Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Pravděpodobně neexistuje domácnost, ve které by po Štědrém večeru nezbyla ani trocha bramborového salátu. Ten ovšem při nedodržení hygienických podmínek velmi rychle podléhá zkáze a i použité suroviny na jeho trvanlivost mají nemalý vliv. Jak prodloužit dobu, po kterou je konzumace bramborového salátu bezpečná?


Majonéza není vždy hlavní příčinou krátké trvanlivosti

Při správných podmínkách skladování nemá kupovaná majonéza, která obsahuje pasterovaná vejce, zásadní vliv na trvanlivost bramborového salátu. Zpravidla se také jedná o výrobky obsahující konzervanty, které dobu poživatelnosti prodlouží. Jiná situace nastává v případě domácí majonézy, jejíž trvanlivost je 2 – 3 dny. Je však třeba ji vyrobit z čerstvých vajec od spolehlivého zdroje, aby se předešlo riziku onemocnění salmonelózou.

Dáváte-li do salátu bílý jogurt, doporučujeme jej přimíchat až před samotnou konzumací. Jeho trvanlivost po otevření a kontaktu s dalšími potravinami je maximálně 1 den.

Viníkem rychlé zkázy salátu je cibule

Ze surovin použitých do bramborového salátu je syrová cibule (resp. její šťáva) první, která přibližně po 2 dnech začne kvasit a velmi rychle celý salát znehodnotí. I to má však jednoduché řešení. Nakrájenou cibuli přelijte vroucí vodou, ihned zchlaďte vodou studenou a po okapání přidejte do salátu. Bezpečná pro trvanlivost bramborového salátu je také cibule nakládaná, která se dá pořídit samostatně nebo jako součást směsi nakládané zeleniny určené právě na salát.

Nakládaná zelenina vydrží déle než čerstvá

Součástí směsí nakládané zeleniny je sůl a ocet, které fungují jako konzervanty a při správném skladování vydrží déle, než použijete-li do salátu zeleninu čerstvou nebo mraženou.

Správné podmínky skladování bramborového salátu

Bakterie se začínají množit při teplotě nad 4 °C, není tedy žádoucí nechat bramborový salát dlouho stát mimo lednici. V mnoha domácnostech je zvykem dát na stůl plnou mísu salátu a uskladnit až co zbyde. Během štědrovečerní večeře se ale celá várka salátu ohřeje na pokojovou teplotu a bakterie mají vhodné podmínky začít pokrm znehodnocovat okamžitě. Máte-li tedy nadbytek bramborového salátu, na stůl přichystejte pouze tolik, kolik sníte. V lednici jej skladujte v uzavřené nádobě, nejlépe speciální vakuové dóze, ze které se vysaje vzduch a trvanlivost se tím prodlouží.

Častým nešvarem je ujídání přímo z mísy v lednici. V okamžiku, kdy do salátu ponoříte olíznutou lžíci a přenesete do něj bakterie z úst, zkrátíte životnost bramborového salátu na 1 – 2 dny. Lepší variantou je nabrat si trochu salátu pečlivě umytou lžící na talířek a lžíci v něm nenechávat.

Hygiena je v kuchyni základ

Ani dodržení všem výše zmíněných podmínek nebude k ničemu, budete-li připravovat bramborový salát v nevhodném hygienickém prostředí. Perfektně čistá musejí být nejen prkénka na krájení, ale také mísa na salát, použité příbory a v neposlední řadě ruce, zvláště pokud jste zvyklí jimi bramborový salát míchat. Ideální je při přípravě použít hygienické kuchyňské jednorázové rukavice, které pokrm ochrání od nežádoucích mikroorganismů. Ovšem myslete i na to, abyste v danou chvíli rukavicemi nesahali na nic jiného, než na potraviny na salát a čisté náčiní na jejich zpracování.

Jak dlouho vydrží bramborový salát?

Za optimálních podmínek, kdy pro delší trvanlivost hrají jak hygienické podmínky, tak i způsob skladování a použité ingredience, vydrží bramborový salát bezpečně poživatelný až 5 dní. To je přibližně o 3 dny déle, než je tomu standardně bez větší péče.

Pozdější konzumace může vést k zažívacím problémům, jakými jsou bolesti břicha, průjem a zvracení, které jsou zvlášť nebezpečné pro menší děti kvůli riziku rychlé dehydratace.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat