Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

K předvánočnímu času patří i setkání s přáteli. Ideální kulisy najdete na adventních trzích. Jen tak bloumat mezi stánky plnými vánočních ozdob, vykrajovátek na cukroví nebo s voňavými polštářky s hrnkem svařáku nebo punče v ruce, to zní jako prima plán na některé odpoledne po práci. A když vás přepadne hlad, dáte si něco u stánku. Kromě klasické klobásy a trdelníku najdete na některých trzích i různé speciality.  Tady jsou naše tipy, co si kde v Praze dát za dobroty.


Spojení s farmářskými trhy najdete na Jiřáku

Všudypřítomná světýlka, vůně svařeného vína a z reproduktorů se linoucí koledy, to je tradiční aranžmá vánočních trhů po celém světě. Po dvouleté pauze, zaviněné protiepidemickým opatřeními můžeme letos vánoční atmosféru nasávat bez omezení. A zájem lidí je vidět. Na frekventovaných místech sotva projdete, ale i v Praze se dají najít místa, kde nebude hlava na hlavě.

Náměstí Jiřího z Poděbrad je tradičním místem, kam Pražané vyráží nakoupit dobroty na farmářské trhy. Před Vánoci se nabídka trhu rozšiřuje ještě o 13 stánků plných rukodělných výrobků. Nechybí ani stánky s občerstvením, ale oproti ostatním trhům je tu nabídka vánočních dobrot velmi osekaná. Svařené víno tu pořídíte za 69 Kč a cena trdelníku se pohybuje od 80 do 100 Kč. Marně jsme tu však hledali občerstvení v podobě klobásy či horkého punče. V nabídce stánků se vyjímají ale kapří paštiky nebo frgály.

Obliba místních trhů pramení právě ze spojení s farmářským tržištěm. Za nás je Jiřák je perfektní místo pro ty, co nemusí davy lidí. 

Na Míráku odstartovaly první

Vánoční trhy na Náměstí Míru jsou soustředěné před bazilikou sv. Ludmily. Mnozí je hodnotí jako ty nejhezčí v Praze a také jste si na ně mohli dojít už od 20. listopadu. Ostatní trhy odstartovaly až o týden později. Pro nás jsou místem, kde je skvěle vybalancované množství stánků a lidí. Chybí totiž masivní davy turistů. Najdete tu i krásný betlém. Co se nabídky občerstvení týká, najdete tu klasickou nabídku – svařené víno za 65 Kč. A mimochodem, za nás tu mají nejlepší svařené víno. Krásně si tu vyhráli s vyvážením koření a sladkosti. Grog tu mají také za 65 Kč, punč v ceně od 45 do 60 Kč, nezbytný trdelník 70 až 100 Kč a nechybí ani klobása za 60 až 120 Kč. mimochodem, myslí tu i na celiaky. Bezlepková varianta malé klobásy stojí 80 Kč. Pochutnáte si i na langoši, který tu nabízí ve sladké i slané variantě za 80 Kč. Děti ocení párek v rohlíku za 35 Kč.  

Změť jazyků na Václaváku

Václavské náměstí působí jako babylon. Slyšíte tu bohatou směs jazyků. Jsou to trhy, které nevynechá většina turistů – ti se tu mohou rozptýlit mezi dvěma lokacemi. Část stánků najdete v okolí Jindřišské a Vodičkovy ulice (zhruba polovina náměstí), ale většina stánků je soustředěná v dolní části – Na Můstku.

Kromě tradičních dobrot tu najdete i koblížky a mini lívance. Připravte se tu však na značně turistické ceny. Svařák, punč a nejlevnější trdelník stojí shodně 90 Kč. Nejdražší trdelník mají za 170 Kč. Klobásu pořídíte za 120 a 100 gramů jedlých kaštanů stojí stovku.

Nádech luxusu na Staromáku

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí byly několikrát začleněny mezi desítku nejkrásnějších vánočních trhů v Evropě a ceny i nabídka tomu odpovídají. A bohužel i davy. Pokud nemáte rádi šlapání po nohou, jděte raději jinam. Najdete tu však směsici dobrot z celé Evropy, které však v srdci Evropy působí trochu nepatřičně. Stálicí je "staročeský" trdelník, který však pochází z Maďarska, ale letos si tu můžete pochutnat i na španělských churros.  

Nás zaujala nabídka šneků s bylinkovým máslem, které však patří k prvorepublikové vánoční tradici. Za 6 kousků zaplatíte 229 Kč. Vychutnat si k nim můžete i pravé šampaňské Moet&Chardon. Tradičním lákadlem jsou i smažené bramborové spirálky, bramboráky nebo plněné knedlíky z Knedlína či bohatá nabídka míchaných nápojů horkých i studených.

Punč i svařák tu stojí 90 Kč. Ceny trdelníku se pohybují od 90 do 170 Kč a klobásy jsou v cenách od 120 do 150 Kč. Maďarský langoš tu nenajdete v ceně pod 159 Kč a 100 gramů pražské šunky stojí 99 Kč. Horké pečené kaštany tu prodávají na váhu, 100 gramů stojí rovnou stovku.

Náš tip: Podívejte se v naší galerii, jak to na trzích vypadá i jaké jsou ceny. 

Fotogalerie - Adventní trhy v Praze

Ukázat 31 fotografií

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat