlastní.

Kromě toho je také potřeba dávat pozor na to, aby se lepek nedostal do dalších základních surovin, které se při pečení využívají. Produkty jako je kakao, droždí, ořechy mají často na obalech uvedeno, že výrobce není schopen bezlepkovost zajistit, protože podnik potraviny s lepkem zpracovává. Lepší možností je pak návštěva specializovaných prodejen a důkladné sledování etiket.

Pokud budete pracovat s bezlepkovým těstem, obrňte se trpělivostí. Drží totiž hůř pohromadě a poměrně se trhá. To omezíte, když je necháte dva dny uležet v chladu. Suroviny se lépe spojí a s těstem se vám bude lépe pracovat.

Jakou bezlepkovou mouku využít na cukroví

Vzdát se oblíbeného cukroví je zbytečné, i s celiakií si můžete připravit jejich varianty. Existují mouky, jako je rýžová, pohanková, sójová, nebo třeba jáhlová. Dají se také využívat ořechové mouky, případně kokosová mouka. Nejlepší je mouky různě kombinovat. Aby bylo cukroví pružnější a trvanlivější, je možné přidat do těsta lžíci guarové nebo xanthanové gumy. Variantou jsou také speciální bezlepkové mouky určené na sladké pečení. Jak si ale připravit oblíbené druhy?

Bezlepkové pracny

Medvědí tlapičky neboli pracny k Vánocům patří neodmyslitelně. Krásně voní kořením a vyvolávají báječnou atmosféru. Není nutné, aby se celiaci obešli bez této dobroty. Připravte si krásně voňavé pracny z bezlepkové mouky s vlašskými ořechy, kakaem, skořicí, hřebíčkem a novým kořením. 

Bezlepkové perníčky

Perníčky a Vánoce, to je klasika nad klasiku. Podobně jako pracny báječně voní celým domovem. Perníčky skvěle chutnají s pohankovou moukou. Tu můžete doplnit o rýžovou, podobně jako v tomto receptu na bezlepkové perníčky. Nechybí u nich ani úžasná typická vůně koření.

Bezlepkové linecké cukroví

Také linecké bývá pravidelnou součástí svátečních stolů a nejen těch. Křehké těsto slepené dobrou marmeládou je zkrátka velmi vyhledávané. A není důvod se bez tohoto druhu obejít. Sáhněte po receptu s bezlepkovou variantou mouky, třeba zkombinovanou s rýžovou. Uvidíte, že výsledek bude vynikající.

Bezlepkové nepečené cukroví

S přípravou bezlepkového nepečeného cukroví je to poněkud jednodušší. Můžete zkombinovat oříšky, rozinky, jablka a jiné sušené ovoce, a vytvořit různé varianty kuliček. Na přípravu bezlepkových nepečených kuliček budete potřebovat: 50 g datlí (nebo rozinek), 50 g fíků, 50 g meruněk. Jak na to? Všechno sušené ovoce namelte, dobře spojte a tvořte kuličky. Můžete je obalovat v kokosu, případně v některém z druhů mletých oříšků. 

Skladování bezlepkového cukroví

Bezlepkové

Bezlepkově se vaří už od 19. století, kdy byla objevena celiakie, tedy autoimunitního onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. V posledních letech nicméně na pultech obchodů přibývá stále více…

Nezapomeňte také na opatrnost při pečení a následném skladování. Hotové bezlepkové cukroví skladujte ve zvláštní krabici. Nesmí se dostat do kontaktu těch druhů s lepkem. Jinak byste si moc nepomohli.

Zdroje informací:
https://www.celiak.cz
https://www.zijemebezlepku.cz/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více