Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Norimberské klobásky: Jak nejlépe připravit a vychutnat si hit adventních trhů v Německu? Chuti pomůže zelí, víno i cibule
Zdroj: Wikimedia Commons, By Eviyani Lubis - Fried sausages with sauerkrautUploaded by Pirkheimer, CC BY-SA 2.0

Milujete atmosféru předvánočních trhů a dobroty, které tam můžete ochutnat? U nás frčí trdelník, ve Vídni třeba pečené kaštany a v Norimberku jsou za hvězdy malé bílé klobásky. Opečené na grilu a podávané v malých bagetkách obložené kysaným zelím jsou přímo luxusní.


Klobásy pouze z Norimberka

Norimberská klobáska patří k nejslavnějším německým pokrmům, proslavila Norimberk ve světě a je dokonce nejstarší klobáskovou specialitou na světě. Těchto bílých klobásek si tam cení natolik, že si pro ně vydobyly i ochranou známku (chráněné zeměpisné označení CHZO), takže se pod názvem norimberské smějí prodávat pouze ty pocházející přímo z města Norimberk. Klobásky jsou přitom v německém Bavorsku, kde Norimberk leží, jedním z oblíbených pokrmů a vyrábějí jich tolik druhů, že srdce každého milovníka uzenin tu musí zaplesat. Bavorské bratwursty (tak se místním klobásám říká) jsou vyhlášené a vyrábějí se v různých tvarech, velikostech i barvách.

Vyrobené podle speciální receptury

Ty norimberské jsou ale specifické. Jsou totiž poměrně malé a navíc ochucené speciální směsí bylinek. Jejich velikost je přesně daná a norimberské klobásky smějí navíc připravovat pouze norimberští řezníci podle chráněné receptury. Na jejich výrobu se používá pouze kvalitní vepřové maso, které se namele nahrubo až na středně hrubo a pak se ochutí solí, pepřem a majoránkou.

Právě směs koření a vyšší nároky na kvalitu surovin dělají místní klobásky výjimečnými. Někdy se přidává i nové koření, muškátový květ, citronová kůra, římský kmín, kardamom a zázvor. Norimberk se totiž již ve středověku nacházel na křižovatce obchodních cest, takže se sem dostaly i různé exotické druhy koření, s nimiž místní řezníci a uzenáři mohli experimentovat. Ostatně dějiny norimberských klobás sahají údajně až do 14. století a milovali je i takoví velikáni jako třeba Albrecht Dürer nebo Johann Wolfgang Goethe.

Klobáska, kterou protáhnete klíčovou dírkou

Na norimberských klobáskách je rovněž zvláštní, jak jsou malé. Jejich rozměr je dokonce přesně daný – musí měřit 7-9 centimetrů a jejich tloušťka nesmí přesáhnout 2 cm. Pravá norimberská klobáska by pak měla vážit mezi 20 a 25 g. Právě k velikosti klobás se váže mnoho příběhů. Klobásky údajně byly tak malé, aby se daly prostrčit klíčovou dírkou vězňům v místní věznici nebo pocestným, kteří dorazili k branám města již po setmění. Hostinští je také klíčovou dírkou propašovávali hostům, jež přišli již po zavírací době.

S klobáskami se pojí i trochu prozaičtější příběh, který osvětluje, proč jsou klobásky tak chutné. Již v minulosti byl totiž v Norimberku kladen velký důraz na kvalitu uzenin. Na počátku 14. století bylo dokonce vydáno nařízení, podle nějž se museli místní klobásky vyrábět jen z vepřové panenky a přísně se kontrolovalo, zda se dodržuje receptura a složení masa. Pokud se zjistilo, že je uzenina nekvalitní, automaticky skončila v místní řece Pegnitz. Protože se ale na takových klobáskách moc nevydělávalo, vymysleli řezníci speciální malé klobásky, jejichž výroba se mnohem víc vyplatila.

Nejlepší jsou na grilu a se zelím

Slavné malé klobásky se věrny svému názvu bratwurst (Brat znamená pečeně) opékají na grilu, nejlépe na otevřeném ohni z bukového dřeva, což jim dodává úžasnou chuť a vůni. Snadno je ale opečete i na pánvi nebo v troubě pod grilem. Vzhledem k jejich velikosti jim stačí jen pár minut, aby byl pěkně dozlatoba. Mohou se ovšem vařit i ve víně nebo ve vývaru z octa a cibule jako mnichovské klobásy. Nejčastěji se k nim podává zelí, ale mohou být i s hořčicí a křenem. Jako příloha se k nim hodí třeba typické lesklé bavorské preclíky, často se servírují i s lehkým bramborových salátem bez majonézy podobným tomu vídeňskému. Zajímavostí rovněž je, že na talíři se podávají obvykle v sudém počtu, pokud si je ale dáte na trhu do housky či bagety, dostanete do ní klobásky tři.

Zdroje informací:
Norimberk.info
Howe-nuernberg.de

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více