Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mango
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Tropické mango se k nám přiváží ve více odrůdách z různých koutů světa a dozrává až na dlouhé cestě. Zralost manga kvůli rozdílnosti druhů nelze určit pouhým pohledem, proto se hodí znát více určujících faktorů, díky kterým si pochutnáme na sladkém, šťavnatém ovoci a nebudeme muset rovnou vyhodit nepoživatelný nezralý či zkvašený plod.


Jak chutná zralé mango?

Podle chuti se zralé mango pozná snadno. Je sladké, krásně šťavnaté, chuť připomíná broskev a mrkev, ovšem s jemně kořeněným nádechem. Oproti tomu nezralé mango nejenže je tvrdé, ale rozhodně vás nenadchne, protože je téměř bez chuti. Přezrálé mango je zase blátivé a proces kvašení jej dělá nepoživatelným.

Zralost manga poznáme několika smysly

Kromě chuti, kterou však při vybírání správného kusu v obchodě nelze uplatnit, se můžete spoléhat i na zrak, hmat a čich. Také označení „ready to eat“ nebo „RTE“ je jistým ukazatelem, ale takové plody už mohou ležet na pultu déle a být přezrálé.

Zralé mango na pohled

Kontrolou pouhým pohledem nemáme na mysli určení zralosti manga podle barvy, kterou má každá odrůda odlišnou a nelze se na ni spolehnout. Zato tvar manga už o stádiu zrání může mnohé napovědět. Zaměřte se na tvar ovoce u jeho stopky, kde má být mango ideálně kulaté. Nezralé mango má tuto část zploštělou a zaoblí se právě až procesem zrání. Zralé ovoce má také na povrchu slupky drobné skvrnky. Větší skvrny a vytékající šťáva svědčí o tom, že správná doba pro konzumaci už je minulostí.

Hmat je nejjistější

Zralé mango je na omak měkké a má pružnou slupku, kterou když jemně stlačíte, vrátí se do původního tvaru. Tvrdé mango musí ještě dozrát, příliš měkké, jehož slupka zůstane stlačena, a také plod s hlubšími vráskami na povrchu slupky, je přezrálý. Příliš se nedoporučuje ani dozrávání manga v domácích podmínkách. Některé kusy mohou být skladovány po cestě z domoviny v nevhodných podmínkách a proces zrání může být zcela zastaven.

Čichem poznáte přezrálý plod

Mango v nejlepším stádiu zrání voní v místech stopky silně po ovoci a sladce. Je to plod s vysokým obsahem cukrů, proto jakmile se spustí proces kvašení, bude cítit kysele a po alkoholu.

Jak nakrájet mango?

Mango má silnější slupku, kterou je třeba nožem odstranit a také velkou plochou pecku, jež se nedá snadno oddělit od dužiny. Existují dva jednoduché způsoby, jak pecku odstranit.

  1. Oloupané mango vezměte do levé ruky tak, aby plochá strana ležela na dlani a nožem v pravé ruce nařízněte mango zboku v polovině. Nůž narazí na plochou pecku, kterou jím obkružte kolem dokola. Stejně postupujte i z druhé strany pecky.
  2. Dužinu nožem nařežte na čtverečky, zmáčkněte mango z druhé strany a poté odkrojte kostičky od pecky.

Mango ve zdravých receptech vhodných i pro děti

Zralé mango je bohaté nejen chuťově, ale přináší spoustu vitamínů, minerálních látek a dalších benefitů. Proto zcela jistě patří do jídelníčku dětí, třeba v podobě světoznámé pochoutky – jogurtového nápoje mango lassi. Na jeho přípravu potřebujete jen mango, bílý jogurt, vodu, med na doslazení, případně špetku kardamomu či šafránu. Stejně dobře se sladká dužnina bude vyjímat ve smoothie, snídaňové kaši nebo müsli.

Na kostičky nakrájené mango krásně vynikne i v zeleninovém salátu, který oživí. Báječně si rozumí s polníčkem, ledovým salátem, avokádem, čerstvým fenyklem i slaným sýrem.

Z manga je i výborná salsa, která doplní pečené či grilované maso i ryby. Potřebujete na ni jen 1 zralé mango, ½ červené cibule, 1 hrst čerstvého koriandru a šťávu z ½ limetky. Do dospělácké verze můžete přimíchat trochu chilli koření nebo nadrobno nakrájenou papričku. Všechny ingredience jednoduše nakrájejte na co nejmenší kousky, smíchejte a nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby se chutě propojily.

Máte rádi kuřecí nebo krůtí maso v kombinaci s ovocem? Oblíbenou broskev nahraďte zralým mangem. Výsledek vás příjemně překvapí. Mango je také velmi používanou ingrediencí v asijské kuchyni, kde se přidává do kuřecího kari.

Zdroje informací:

simplyrecipes.com

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si