Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé vánoční oplatky původně chránily domov. Dnes si je můžete upéct podle receptu z roku 1750 a přenést se tak do historie
Zdroj: Toprecepty, zizala

V současnosti si Vánoce nedokážeme představit bez hromady cukroví, v minulosti se místo měj pekly oplatky. O tomto původně obřadním pečivo by se dalo říct, že bylo tak trochu předchůdce dnešního cukroví. U nás se na ně zapomněla, ale třeba na Slovensku se pečou dodnes.


Když se ještě nepeklo cukroví

Malé sladké pečivo všemožně nazdobené, pocukrované, plněné krémem či marmeládou je pro nás dnes jakýmsi symbolem Vánoc. Možná vás tedy překvapí, že se na sváteční stůl dostalo až někdy v 19. století, a to ještě jen v bohatších domácnostech. Místo toho se dřív pekly vánočky, bochánky, peciválky a na Štědrý den se na konec sváteční večeře místo dezertu podávala spíš směs svařeného sušeného ovoce zvaná muzika.

Oplatky chránily domov

Ještě v předkřesťanských dobách se ale při příležitosti oslav jarního slunovratu peklo zvláštní obřadní pečivo, které se pak zavěšovalo na různá místa v domácnosti, ale třeba i do chléva. Představovalo symbol zdraví a hojnosti a peklo se proto, aby ochraňovalo dům, jeho obyvatele, ale třeba i dobytek v chlévě. Později se tyto oplatky začaly péct i před vánočními svátky a rozdávaly se pro štěstí členům rodiny, chase, pocestným a hlavně dětem, které si na nich rády pochutnávaly.

Později už přestaly být jen obřadním pečivem, ale běžně se servírovaly v rámci štědrovečerní večeře. Oplatky se podávaly hned jako první chod a musely být pomazané medem pro zdraví. Do 18. století bylo výsadou jen bohatších domácností a vyšších společenských vrstev, později se dostalo i do měšťanských domácností a následně i do venkovských chalup.

Oplatky na Slovensku

U nás se sice na oplatky trochu zapomnělo, na Slovensku je pečou dodnes. I tam byly původně obřadním pečivem, podobnému hostiím, jemuž se přisuzovaly magické účely a lidé věřili, že je oplatky ochrání třeba před nemocemi. V 18. století se pekly v církevních školách a žáci je pak během adventu roznášeli po okolí. Dnes už na Slovensku oplatky seženete běžně v obchodech – mohou být kulaté, oválně nebo srolované do ruliček.

Dosud jsou ale tradiční součástí štědrovečerní večeře jako první chod. Podávají se pokapané medem, ale navíc ještě potřené česnekem nebo obložené plátky česneku a pak pokapané medem. I když kombinace zní podivně, je to prý vynikající. Ale hlavně zajistí, že bude člověk po následující rok pěkný jako ta oplatka, zdravý jako česnek a dobrý jako med. Pokud byste ji ale chtěli ještě trochu vylepšit, můžete je posypat sekanými ořechy.

V čem upéct oplatky

Oplatky se pečou z jednoduchého těsta podobného tomu na palačinky. Hlavní problém je v tom, v čem je upéct. Na jejich přípravu totiž potřebujete oplatkové kleště, které se již prodávají jako starožitnost. Pokud to s oplatkami myslíte vážně, můžete si pořídit i modernější přístroj oplatkovač, případně je možné jej nahradit i vaflovačem.

Upečte si oplatky podle receptu z roku 1750

Receptů na vánoční oplatky existuje celá řada. Výborné sladké oplatky, na kterých si i pochutnáte, si můžete upéct podle receptu  pocházejícího již z druhé poloviny 18. století.

Budete potřebovat: 800 ml mléka, 800 ml hladké mouky, 210 g cukru, 1 celé vejce, 1 žloutek, 2 lžíce rozpuštěného másla, skořici, vanilku a muškátový květ.

Postup: Mléko nalijte do misky a prošlehejte s vejcem, žloutkem, máslem a cukrem. Pak přisypejte mouku a umíchejte těsto podobné tomu na palačinky. Dochuťte ho skořicí, vanilkovým cukrem nebo esencí a špetkou muškátového květu. Těsto dobře promíchejte a během pečení oplatek zbývající těsto v míse ještě průběžně promíchávejte. Oplatky se původně pekly na otevřeném ohni ve speciálních kleštích na oplatky. Kleště se nad ohněm zahřály a pomastily kůží ze špeku. Pak se na plochu nalilo těsto, železa se stiskla a zavřená oplatka se upekla. Kleštěmi se muselo otáčet a po upečení bylo nutné oplatku zatížit, aby se nepokroutila. Dnes můžete oplatky upéct v oplatkovači nebo vaflovači. Použít se dá i přístroj na zmrzlinové kornoutky.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více