Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ananas
Zdroj: Freepik, 8photo

Ananas je spojen nejen s hřejivým letním obdobím, ale připravujeme si ho i v období vánoc. Zjistěte, jak loupat ananas a jak z něj připravit kousky podle toho, jak potřebujete pro další zpracování.


Jak postupovat od nákupu k porcování ananasu

Než se dostanete ke způsobům loupání ananasu, potřebujete nejprve vědět, jak nakoupit správně zralý kus. Stačí jen využít pár tipů, které jsme popsali v našem předchozím článku. Pak už zbývá jen jeho zpracování. Čerstvý ananas má tuhou slupku s oky. Uvnitř plodu je dužina a tužší, někdy až dřevnatější střed, který ne každý touží konzumovat. Často je třeba proto odstranit nejen vrchní tvrdou slupku s listy, ale také tento tvrdší střed.

Jak se správně loupe ananas

Máte rádi grilované kousky ananasu a rádi byste si ho připravili? Může se jednat o čtvrtky koleček, skvěle ale vypadají i celá kolečka. Pokud potřebujete poradit, jak naporcovat ananas, tak se nechte vést. Není to žádná věda. Nejčastější metodou přípravy ananasu je ta, kdy odkrajujete slupku. Je totiž velmi rychlá. Její nevýhoda spočívá v tom, že odstraníte více části, která se dá sníst.

Jak to provést? Ananas položte na velké a pevné prkénko. Vezměte si k ruce velký ostrý nůž. Nejprve odřízněte vrchní část slupky s listy, a pak spodní část slupky, neboli odkrojte ananas "nahoře" a "dole". Pak ananas postavte na jednu z ořízlých stran a odkrajujte co nejtenčí slupku odshora dolů. Ananas vždy pootočte a odřízněte další část slupky. Pokud uvidíte, že někde zůstala očka, odřízněte je malým nožíkem. Pak ananas rozřízněte podélně na půlky, a pak každou vzniklou část zase na půlku. Vezměte si čtvrtku, položte ji podélně na prkénko a odřízněte tužší střed. S loupáním postupujte tak, jak to vidíte na níže uvedeném videu.

Jak nakrájet ananas

Nakonec ananas naporcujte tak, jak zrovna potřebujete, ať už na plátky, nebo na kostky. Pokud toužíte po kolečkách, tak ananas nepulte, ale rovnou krájejte příslušná kolečka. Vnitřní kolečko můžete vykrojit pomocí kulatého vykrajovátka na cukroví. Tahle drobnost letos neskutečně frčí na sociálních sítích. Je to velmi praktické, protože dřevnatý střed díky vykrajovátku krásně odstraníte a nepřijdete o mnoho šťavnaté dužiny kolem.

Z koleček nebo plátků ovoce pak můžete připravit dekorativní sváteční pohoštění. Připravte si třeba vynikající grilovaný ananas s karamelovou omáčkou, a ozdobte ho například šlehačkou, nebo kopečkem zakysané smetany.

Jak dlouho vydrží nakrájený ananas

Nakrájený ananas je ideální zpracovat co nejdříve. V dobře zakryté plastové nádobě vydrží v lednici zhruba dva až tři dny. Můžete ho dát i zamrazit, ale počítejte se ztrátou chuti a vůně. Ananas je nejzdravější jíst čerstvý. Připravte ho ve sladké i slané kuchyni. Hodí se na lívance, palačinky, můžete z něj připravit ananasovou zmrzlinu. Ananasovou šťávu můžete popíjet, ale také využít na marinádu masa (pouze kratší dobu, jinak by se maso rozpadalo). Ananas se skvěle hodí i ke kuřecímu masu, výborně ladí s kari kořením.

Náš tip: Připravte si kuřecí kousky s kokosovým mlékem a ananasem podle tohoto videoreceptu.

 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si