Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční ryba
Zdroj: Freepik, KamranAydinov

Ryba by neměla chybět na žádném štědrovečerním stole, a to ani tam, kde se kapr netěší z různých důvodů velké oblibě. Nabídka prodejen ryb je naštěstí tak široká, že si vybere každý a nemusí sáhnout hluboko do kapsy. Zjistili jsme, které cenově dostupné ryby mohou zdobit sváteční tabuli místo tradičního kapra.


Kde koupit nejlevnější ryby?

Cena čerstvých ryb se může velmi lišit podle regionu, velikosti města či obce i rozsahu služeb nabízených konkrétní prodejnou nebo řetězcem. Obecně však platí, že za nejnižší cenu nakoupíte přímo ze sádek, kde odpadají další náklady na dopravu, péči o převážené ryby a v neposlední řadě platy zaměstnanců, kteří transport realizují. Jihočeské rybníky jsou největším zdrojem ryb končících na štědrovečerním stole, proto i tam seženete rybu za nejvýhodnější cenu.

Podle Rybářství Třeboň se i tak cena kapra přímo od zdroje v sezóně 2022 bude pohybovat kolem 150 Kč za kilogram a ve větších městech se v různých typech prodejů může vyšplhat až na dvojnásobek, zvláště pořídíte-li kapra již zpracovaného na filety.

Když kapr nechutná

Někdo si Vánoce bez kapra neumí představit, existuje však i spousta rodin, kde se bez něj rádi obejdou. Náhrada v podobě nejchutnějších ryb, jakými jsou candát nebo losos, však nemusí být v době zdražování veškerých potravin možná pro každou domácnost. Cena za kilogram se totiž může vyšplhat až na čtyřnásobek ceny druhů ryb, které když se správně upraví, nadělají stejnou parádu.

Vždy také platí, že za vykuchání a filetování ryb si připlatíte, nejlevnější jsou tak ryby celé, u kterých máte výhodu, že z hlavy, odřezků a vnitřností můžete připravit zároveň i skvělou rybí polévku.

Amur bílý

Amur je kaprovitá ryba původem z Číny, která v našich rybnících a nádržích zdomácněla. Maso amura bílého je velmi chutné, u starších a větších kusů však může být tučnější, než u kapra. Tukové části mohou ovlivnit chuť samotného masa, doporučuje se tedy je v případě zakoupení celé ryby nejprve odříznout. Čerstvého amura přímo ze sádek pořídíte v rozmezí od 110 do 170 Kč za kilogram.

Naporcovaného amura je možné připravit stejným způsobem, jako se dělá smažený kapr v trojobalu, výborný je však také pečený se zeleninou nebo vonící po slanině, česneku a čerstvých bylinkách.

Pstruh duhový

Pstruh je u nás jednou z nejdostupnějších a nejchutnějších sladkovodních ryb. V rybárně ho seženete za 140 - 200 Kč za kilogram. Dá se připravit na přírodno na másle, smažit v trojobalu, grilovat, péct s bylinkami i zeleninou a výborný je i nadívaný například houbovou směsí. Skvěle chutná v kombinaci s opraženými plátky mandlí, které dejte prohřát do výpeku z ryby společně s kouskem másla. Dostanete tak chutnou omáčku ke pstruhovi dokonale ladící.

Tolstolobik bílý

Další druh kaprovité ryby původem z východní Asie, který se v našich podmínkách adaptoval. Jde o nejlevnější rybu vhodnou na vánoční stůl, neboť cena za kilogram se pohybuje od 50 do 110 Kč. Maso tolstolobika je velmi jemné a často využívané na uzení. Hodí se však i na štědrovečerní hostinu, zejména v úpravě krátkým smažením nebo pečením s trochou másla a citronové šťávy. Po osmažení není třeba stahovat kůži, která je rovněž velmi chutná a křupavá.

Sumec velký

Sumčí maso je chuťově velmi podobné kaprovi a také ho lze upravit na stejné způsoby včetně klasického smažení po obalení v mouce, vajíčku a strouhance. Pouze je třeba před obalením odstranit silnou kůži, která ne nepoživatelná. Sumec má také méně kostí, než kapr. Před přípravou na přírodno je dobré sumce naložit, například do marinády z kopru, citronu a sardelové pasty. Sumce seženete u rybářů za asi 190 - 250 Kč za kilogram

Treska tmavá a obecná

Dáváte-li přednost mořským rybám, je treska finančně i chuťově vhodnou rybou i na vánoční stůl. Filety z tresky stojí přibližně 160 Kč za kilogram. Zejména děti ocení minimum kostí a také chuť. Treska totiž bývá součástí jejich zpravidla oblíbeného pokrmu – rybích prstů. Dá se však připravit na spoustu dalších způsobů, stačí si vybrat ten nejoblíbenější pro celou rodinu. Dáváte-li přednost smažené klasice, můžete filety z tresky naložit do citronovo-tymiánové marinády, která rybu skvěle ochutí. Chcete-li vyzkoušet zdravější úpravu tresky, ochucenou ji zabalte do pečicího papíru společně s kouskem másla, dobře utěsněte a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C. Obal z pečicího papíru zajistí, že ryba zůstane krásně šťavnatá. 

Zdroje informací:

trebon.rybarstvi.cz

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více