Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ceny potravin za poslední rok znatelně stouply, což se o Vánocích pocítíme více než kdy jindy. Jak moc se zvýší částka za vánoční nákupy a bude možné někde ušetřit? Zjistili jsme, o kolik si letos budeme muset připlatit, aby byly Vánoce stejně tak krásné a kouzelné jako loni.

Jak se za poslední rok zdražovalo

I když se celý rok můžeme snažit sebevíc šetřit, na Vánoce se většinou omezovat moc nechceme. I kdybychom si letos nedopřáli tak bohatého Ježíška jako jindy, stále jsou tu výdaje za jídlo, které letos budou určitě mnohem vyšší. Přestože růst cen potravin v posledních měsících trochu zpomaluje, i tak se za poslední rok zdražily opravdu značně. Cena většiny potravin vzrostla přibližně o 40-50 %, některé ale podražily až o 90 %. Porovnali jsme proto ceny základních potravin, bez nichž se o svátcích neobejdeme, a víme, na kolik vás vyšly loni a o kolik víc letos připlatíte.

Vánoční cukroví a vánočka

Pokud jste zvyklí péct na Vánoce desítky druhů cukroví, možná se letos budete muset trochu uskromnit. Právě ingredience na cukroví za poslední rok podražily poměrně výrazně, což je znát hlavně v tom, kolik stojí cukroví z obchodu nebo pečené na zakázku. Zatímco loni stál kilogram cukroví od 400 do 600 Kč, letos za něj zaplatíte 700-1200 Kč. Nejdráž přitom vyjde cukroví z cukráren. Na vině jsou nejen vyšší ceny potravin, jako je mouka, cukr či máslo, ale vyšší výdaje za energie.

Pokud se rozhodujete, zda cukroví napéct nebo objednat, rozhodně je lepší se letos pustit do pečení. I přes vyšší ceny surovin vás domácí cukroví vyjde mnohem levněji než to z obchodu, o čemž se můžete přesvědčit v našem článku:

A jaké jsou tedy ceny nejnutnějších ingrediencí potřebných na pečení?

Cukr – Vánoce by měly být sladké. Právě cukr je jednou z potravin, jejíž cena stoupla téměř o sto procent. Loni v prosinci byla  za kilogram cukru cca 15 Kč, letos za něj zaplatíte zhruba 30 Kč, tedy dvakrát tolik.

Máslo – v loňském roce se sice cena másla také trochu zvýšila na 43 korun, přesto se dalo v akci sehnat i za méně než 30 Kč. Letos máslo vyjde mnohem dráž. Jedno balení stojí od 60 do 70 Kč. Ušetřit můžete použitím levnějších rostlinných tuků (třeba Hera stojí 42 Kč, ale v akci její cena může klesnout až na 24 Kč). Do některých druhů pečiva lze použít i sádlo, jehož cena je 20 Kč. Kromě sádlovek se hodí třeba i do perníčků, které jsou díky němu mnohem vláčnější.

Mouka – do většiny druhů cukroví se používá obyčejná hladká pšeničná mouka. Její cena se dlouhá léta pohybovala mezi 10-15 Kč, letos koupíte nejlevnější za 22 Kč. Pokud byste si ale chtěli trochu přilepšit a použít třeba mouku špaldovou, ta vás již vyjde na 40-50 Kč.

Vejce – výrazně vzrostla od loňského roku i cena vajíček, až o 53 %. Zatímco loni jste za 10 vajíček velikosti M zaplatili 29 Kč, nyní to bude 43 Kč. To se týká ovšem podestýlkových vajec, pokud byste chtěli vajíčka od slepic z volného chovu, cena jednoho je 7-8 Kč.

Vánoční kapr

Smažený kapr je u nás tradičním vánočním pokrmem, i za něj si ale letos připlatíme. V loňském roce se cena za 1 kg kapra pohybovala kolem 120 Kč, což už tak byl velký nárůst oproti předchozím rokům. Letos ovšem porostla ještě o trochu víc. Kilogram bude stát od 130 do 140 Kč.

Smažené řízky

Ani ti, co si místo kapra dají raději smažené řízky si moc nepolepší. Cena vepřového masa se od loňského roku zvedla o více než 80 %. Zatímco loni stála vepřová krkovice 101 Kč, letos za ni zaplatíte až 200 Kč. Pokud ovšem narazíte na akci, můžete ji koupit i za cenu kolem 110 Kč/kg. Dáváte-li přednost kuřecím řízkům, i ty vás vyjdou o trochu dráž. Jejich běžná cena je nyní kolem 220-230 Kč, v akci se dají pořídit za 150 Kč. Loni byla běžná cena 160 Kč za kilogram a v akci vyšly dokonce na 100 Kč. Na smažení řízků je potřeba samozřejmě dostatek oleje. Ne nadarmo se říká, že ryba musí plavat i na pánvi. I v případě rostlinných olejů ceny stouply přibližně o 30 %. Letos za 1 l oleje zaplatíte od 58 do 70 Kč.

Bramborový salát

Řízky z kapra, krkovičky či kuřete si nedokážeme představit bez tradičního bramborového salátu. Ať už si ho dáváme s majonézou nebo bez, to hlavní, co na něj potřebujeme jsou kvalitní salátové brambory. Za ně letos zaplatíme přibližně stejně jako loni. Kilo salátových brambor letos koupíte přibližně za 18 Kč. Podobné jsou i ceny kořenové zeleniny, která se do salátu dává. Oproti loňskému roku ovšem podražila majonéza, kterou do vánočního salátu přidávají ve většině domácností. Cena menší majonézy (400 ml) byla loni 76 Kč, v akci ale klesla o více než polovinu. V současnosti je běžná cena 99 Kč, v akci ji koupíte přibližně za 45 Kč.

Náš tip: Podívejte se do galerie, kolik stojí základní suroviny pro přípravu vánočních jídel. Ceny jsme mapovali v pražských obchodech dne 6.12.2022.

Zdroje informací:
Agris.cz
Czso.cz
Kurzy.cz

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více