Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na vídeňské vanilkové rohlíčky? Jednodušší tvarování usnadní práci, pomeranč těsto krásně provoní
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Tradiční vídeňské vanilkové rohlíčky peču už léta a na ten recept nedám dopustit. Loni jsem ale zkusila malinko jinou verzi. A právě tu vám dnes představím, spolu s klasickým receptem. Vyberte si, co je vám milejší.


Vídeňské vanilkové rohlíčky

Ačkoliv křehké rohlíčky zasněžené moučkovým cukrem považujeme za "své", jejich původ není český, a dokonce ani vánoční. Vanilkové rohlíčky, též zvané Vanillekipferl, jsou, jak už jsme psali dříve, původem z Rakouska, konkrétně z Vídně. Legenda říká, že speciální křehké sušenky ve tvaru půlměsíce se začaly péct ve Vídni v roce 1683. Z historických pramenů víme, že rakouská armáda spolu s dalšími evropskými spojenci triumfálně porazila Turky v září 1683 ve Vídni.

Toto vítězství bylo zlomovým bodem v rakousko-osmanském konfliktu a na oslavu této monumentální události a možná i pro zdůraznění potupy nepřítele vytvořili vídeňští pekaři cukrovinky ve tvaru půlměsíce, které byly charakteristické právě pro vlajku osmanské říše. Jenže půlměsíčky lidem zachutnaly tak, že se rychle rozšířily po celé zemi  a posléze i mimo ni. A tak už staletí patří i k oblíbenému českému cukroví. 

Vanilkové rohlíčky domácí

Pro mě jsou vanilkové rohlíčky na přípravu nejsnazší cukroví. Nemusí se vyvalovat, vykrajovat, slepovat, stačí jen ručně v dalni uválet rohlíčky a ty pak upéct a pěkně za tepla obalit ve vanilkovém cukru. Když jsem kdysi začínala péct, připadalo mi zbytečně složité vyvalovat váleček, pak z něj odkrojovat kousky a pak je vyvalovat na rohlíčky, které navíc ještě nemají špičaté konce. Mně se líbil tvar spíše měsíčků a taky jsem si chtěla práci usnadnit, takže postupuji trochu jinak. 

Z těsta ručně vždy kousek odtrhnu, v dlani vyválím kuličku a z ní hned v dlani měsíček tak, že citem prostředek dlaně trochu oddaluji a hrany dlaně stlačuji. Tak, aby z toho pohybu vznikl rohlíček-měsíček. Tento rohlíček-měsíček má špičaté konce a někteří cukráři mi dříve tvrdili, že se kvůli tomu spálí. Nebojte se, nespálí, jak můžete vidět na fotce. Rohlíčky se v troubě malinko roztečou a špičky pak nejsou úplně špičaté, ale právě hezky zaoblené.

Unavené hospodyňky můžu dokonce klidně rohlíčky tvarovat vsedě na sedačce, na klíně mísu s těstem, vedle sebe plech, vyložený pečicícm papírem, na který pokládají hotové rohlíčky. Na stole čaj, v televizi puštěná pohádka a adventní atmosféra začíná...

Recept na vanilkové rohlíčky 

V umolousané, mnoha recepty doplněné staré kuchařce mám tento recept napsaný léta. Nyní ho předám i vám a přidám i  loňskou obměnu. Je na vás, zda zkusíte originální verzi, nebo tu provonenou pomerančem a badyánem.

Originální recept na vídeňské vanilkové rohlíčky
Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 100 g jemně mletých loupaných mandlí (lépe mandlové mouky), 100 g moučkového cukru a 200 g másla. Jak postupovat: Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvarujte těsto, které dejte do lednice odpočinout. Pak předehřejte troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Z těsta tvořte nejdříve kuličky a z nich pak měsíčky. Klaďte je na plech a pečte, dokůd růžky nezrůžoví.

Pak plech ihned vytáhněte a rohlíčky nechte ještě na plechu chvíli vychladnout. Hned po upečené jsou velmi velmi křehké, proto je nesundávejte, polámaly by se! Můžete jen opatrně sesunout papír z plechu i s rohlíčky. Ještě vlahé rohlíčky obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. 

Varianta pomerančová: K základním surovinám přidejte jemně nastrouhanou kůru ze 2 větších bio pomerančů (je nutné je předem důkladně omýt, nastrouhat a kůru nechat lehce proschnout) a trochu mletého badyánu. S těstem pak pracujte klasickým způsobem. Tyhle pomerančem provonené rohlíčky nemusíte ani obalovat v cukru. Slušely by jim třeba špičky namočené do rozpuštěné čokolády. Ale to už je jen na vás... 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

MlsnaVeverka

5. 12. 2022 18:39

Velice zajímavá kombinace-pomeranč s čokoládou.
Já jsem takto letos neplánovaně "okořenila" kokosky.Kolegyně v práci mi řekla,ať dám do těsta trošku meruňkové marmelády,že budou mít kokosky hezkou barvičku.
No,já viděla oranžovou sklínku a šup do těsta. No a jaké bylo mé překvápko,když jsem ucítila na jazyku chuť pomeranče:-D
Pocákala jsem je mléčnou čokoládou a jsou výborné;-)

MlsnaVeverka

5. 12. 2022 18:38

Velice zajímavá kombinace-pomeranč s čokoládou.
Já jsem takto letos neplánovaně "okořenila" kokosky.Kolegyně v práci mi řekla,ať dám do těsta trošku meruňkové marmelády,že budou mít kokosky hezkou barvičku.
No,já viděla oranžovou sklínku a šup do těsta. No a jaké bylo mé překvápko,když jsem ucítila na jazyku chuť pomeranče:-D
Pocákala jsem je mléčnou čokoládou a jsou výborné;-)

Přidat komentář

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více